Efterretningstjeneste: Disse emner er oplagte for russerne at puste til under dansk valgkamp

Det er "mindre sandsynligt", at Rusland vil gennemføre en forberedt kampagne for at påvirke dansk folketingsvalg, vurderer FE. Men der kan opstå mindre kampagner, og her er visse emner oplagte.

Af Kristine Korsgaard, Altinget.dk

"Selv om Rusland har kapaciteten til at forsøge at påvirke det danske folketingsvalg med kort varsel, er det aktuelt vurderingen, at det er mindre sandsynligt, at Rusland vil gennemføre en forberedt og koordineret kampagne rettet mod det danske folketingsvalg."

Sådan lyder den nyeste trusselsvurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), skriver netmediet Altinget.dk.

Tjenesten advarede ellers så sent som i december om, at russiske påvirkningskampagner sandsynligvis vil udgøre en stigende trussel mod Danmark.

Men her kort før valget er den konkrete vurdering altså, at russerne formentlig ikke vil bruge de "betydelige" kræfter, det kræver at gennemføre en større operation, fordi det ikke kan betale sig i et land som Danmark.

For Rusland taler det også imod en større, forberedt kampagne, at den formentlig vil være "forbundet med en betydelig risiko for at afsløre de involverede kapaciteter og skade Ruslands omdømme".

Forsvarets Efteretningstjeneste nævner også, "at Ruslands erfaringer med forberedte kampagner i Vesten har været blandede", og at landets "mest omfattende og velforberedte kampagner i det seneste år har været rettet mod det postsovjetiske område".

Danmark er med andre ord formentlig ikke rigtig kræfterne og risikoen værd.

Muligt, at de vil gennemføre mindre operationer 

Til gengæld er det ifølge FE "muligt, at Rusland vil gennemføre mindre, hurtigt planlagte og opportunistiske påvirkningsoperationer for at øge splittelse i den danske befolkning og blandt danske beslutningstagere".

Det kan ske, "hvis der under valgkampen opstår temaer, som Rusland ser en oplagt mulighed i at anvende til sin egen fordel, og der er mulighed for at opnå effekt med en relativ lille indsats".

Her nævner efterretningstjenesten på baggrund af erfaringer fra andre europæiske lande, at visse emner vil være oplagte for Rusland at bruge til at så splid. Det gælder temaer som

  • immigration
  • EU
  • andre kendte sager om for eksempel hvidvask
  • eller censur af politiske holdninger. 

"Meget sandsynligt" at Rusland vil påvirke EP-valget

Også valget til Europa-Parlamentet i slutningen af maj ligger kun få uger forude, og her er det efter FE's vurdering "meget sandsynligt", at Rusland vil forsøge at påvirke valgkampen i lande, som Putin prioriterer højere end Danmark. 

Tjenesten advarer dog om, at også Danmark kan blive ramt, hvis valgkampen til EP-valget og folketingsvalget falder sammen.

"Der er tidligere set eksempler på, at falske historier om immigration er blevet spredt fra et andet europæisk land til Danmark med hjælp fra det russiske medieapparat," skriver FE, men vil ikke give konkrete eksempler offentligt.

Tjenesten nævner heller ikke konkret, hvilke lande i EU der vurderes at være mest udsat for russisk påvirkning. Men den giver et bud på, hvad Rusland konkret vil forsøge at opnå med eventuelle kampagner:

"Det er eksempelvis sandsynligt, at Rusland vil forsøge at styrke politiske grupperinger og kandidater til europaparlamentsvalget, der advokerer for at fjerne de europæiske sanktioner, som blev indført efter Ukrainekrisen, og som Rusland på trods af intensivt lobbyarbejde og gode personlige relationer mellem præsident Putin og en række førende europæiske nuværende og tidligere politikere endnu ikke har haft held med at fjerne," skriver Forsvarets Efterretningstjeneste i trusselsvurderingen.

Forrige artikel Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Kommissionen? Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Kommissionen? Næste artikel Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue Danske forældre er europamestre i at parkere børn i vuggestue
Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Folkepensionister, der har knoklet for fædrelandet i en menneskealder, får det samme beløb i ydelse som flygtninge, der lige er kommet til landet. Det påstår et flittigt delt og forarget opslag på Facebook. Men virkeligheden er noget mere nuanceret, fastslår to forskere.

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Klaus Riskær Pedersen har investeret en halv milliard i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Det påstår i hvert fald en artikel, der tilsyneladende stammer fra Berlingske Business. Men der er tale om svindel, som forsøger at hive penge op af godtroende folks lommer. 

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Mere end halvdelen af verdens klimaforskere mener, at menneskets bidrag til den globale opvarmning er meget begrænset, siger Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Men hans dokumentation underbygger ikke hans påstand.

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.