Advarsel mod snyde-sms: Slet beskeden!

I sidste uge delte Digitaliseringsstyrelsen en advarsel mod en suspekt sms, der hævder, at din NemID er blevet suspenderet. Men sms’en er falsk og bør slettes.

“Din NemID er suspenderet for mistænkt aktivitet. For at genåbne det, bedes du bekræfte dine detaljer,” lyder den falske advarsel på sms, som følges op af et link, man kan klikke på.

Det må du endelig ikke gøre!

Du skal tværtimod skynde dig at slette beskeden, skriver Digitaliseringsstyrelsen på Twitter:

“Ny snyde-sms i omløb. Har du modtaget en? Klik ikke på linket - og slet beskeden!”


SMS-beskeden er nemlig ikke sendt af Nets, der står for driften af NemID. Beskeden er derfor med stor sandsynlighed et phishing-forsøg, som svindlere står bag.

Begrebet phishing dækker over, at svindlere forsøger at franarre personer private oplysninger såsom adgangskode til netbank eller kreditkortnummer. Dette sker ofte ved at sende en sms eller en e-mail med en falsk besked om, at personen skal indtaste de private oplysninger på en falsk hjemmeside.

Men det skal man altså lade være med.

Det er langt fra første gang, der florerer denne form for phishing-sms i Danmark. Tilbage i juni advarede Søren Winge, der er pressechef i Nets, mod lignende svindelnumre:

“Vi ser fra tid til anden de her forsøg på phishing, og her er det altså vigtigt ikke at klikke på links og slet ikke indtaste personfølsomme oplysninger,” sagde han til Ekstra Bladet.

Falske sms’er lokker mange i fælden

Denne type af angreb kom tidligere via e-mail, men i dag rammer de også via sms. Det er der en god grund til. I et forsøg udført af Alexandra Instituttet og Forsvarsakademiet klikkede hele 89 procent af brugerne på et link i en phishing-sms mod 40 procent i en tilsvarende e-mail.

Danskerne er altså langt mere tilbøjelige til at lade sig snyde på sms end på e-mail.

Har du modtaget samme eller en lignende besked, så skynd dig at slette den.

Forrige artikel Trump løb i foråret udenom sandheden mindst 100 gange Trump løb i foråret udenom sandheden mindst 100 gange Næste artikel Danske NATO-soldater får undervisning i at tackle misinformation Danske NATO-soldater får undervisning i at tackle misinformation
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.