DR-show for skoleelever retter fokus mod falske nyheder

For tredje år i træk drager DR landet rundt med sit interaktive nyhedsshow for at undervise skolelever i kildekritik. I år med et større fokus på de brandvarme falske nyheder.

For tredje år i træk ruller DR det interaktive nyhedsshow I Sandhedens Tjeneste ud i landet. De vil lære 15.000 folkeskoleelever i 8. og 9. klasse om kildekritik og nyhedsformidling, og som noget nyt i år er en stor del af showet viet til falske nyheder. Og TjekDet rejser med.


“Sidste år var værterne nødt til at forklare eleverne, hvad en falsk nyhed er,” fortæller underdirektør i DR Nyheder Anders Kern Boje og peger på, at i år ved langt de fleste, hvad en falsk nyhed er.


Men selvom eleverne ved, at der er falske nyheder i omløb, er det hverken sikkert, at de opdager dem eller gør noget ved det. Derfor har DR valgt at sætte ekstra kræfter ind for at klæde eleverne på til en verden fuld af løgn og latin, forklarer Anders Kern Boje.


“Eleverne skal lære at reflektere over, hvad de vælger at like og dele. Falske nyheder bliver først for alvor til noget, hvis de bliver delt, og mange mennesker forholder sig til dem,” siger han.


TjekDet hopper med ud i landet for at spørge eleverne om deres forhold til falske nyheder; er de i tvivl, om det de læser på nettet, er sandt? Og hvad gør de, hvis de er i tvivl? I dag går turen til Ringsted. Syvende og sidste stoppested er Esbjerg, som de når til i begyndelsen af oktober.


Kildekritiske unge københavnere


Erkan Özden fra TV-avisen og Lærke Lütken fra P3 Nyhederne sidder på førersædet som værter på samtlige shows. Det gjorde de også i DR-byen i sidste uge, og Erkan Özden har været med siden første gang i 2015.


Han er imponeret over, hvor meget eleverne fra skoler i københavnsområdet turde stille sig frem i sidste uge.


“Jeg ved ikke, om deres lærer har været mere efter dem i år, eller om de generelt er meget skeptiske. Det virkede som om, mange allerede er kildekritiske, og der var i høj grad en bevidsthed om, hvad man må og ikke må dele på nettet,” siger Erkan Özden.


Men han understreger, at der stadigvæk er et problem. Mange unge mangler den kritiske tankegang.   


“For journalistuddannede kan det virke totalt basalt, men det er det ikke, hvis ikke man er skolet i det. Hvis ikke man ved, det er vigtigt, hvem kilden er, hvorfor skulle man så sætte spørgsmålstegn ved det?,” spørger Erkan Özden.


Ifølge ham er den vigtigste opgave at gøre eleverne bevidste om, at kildekritik slet ikke er så svært.


“Mange kommer ind med den forventning, at det er død-kompliceret, det her med falske nyheder. Så finder de ud af, at det egentlig handler om at læse lidt mere end bare overskriften og finde ud af, hvem der er afsender på nyheden,” siger han.


Under showet kører alle quizzer og informationer på en storskærm på væggen. Samtidig går en DR reporter rundt på gulvet og stiller spørgsmål til eleverne, der altså får mulighed for at få deres ansigt på skærmen.


Her handler det om at få fat i de engagerede elever. De er nemlig det vigtigste brændstof for showet, forklarer Erkan Özden. Han peger på, at der selvfølgelig altid er nogle, som står ovre i hjørnet og gemmer sig, men at de fleste er modige.


“Og så er der altid nogle stjerner,” pointerer han og fortæller, at værterne har valgt at overrække en pris under hvert show for at hylde dagens bedste kommentar.  


14-årig snyder studieværter og skoleelever


Én af dem er 14-årige Gustav. Han stod op foran mere end 700 elever og sagde, at han synes, man skal passe på, hvad man deler på nettet. Erkan Özden overrakte ham prisen; en guldkuvert med et stort Facebook-like i pap.

Gustav synes, han har fortjent prisen, for han er ret bevidst over, hvad han laver på nettet.


”Jeg tænker over, hvad jeg skriver. Jeg tænker også over, at jeg ikke lægger et dumt billede ud, eller skriver en dum kommentar på et andet menneskes billede,” siger Gustav, som går i 8. klasse.


Han er også god til at spotte falske nyheder, selvom det kan være svært.


”Jeg gennemskuer dem for det meste. Men nogle er ret godt lavet, selvom det er fake,” siger han.


Alligevel delte han selv en falsk nyhed under showet i København i sidste uge. Da Erkan Özden spurgte, hvad Gustav hed, udgav han sig for at hedde Bjarke.


TjekDet spørger Erkan Özden, hvordan han har det med at være vidne til en falsk nyhed som vært på et show om sandhed.


“Det er da vildt skægt, at han tager røven på os. Fred være med det og hans betragtninger var rigtig gode. Men det viser bare, at man skal være vågen. Du kan jo aldrig vide, om folk står og fylder dig med løgn,” siger Erkan Özden og understreger, at han vil tage Gustavs falske nyhed med videre til de andre shows.


Om eleverne tager ham ved næsen eller ej, så glæder Erkan Özden sig til at tale med flere 8.- og 9. klasser, når I Sandhedens Tjeneste rejser videre ud i landet.


“Det fedeste er at komme ud på landevejen. Vi er på udebane, og kommer væk fra vores boble i DR-byen. De unge er ikke nødvendigvis så forskellige, men vi får altid nye inputs.”


I Sandhedens Tjeneste er allerede afholdt i København og Sakskøbing. I resten af september og oktober 2017 kan man opleve det interaktive nyhedsshow i Ringsted, Frederikshavn, Skive, Esbjerg og Fredericia.

Forrige artikel Kendt debattør erkender, at hun har pyntet sig med en lånt titel Næste artikel Ny rapport: Danske medier har mistet selvbestemmelse Ny rapport: Danske medier har mistet selvbestemmelse

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.