Efterretningstjeneste: Disse emner er oplagte for russerne at puste til under dansk valgkamp

Det er "mindre sandsynligt", at Rusland vil gennemføre en forberedt kampagne for at påvirke dansk folketingsvalg, vurderer FE. Men der kan opstå mindre kampagner, og her er visse emner oplagte.

Af Kristine Korsgaard, Altinget.dk

"Selv om Rusland har kapaciteten til at forsøge at påvirke det danske folketingsvalg med kort varsel, er det aktuelt vurderingen, at det er mindre sandsynligt, at Rusland vil gennemføre en forberedt og koordineret kampagne rettet mod det danske folketingsvalg."

Sådan lyder den nyeste trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), skriver netmediet Altinget.dk.

Tjenesten advarede ellers så sent som i december om, at russiske påvirkningskampagner sandsynligvis vil udgøre en stigende trussel mod Danmark.

Men her kort før valget er den konkrete vurdering altså, at russerne formentlig ikke vil bruge de "betydelige" kræfter, det kræver at gennemføre en større operation, fordi det ikke kan betale sig i et land som Danmark.

For Rusland taler det også imod en større, forberedt kampagne, at den formentlig vil være "forbundet med en betydelig risiko for at afsløre de involverede kapaciteter og skade Ruslands omdømme".

Forsvarets Efteretningstjeneste nævner også, "at Ruslands erfaringer med forberedte kampagner i Vesten har været blandede", og at landets "mest omfattende og velforberedte kampagner i det seneste år har været rettet mod det postsovjetiske område".

Danmark er med andre ord formentlig ikke rigtig kræfterne og risikoen værd.

Muligt, at de vil gennemføre mindre operationer 

Til gengæld er det ifølge FE "muligt, at Rusland vil gennemføre mindre, hurtigt planlagte og opportunistiske påvirkningsoperationer for at øge splittelse i den danske befolkning og blandt danske beslutningstagere".

Det kan ske, "hvis der under valgkampen opstår temaer, som Rusland ser en oplagt mulighed i at anvende til sin egen fordel, og der er mulighed for at opnå effekt med en relativ lille indsats".

Her nævner efterretningstjenesten på baggrund af erfaringer fra andre europæiske lande, at visse emner vil være oplagte for Rusland at bruge til at så splid. Det gælder temaer som

  • immigration
  • EU
  • andre kendte sager om for eksempel hvidvask
  • eller censur af politiske holdninger. 

"Meget sandsynligt" at Rusland vil påvirke EP-valget

Også valget til Europa-Parlamentet i slutningen af maj ligger kun få uger forude, og her er det efter FE's vurdering "meget sandsynligt", at Rusland vil forsøge at påvirke valgkampen i lande, som Putin prioriterer højere end Danmark. 

Tjenesten advarer dog om, at også Danmark kan blive ramt, hvis valgkampen til EP-valget og folketingsvalget falder sammen.

"Der er tidligere set eksempler på, at falske historier om immigration er blevet spredt fra et andet europæisk land til Danmark med hjælp fra det russiske medieapparat," skriver FE, men vil ikke give konkrete eksempler offentligt.

Tjenesten nævner heller ikke konkret, hvilke lande i EU der vurderes at være mest udsat for russisk påvirkning. Men den giver et bud på, hvad Rusland konkret vil forsøge at opnå med eventuelle kampagner:

"Det er eksempelvis sandsynligt, at Rusland vil forsøge at styrke politiske grupperinger og kandidater til europaparlamentsvalget, der advokerer for at fjerne de europæiske sanktioner, som blev indført efter Ukrainekrisen, og som Rusland på trods af intensivt lobbyarbejde og gode personlige relationer mellem præsident Putin og en række førende europæiske nuværende og tidligere politikere endnu ikke har haft held med at fjerne," skriver Forsvarets Efterretningstjeneste i trusselsvurderingen.

Forrige artikel Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Kommissionen? Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Kommissionen? Næste artikel Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.