Du aner det ikke, men svindlere spreder falske reklamer fra din facebookprofil

Svindlere skaffer sig vej til facebookprofiler og spreder falske solbrille-annoncer. Ekspert i it-sikkerhed forklarer her, hvordan du igen kan lukke svindlerne ude i kulden.

Sommeren er højsæson for svindelannoncer på Facebook. De seneste uger har flere falske kampagner, der lover billige mærkevareprodukter, spredt sig massivt på det sociale medie.

Forleden kunne TjekDet rapportere om en fupkampagne, der gav ualmindeligt gode tilbud på solbriller af mærket Ray-Ban.

Og nu er den gal igen.

Lige nu kan man nemlig erhverve sig et par Ray-Ban-solbriller for kun 19,99 euro – eller 150 kroner, fremgår det af en annonce, der den seneste uge blevet delt i hobetal af danske facebookbrugere, som flittigt har tagget deres venner i opslagene.

Artiklen fortsætter under billedet

Svindelannonce for billige solbriller, der for tiden deles af danske facebookbrugere.

For at gøre det glimrende tilbud gældende skal man blot svinge forbi ”Ray-Bans officielle hjemmeside” www.rbcana.com, fremgår det af annoncen.

Men kampagnen er altså falsk. Ray-Bans kundeservice bekræfter over for TjekDet, at hjemmesiden rbcana.com ikke er blandt deres certificerede forhandlere.

Og endnu værre er det, at annoncen spredes, fordi fupmagerne i det skjulte har opsnappet de danske facebookbrugeres loginoplysninger til det sociale medie.

Brugere deler og tagger uden at vide det

TjekDet har været i kontakt med nogle af de danske facebookbrugere, der har delt den falske kampagne. Brugerne oplyser, at de ikke bevidst har delt annoncen, og først efterfølgende blevet opmærksom på, at kampagnen er blevet delt fra deres facebookprofil.  

Når facebookbrugere kan dele annoncen uden selv at vide det, skyldes det ifølge Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert for virksomheden CSIS Security Group, som udbyder cybersikkerhedsservices, at svindlere har skaffet sig adgang til brugernes facebookprofiler.

”Måden, de her reklamer spredes på, er gennem phishing, hvor svindlerne har høstet dit brugernavn og password (til Facebook, red.), enten fordi du har forsøgt at købe noget gennem den forfalskede hjemmeside, eller fordi du et andet sted er kommet til at opgive dine loginoplysninger,” forklarer han.

Svindlere skaffer sig altså adgang til brugernes facebookprofiler, hvorfra de spreder annoncerne ved at dele dem og ’tagge’ brugernes venner i opslagene. Når flere udsættes for annoncerne, er sandsynligheden for, at nogen køber et par solbriller fra den forfalskede side større.

Peter Kruse er dog ikke i tvivl om, at man ikke får ret meget ud af at bestille solbriller fra den falske side.

”Hvis man overhovedet modtager noget, vil det være kopivarer,” siger han.

Vigtigt at logge af sin profil

Hvis du er en af de uheldige, der uforvarende har delt de falske annoncer, anbefaler Peter Kruse, at du ændrer dit password til Facebook.

Men et ændret password er i sig selv faktisk ikke nok til at smække døren i for svindlerne.

”Det er vigtigt, at man logger ud. Hvis ikke man logger af Facebook, afkræves man ikke brugernavn og password næste gang, man besøger siden, fordi sessionen, stadig er åben. Det vil den også være for svindlerne, selvom man ændrer sit password. Så man er nødt til at gennemtvinge et log-ud for alle sessioner. Derefter logger man på igen og skifter sit password, og så slår man totrins-godkendelse til. Så har svindlerne ikke længere adgang,” forklarer Peter Kruse.

”Og så skal man selvfølgelig være opmærksom på ikke at blive phishet igen,” afslutter han.

I dine facebookindstillinger kan du under fanen ’Sikkerhed og login’ se dine åbne og aktive sessioner - altså på hvilke computere eller mobiltelefoner, du er logget ind. Her kan du gennemtvinge log-ud, samt skifte adgangskode og aktivere totrins-godkendelse for din facebookprofil.

Læs mere om, hvordan du beskytter dit privatliv på Facebook her

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

Forrige artikel Ekspert advarer: Facebookbrugere deler falske annoncer uden at vide det Ekspert advarer: Facebookbrugere deler falske annoncer uden at vide det Næste artikel LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.