Det var ikke en ’muslimsk migrant’, der tæskede hollandsk dreng

De hollandske myndigheder er gået i rette med den amerikanske præsident Donald Trump, efter at han i sidste uge på Twitter delte en video, der angiveligt viser 'en muslimsk migrant', som tæsker en hollandsk dreng på krykker. Men 'migranten' er slet ikke migrant.

Thomas Hedin

Den amerikanske præsident Donald Trump delte på Twitter i sidste uge en video, der angiveligt viser en ”muslimsk migrant”, der sparker og slår en ”hollandsk dreng på krykker”. Men den unge angrebsmand er slet ikke migrant, oplyser de hollandske myndigheder. Han er født og opvokset i Holland.

Det er i første omgang den hollandske ambassade i USA, der på Twitter kritiserer Donald Trump for at sprede forkerte oplysninger.

”@realDonaldTrump Fakta betyder noget. Gerningsmanden bag den voldelige handling i denne video blev født og er vokset op i Nederlandene. Han blev dømt og har udstået sin straf i henhold til hollandsk lovgivning,” skriver ambassaden.

Det er ikke kun den hollandske ambassade, der er kravlet op på barrikaderne, efter at den amerikanske præsident delte videoen. Også den hollandske anklagemyndighed er gået på Twitter og oplyser, at den 16-årige dreng blev dømt i henhold til en lov om ungdomskriminalitet. Desuden oplyser anklagemyndigheden, at overfaldet fandt sted i maj måned i år.

Video siger ikke noget om religion

Videoen med det hollandske overfald var en af tre anti-muslimske videoer, som Donald Trump delte den 29. november via sin personlige Twitter-profil @realDonaldTrump, hvor han har over 40 millioner følgere.

Videoen blev første gang langt på nettet i maj i år på hjemmesiden Dumpert.nl, der er en hollandsk streamingtjeneste.

Selv om videoens fokus rigtig nok er overfaldet, blev den ikke delt med en påstand om gerningsmandens religiøse tilhørsforhold. Men i kommentarfeltet til videoen er andre brugere af det sociale medie hurtige til at drage konklusionen, at der er (må være) tale om en ”muslimsk migrant”. Da videoen senere kopieres til andre hjemmesider, følger den påstand med og fremstår nu som et faktum.

Streamingtjenesten Dumpert.nl har fjernet videoen, men den kan blandt andet findes på streamingtjenesten Live Leak - og altså på Twitter.

Den britiske premierminister skælder ud

Det er en leder af den højreekstreme britiske bevægelse Britain First, der står bag det opslag med videoen, som præsidenten har delt. Og den britiske premierminister Theresa May er ikke imponeret over, at den amerikanske statsleder videreformidler et opslag fra netop den bevægelse. Det var forkert af præsidenten at dele opslaget, mener hun.

”Britain First forsøger at skabe splittelse i samfundet ved at bruge hadefulde vendinger, som spreder løgne og skaber spændinger. De er skyld i, at lovlydige borgere bliver ængstelige. Det britiske folk fordømmer på det kraftigste den yderste højrefløjs fordomsfulde retorik, som står i modsætning til de værdier, som dette land står for – anstændighed, tolerance og respekt,” siger Jack Slack, der er talsmand for Theresa May.

Den britiske premierministers ’irettesættelse’ lader Donald Trump ikke stå ubesvaret hen. På Twitter beder han Theresa May passe sin egen butik.

”Theresa May, ret ikke fokus mod mig, men fokuser på den destruktive radikale islamiske terrorisme, der foregår i Storbritannien. Vi klarer os ganske fint!,” skriver Donald Trump på Twitter.

LÆS OGSÅ: Der er altså ikke 1,2 millioner muslimer i Danmark

LÆS OGSÅ: Vil danske direktører have verdenskendt fysikers hoved på et fad?

LÆS OGSÅ: Falsk kampagne vil gøre det svenske flag mere 'muslimsk'

LÆS OGSÅ: Svensk kommune har ikke ‘foræret’ flygtning med tre koner boliger for millioner


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu