DF'er ville støtte politisk kollega. Endte som skurk i muslimske facebookgrupper

Flere facebookopslag hævder, at byrådsmedlem for Dansk Folkeparti deler et billede af sig selv med et våben i hænderne kun få dage efter terrorangrebet i Norge den 10. august. Men opslagene tager helt fejl.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"Her ses en fremtrædende DF-politiker få dage efter et racistisk og islamofobisk motiveret terrorangreb i Norge" og "billedet er taget få dage efter terrorangrebet i Norge."

Kilde: Facebookopslag af Saif Shah Muhammad og opslag i flere muslimske facebookgrupper.

 

Glen Madsen, der er byrådsmedlem i Hørsholm for Dansk Folkeparti, har ikke lagt billedet, hvor han står med et våben i hænderne, ud på nettet få dage efter angrebet på en moské i Norge den 10. august. Han lagde billedet på Twitter to dage før angrebet, og slettede sit tweet med billedet nogle timer senere samme dag.

Billedet af Glen Madsen kan derfor heller ikke være taget få dage efter terrorangrebet, som det hævdes i opslag i flere facebookgrupper. Ifølge Glen Madsen selv er billedet taget for 15 år siden, hvor han var udsendt som soldat. 

Flere steder på sociale har man i de forgangne uger kunnet se et billede af Glen Madsen, der er byrådsmedlem i Hørsholm for Dansk Folkeparti, hvor han har et automatvåben i favnen. Billedet havde Glen Madsen selv lagt på Twitter torsdag den 8. august, hvor han ledsaget billedet med teksten “I forsvar mod islamister!!”

Tweetet slettede Glen Madsen dog hurtigt efter, da andre brugere på sociale medier gjorde ham opmærksom på, at det var ufølsomt at lave et opslag med netop det billede nogle dage efter to masseskyderier i de amerikanske stater Texas og Ohio. Den kritik var Glen Madsen enig i, og han skrev derfor et nyt opslag på Twitter, hvor han kaldte billedet "malplaceret."

Glen Madsen oplyser, at da han lavede opslaget den 8. august, var det tænkt som en støttende replik til politisk leder for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, der tidligere på ugen havde fået røg for at posere med et skydevåben på et feriebillede. Til det billede lød teksten “Til kamp mod de røde.”

Men historien om Glen Madsens billede stoppede ikke her.

Artiklen fortsætter under billederne
Freelancejournalist Kevin Shakir tweeter om aftenen den 8. august om Glen Madsens billede. Billedet er altså allerede lagt op to dage inden angrebet på en moské i Oslo.

En time efter Kevin Shakirs opslag tweeter Glen Madsen, at han har pillet opslaget med billedet ned. 

For i sidste uge begyndte billedet nemlig pludselig at florere i flere muslimske facebookgrupper, hvor Glen Madsens poseren nu bliver kædet sammen med terrorangrebet lørdag den 10. august mod en moské i Norge. Opslagene påstår, at Glen Madsen har lagt billedet ud umiddelbart efter angrebet på den norske moské. 

“Her ses en fremtrædende DF-politiker få dage efter et racistisk og islamofobisk motiveret terrorangreb i Norge. Glen Madsen er byrådsmedlem i Hørsholm,” skriver en Saif Shah Muhammad på sin facebookprofil tirsdag den 13. august - altså tre dage efter angrebet i Norge og fem dage efter, at Glen Madsen havde slået billedet op og slettet det igen. 

Artiklen fortsætter under billedet

Opslag, der hævder, at Glen Madsens billede er enten taget eller lagt ud efter angrebet på en moské i Norge.

Samme - manipulerede - budskab bliver slået op i facebookgrupperne “Just Halal,” “Quran og Sunnah – Vejen til Iman” og “Dansk muslim debatten”.

Det bliver tilmed påstået i grupperne, at Glen Madsen er fotograferet med våbnet i hænderne få dage efter angrebet på en moskéen i Norge, hvilket heller ikke kan være korrekt.

Billedet er ifølge DF’eren taget for 15 år siden i hans tid i forsvaret, hvor han ad flere omgange var udsendt.

Artiklen fortsætter under tidslinjen 

Tidslinje: Sådan udviklede sagen sig

3. august 2019: To masseskyderier på under et døgn i USA, der koster op mod 29 mennesker livet.

8. august 2019: Glen Madsen lægger et billede på Twitter, hvor han står med et automatvåben i hænderne. Med det samme møder Glen Madsens billede kritik, og han sletter billedet igen. 

10. august 2019: Al-Noor-moskéen i Oslo bliver angrebet, hvor der løsnes skud. Ingen bliver dræbt. En ung norsk mand er sigtet for terror og drab på sin søster.

13. august 2019: Saif Shah Muhammad lægger billedet af Glen Madsen op på Facebook og sætter i deleteksten Glen Madsens billede i kontekst med angrebet i Oslo. Omtrent samtidig spreder billedet og det forkerte budskab sig i facebookgrupperne “Just Halal,” “Quran og Sunnah – Vejen til Iman” og “Dansk muslim debatten”.

14. august 2019: Saif Shah Muhammad laver et nyt facebookopslag, hvor han skriver, at hans opslag dagen før har ledt til en undskyldning og en politianmeldelse af Glen Madsen. Igen lægger han det billede ud, som Glen Madsen forlængst har taget ned igen.

16. august 2019: Saif Shah Muhammad lægger endnu engang billedet af Glen Madsen op på Facebook. Denne gang er Glen Madsen klippet ind i samme billede som den terrordømte nordmand Anders Behring Breivik.

Undskyldning og politianmeldelse

Til flere medier har Glen Madsen beklaget sit tweet og på sin facebookprofil skriver han, at "ingen er mere ked af, at jeg lavede et opslag på Twitter, som kom helt forkert ud og kunne misforstås, end jeg."

Desuden kan Hørsholm-udgaven af Lokalavisen.dk berette, at en borger i Hørsholm har politianmeldt DF-politikeren for at krænke muslimer med sit billede. 

Både undskyldningen og politianmeldelsen har Saif Shah Muhammad omtalt fra sin facebookprofil, men han har ikke oplyst, at Glen Madsens billede umuligt kan være en reaktion på angrebet i Norge.

Saif Shah Muhammad skriver til TjekDet over Facebook-Messenger, at han finder det "absurd, at en politiker deler sådant et billede, og især på et tidspunkt, hvor der lige har været terrorangreb på minoriteter i både USA og Norge."

Det er dog stadigvæk faktuelt forkert, at Glen Madsens skulle have delt sit billede efter angrebet på en moské i Norge, hvilket er dét angreb, som Saif Shah Muhammad omtaler i sit opslag, der er blevet delt i flere facebookgrupper.

TjekDet har spurgt Saif Shah Muhammad, hvorfor han alligevel har lagt billedet op, men han er ikke vendt tilbage med svar.

Saif Shah Muhammad har lagt flere billeder ud af Glen Madsen. Her deler DF-politikeren billedet med den terrordømte nordmand Anders Behring Breivik. 

Forrige artikel Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten? Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten? Næste artikel Finsk studie frikender mennesket for den globale opvarmning, men...  Finsk studie frikender mennesket for den globale opvarmning, men...
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.