DR-show for skoleelever retter fokus mod falske nyheder

For tredje år i træk drager DR landet rundt med sit interaktive nyhedsshow for at undervise skolelever i kildekritik. I år med et større fokus på de brandvarme falske nyheder.

For tredje år i træk ruller DR det interaktive nyhedsshow I Sandhedens Tjeneste ud i landet. De vil lære 15.000 folkeskoleelever i 8. og 9. klasse om kildekritik og nyhedsformidling, og som noget nyt i år er en stor del af showet viet til falske nyheder. Og TjekDet rejser med.


“Sidste år var værterne nødt til at forklare eleverne, hvad en falsk nyhed er,” fortæller underdirektør i DR Nyheder Anders Kern Boje og peger på, at i år ved langt de fleste, hvad en falsk nyhed er.


Men selvom eleverne ved, at der er falske nyheder i omløb, er det hverken sikkert, at de opdager dem eller gør noget ved det. Derfor har DR valgt at sætte ekstra kræfter ind for at klæde eleverne på til en verden fuld af løgn og latin, forklarer Anders Kern Boje.


“Eleverne skal lære at reflektere over, hvad de vælger at like og dele. Falske nyheder bliver først for alvor til noget, hvis de bliver delt, og mange mennesker forholder sig til dem,” siger han.


TjekDet hopper med ud i landet for at spørge eleverne om deres forhold til falske nyheder; er de i tvivl, om det de læser på nettet, er sandt? Og hvad gør de, hvis de er i tvivl? I dag går turen til Ringsted. Syvende og sidste stoppested er Esbjerg, som de når til i begyndelsen af oktober.


Kildekritiske unge københavnere


Erkan Özden fra TV-avisen og Lærke Lütken fra P3 Nyhederne sidder på førersædet som værter på samtlige shows. Det gjorde de også i DR-byen i sidste uge, og Erkan Özden har været med siden første gang i 2015.


Han er imponeret over, hvor meget eleverne fra skoler i københavnsområdet turde stille sig frem i sidste uge.


“Jeg ved ikke, om deres lærer har været mere efter dem i år, eller om de generelt er meget skeptiske. Det virkede som om, mange allerede er kildekritiske, og der var i høj grad en bevidsthed om, hvad man må og ikke må dele på nettet,” siger Erkan Özden.


Men han understreger, at der stadigvæk er et problem. Mange unge mangler den kritiske tankegang.   


“For journalistuddannede kan det virke totalt basalt, men det er det ikke, hvis ikke man er skolet i det. Hvis ikke man ved, det er vigtigt, hvem kilden er, hvorfor skulle man så sætte spørgsmålstegn ved det?,” spørger Erkan Özden.


Ifølge ham er den vigtigste opgave at gøre eleverne bevidste om, at kildekritik slet ikke er så svært.


“Mange kommer ind med den forventning, at det er død-kompliceret, det her med falske nyheder. Så finder de ud af, at det egentlig handler om at læse lidt mere end bare overskriften og finde ud af, hvem der er afsender på nyheden,” siger han.


Under showet kører alle quizzer og informationer på en storskærm på væggen. Samtidig går en DR reporter rundt på gulvet og stiller spørgsmål til eleverne, der altså får mulighed for at få deres ansigt på skærmen.


Her handler det om at få fat i de engagerede elever. De er nemlig det vigtigste brændstof for showet, forklarer Erkan Özden. Han peger på, at der selvfølgelig altid er nogle, som står ovre i hjørnet og gemmer sig, men at de fleste er modige.


“Og så er der altid nogle stjerner,” pointerer han og fortæller, at værterne har valgt at overrække en pris under hvert show for at hylde dagens bedste kommentar.  


14-årig snyder studieværter og skoleelever


Én af dem er 14-årige Gustav. Han stod op foran mere end 700 elever og sagde, at han synes, man skal passe på, hvad man deler på nettet. Erkan Özden overrakte ham prisen; en guldkuvert med et stort Facebook-like i pap.

Gustav synes, han har fortjent prisen, for han er ret bevidst over, hvad han laver på nettet.


”Jeg tænker over, hvad jeg skriver. Jeg tænker også over, at jeg ikke lægger et dumt billede ud, eller skriver en dum kommentar på et andet menneskes billede,” siger Gustav, som går i 8. klasse.


Han er også god til at spotte falske nyheder, selvom det kan være svært.


”Jeg gennemskuer dem for det meste. Men nogle er ret godt lavet, selvom det er fake,” siger han.


Alligevel delte han selv en falsk nyhed under showet i København i sidste uge. Da Erkan Özden spurgte, hvad Gustav hed, udgav han sig for at hedde Bjarke.


TjekDet spørger Erkan Özden, hvordan han har det med at være vidne til en falsk nyhed som vært på et show om sandhed.


“Det er da vildt skægt, at han tager røven på os. Fred være med det og hans betragtninger var rigtig gode. Men det viser bare, at man skal være vågen. Du kan jo aldrig vide, om folk står og fylder dig med løgn,” siger Erkan Özden og understreger, at han vil tage Gustavs falske nyhed med videre til de andre shows.


Om eleverne tager ham ved næsen eller ej, så glæder Erkan Özden sig til at tale med flere 8.- og 9. klasser, når I Sandhedens Tjeneste rejser videre ud i landet.


“Det fedeste er at komme ud på landevejen. Vi er på udebane, og kommer væk fra vores boble i DR-byen. De unge er ikke nødvendigvis så forskellige, men vi får altid nye inputs.”


I Sandhedens Tjeneste er allerede afholdt i København og Sakskøbing. I resten af september og oktober 2017 kan man opleve det interaktive nyhedsshow i Ringsted, Frederikshavn, Skive, Esbjerg og Fredericia.

Forrige artikel Kendt debattør erkender, at hun har pyntet sig med en lånt titel Næste artikel Ny rapport: Danske medier har mistet selvbestemmelse Ny rapport: Danske medier har mistet selvbestemmelse
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.