Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Oxford University har forbudt sine studerende at klappe.

Kilde: Flere medier i ind- og udland


Det er fortsat tilladt at klappe på Oxford University, men det er rigtigt, at studenterforeningen opfordrer til, at man i stedet anvender tegnsprogsbifald - altså jazzhænder - for at tage hensyn til dem, der bruger høreapparater eller lider af angstlidelser.

En lang række medier i både ind- og udland kunne i slutningen af oktober fortælle, at Oxford University – et af verdens mest prestigefyldte universiteter – har forbudt sine studerende at klappe.

Angiveligt skulle forbuddet mod klap tilgodese studerende, der ikke bryder sig om høje lyde eller bruger høreapparat. I stedet kræver Oxford University af de studerende, at de bruger et lydløst tegnsprogsklap.

På Facebook får nyheden flere til at kritisere forbuddet. I kommentarsporet til DR’s artikel ‘Universitet har gjort det forbudt at klappe – der skal bruges jazzhænder i stedet’ harcelerer facebookbrugere mod krænkelseskulturen.

“Om 200 år så vil historikere se tilbage på denne tid og græmmes ... De vil døbe det Krænkelsestiden,” skriver en.

“Forfærdelig nyhed,” skriver en anden.

“Et samfund pakket ind i vat!” lyder reaktionen fra en tredje.

Og flere stemmer i med lignende indvendinger som eksempelvis: “Det er til at brække sig over”, “Kæft, en flok idioter” og “Jeg er så træt af 2019”.

Men historien er ikke helt sand. Og der er slet ikke noget klappeforbud i Oxford.

Forbuddet mod at klappe er nemlig slet “ikke universitetets politik”, oplyser Stephen Rouse, der er kommunikationschef på universitetet, i en mail til TjekDet. Han vil ikke kommentere sagen yderligere.

Dagbladet Politiken bragte sidste år en historie om, at et universitet i Manchester skulle have indført et lignende forbud mod at klappe. Men også den historie var forkert, og artiklen er nu forsynet med en rettelse.

Studenterorganisation vil tage hensyn

Det er fortsat tilladt at klappe på Oxford University, men studenterorganisationen opfordrer til, at man anvender jazz-hands til deres arrangementer. På billedet: Radcliff Camera, Oxford University

Selvom det altså fortsat er tilladt at klappe på Oxford University, er der faktisk et gran af sandhed i historien.

Studenterforeningen på Oxford University opfordrer nemlig de studerende til at lade være med at klappe til arrangementer, som studenterforeningen holder. Det gælder således ikke universitetets arrangementer.

Og heller ikke studenterforeningen forbyder nogen at klappe.

“Vi beder folk om at vise hensyn. Det ville være godt, hvis de studerende bruger tegnsprogsbifald (altså jazzhænder, red.) i vores studenterforening, men vi har forståelse for, at man kan glemme det,” lyder det i en mail til TjekDet fra Liam Challenger, der er kommunikationsansvarlig i studenterforeningen.

Tiltaget er gennemført for at gøre studenterorganisationens arrangementer mere inkluderende.

“Adskillige studerende har fremhævet, at de hyppige, højlydte klapsalver, der tidligere fandt sted til vores arrangementer, har gjort det svært eller helt umuligt for dem at deltage,” skriver Liam Challenger og henviser til, at klapsalverne er generende for studerende, der bruger høreapparat eller lider af eksempelvis autisme.

“Initiativet sker for at tackle de problemer, som denne gruppe studerende oplever,” lyder hans forklaring.

Han understreger også, at initiativet ikke gælder for undervisning på universitetet, ligesom selve universitetet ikke har noget at gøre med studenterorganisationens nye initiativ.

DR har rettet artiklen efter TjekDets henvendelse.

Forrige artikel Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande? Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande? Næste artikel Er Danmark verdens dårligste sted at få venner? Det aner vi slet ikke Er Danmark verdens dårligste sted at få venner? Det aner vi slet ikke
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.