Efterretningstjeneste: Disse emner er oplagte for russerne at puste til under dansk valgkamp

Det er "mindre sandsynligt", at Rusland vil gennemføre en forberedt kampagne for at påvirke dansk folketingsvalg, vurderer FE. Men der kan opstå mindre kampagner, og her er visse emner oplagte.

Af Kristine Korsgaard, Altinget.dk

"Selv om Rusland har kapaciteten til at forsøge at påvirke det danske folketingsvalg med kort varsel, er det aktuelt vurderingen, at det er mindre sandsynligt, at Rusland vil gennemføre en forberedt og koordineret kampagne rettet mod det danske folketingsvalg."

Sådan lyder den nyeste trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), skriver netmediet Altinget.dk.

Tjenesten advarede ellers så sent som i december om, at russiske påvirkningskampagner sandsynligvis vil udgøre en stigende trussel mod Danmark.

Men her kort før valget er den konkrete vurdering altså, at russerne formentlig ikke vil bruge de "betydelige" kræfter, det kræver at gennemføre en større operation, fordi det ikke kan betale sig i et land som Danmark.

For Rusland taler det også imod en større, forberedt kampagne, at den formentlig vil være "forbundet med en betydelig risiko for at afsløre de involverede kapaciteter og skade Ruslands omdømme".

Forsvarets Efteretningstjeneste nævner også, "at Ruslands erfaringer med forberedte kampagner i Vesten har været blandede", og at landets "mest omfattende og velforberedte kampagner i det seneste år har været rettet mod det postsovjetiske område".

Danmark er med andre ord formentlig ikke rigtig kræfterne og risikoen værd.

Muligt, at de vil gennemføre mindre operationer 

Til gengæld er det ifølge FE "muligt, at Rusland vil gennemføre mindre, hurtigt planlagte og opportunistiske påvirkningsoperationer for at øge splittelse i den danske befolkning og blandt danske beslutningstagere".

Det kan ske, "hvis der under valgkampen opstår temaer, som Rusland ser en oplagt mulighed i at anvende til sin egen fordel, og der er mulighed for at opnå effekt med en relativ lille indsats".

Her nævner efterretningstjenesten på baggrund af erfaringer fra andre europæiske lande, at visse emner vil være oplagte for Rusland at bruge til at så splid. Det gælder temaer som

  • immigration
  • EU
  • andre kendte sager om for eksempel hvidvask
  • eller censur af politiske holdninger. 

"Meget sandsynligt" at Rusland vil påvirke EP-valget

Også valget til Europa-Parlamentet i slutningen af maj ligger kun få uger forude, og her er det efter FE's vurdering "meget sandsynligt", at Rusland vil forsøge at påvirke valgkampen i lande, som Putin prioriterer højere end Danmark. 

Tjenesten advarer dog om, at også Danmark kan blive ramt, hvis valgkampen til EP-valget og folketingsvalget falder sammen.

"Der er tidligere set eksempler på, at falske historier om immigration er blevet spredt fra et andet europæisk land til Danmark med hjælp fra det russiske medieapparat," skriver FE, men vil ikke give konkrete eksempler offentligt.

Tjenesten nævner heller ikke konkret, hvilke lande i EU der vurderes at være mest udsat for russisk påvirkning. Men den giver et bud på, hvad Rusland konkret vil forsøge at opnå med eventuelle kampagner:

"Det er eksempelvis sandsynligt, at Rusland vil forsøge at styrke politiske grupperinger og kandidater til europaparlamentsvalget, der advokerer for at fjerne de europæiske sanktioner, som blev indført efter Ukrainekrisen, og som Rusland på trods af intensivt lobbyarbejde og gode personlige relationer mellem præsident Putin og en række førende europæiske nuværende og tidligere politikere endnu ikke har haft held med at fjerne," skriver Forsvarets Efterretningstjeneste i trusselsvurderingen.

Forrige artikel Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Kommissionen? Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Kommissionen? Næste artikel Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

Nej, coronamedicin til kvæg kan ikke helbrede mennesker

"Coronavirussen er slet ikke ny, og man har vaccineret kvæg mod virussen i årevis", lyder en påstand, der bliver delt heftigt på sociale medier. Men der er tale om to forskellige grene af samme virus, og derfor virker vaccinationen til kvæg ikke mod sygdommen covid-19, der lige nu hærger i hele verden. 

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

Her er konspirationsteoriernes ABC under coronaen

BLOGINDLÆG: Et studie blandt 2,3 millioner facebookbrugeres informationsforbrug har påvist, at personer med konspiratoriske overbevisninger har større tendens til at acceptere fingerede nyheder og udokumenterede påstande end gennemsnittet. Når kritisk sans slår over i konspiratorisk tænkning, stopper blikket med at være kritisk, og ”alternative kendsgerninger” sluges råt.

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Må covid-19-patienter tage ibuprofen mod smerter og feber?

Medier flyder over med advarsler mod at tage ibuprofen mod feber og smerter i forbindelse med covid-19. Myndighederne anbefaler, at man tager paracetamol, men kender ikke til dokumentation for skadevirkninger ved ibuprofen i forbindelse med covid-19. Danske forskere hasteanalyserer sagen.