Du aner det ikke, men svindlere spreder falske reklamer fra din facebookprofil

Svindlere skaffer sig vej til facebookprofiler og spreder falske solbrille-annoncer. Ekspert i it-sikkerhed forklarer her, hvordan du igen kan lukke svindlerne ude i kulden.

Sommeren er højsæson for svindelannoncer på Facebook. De seneste uger har flere falske kampagner, der lover billige mærkevareprodukter, spredt sig massivt på det sociale medie.

Forleden kunne TjekDet rapportere om en fupkampagne, der gav ualmindeligt gode tilbud på solbriller af mærket Ray-Ban.

Og nu er den gal igen.

Lige nu kan man nemlig erhverve sig et par Ray-Ban-solbriller for kun 19,99 euro – eller 150 kroner, fremgår det af en annonce, der den seneste uge blevet delt i hobetal af danske facebookbrugere, som flittigt har tagget deres venner i opslagene.

Artiklen fortsætter under billedet

Svindelannonce for billige solbriller, der for tiden deles af danske facebookbrugere.

For at gøre det glimrende tilbud gældende skal man blot svinge forbi ”Ray-Bans officielle hjemmeside” www.rbcana.com, fremgår det af annoncen.

Men kampagnen er altså falsk. Ray-Bans kundeservice bekræfter over for TjekDet, at hjemmesiden rbcana.com ikke er blandt deres certificerede forhandlere.

Og endnu værre er det, at annoncen spredes, fordi fupmagerne i det skjulte har opsnappet de danske facebookbrugeres loginoplysninger til det sociale medie.

Brugere deler og tagger uden at vide det

TjekDet har været i kontakt med nogle af de danske facebookbrugere, der har delt den falske kampagne. Brugerne oplyser, at de ikke bevidst har delt annoncen, og først efterfølgende blevet opmærksom på, at kampagnen er blevet delt fra deres facebookprofil.  

Når facebookbrugere kan dele annoncen uden selv at vide det, skyldes det ifølge Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert for virksomheden CSIS Security Group, som udbyder cybersikkerhedsservices, at svindlere har skaffet sig adgang til brugernes facebookprofiler.

”Måden, de her reklamer spredes på, er gennem phishing, hvor svindlerne har høstet dit brugernavn og password (til Facebook, red.), enten fordi du har forsøgt at købe noget gennem den forfalskede hjemmeside, eller fordi du et andet sted er kommet til at opgive dine loginoplysninger,” forklarer han.

Svindlere skaffer sig altså adgang til brugernes facebookprofiler, hvorfra de spreder annoncerne ved at dele dem og ’tagge’ brugernes venner i opslagene. Når flere udsættes for annoncerne, er sandsynligheden for, at nogen køber et par solbriller fra den forfalskede side større.

Peter Kruse er dog ikke i tvivl om, at man ikke får ret meget ud af at bestille solbriller fra den falske side.

”Hvis man overhovedet modtager noget, vil det være kopivarer,” siger han.

Vigtigt at logge af sin profil

Hvis du er en af de uheldige, der uforvarende har delt de falske annoncer, anbefaler Peter Kruse, at du ændrer dit password til Facebook.

Men et ændret password er i sig selv faktisk ikke nok til at smække døren i for svindlerne.

”Det er vigtigt, at man logger ud. Hvis ikke man logger af Facebook, afkræves man ikke brugernavn og password næste gang, man besøger siden, fordi sessionen, stadig er åben. Det vil den også være for svindlerne, selvom man ændrer sit password. Så man er nødt til at gennemtvinge et log-ud for alle sessioner. Derefter logger man på igen og skifter sit password, og så slår man totrins-godkendelse til. Så har svindlerne ikke længere adgang,” forklarer Peter Kruse.

”Og så skal man selvfølgelig være opmærksom på ikke at blive phishet igen,” afslutter han.

I dine facebookindstillinger kan du under fanen ’Sikkerhed og login’ se dine åbne og aktive sessioner - altså på hvilke computere eller mobiltelefoner, du er logget ind. Her kan du gennemtvinge log-ud, samt skifte adgangskode og aktivere totrins-godkendelse for din facebookprofil.

Læs mere om, hvordan du beskytter dit privatliv på Facebook her

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

Forrige artikel Ekspert advarer: Facebookbrugere deler falske annoncer uden at vide det Ekspert advarer: Facebookbrugere deler falske annoncer uden at vide det Næste artikel LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.