Elektronikkæder misbruges på fupside med alt for billige iPhones

Få 5.000 kroner i rabat på en iPhone XS, lyder et tilbud på en hjemmeside, der angiveligt faldbydes af den danske elektronikkæde POWER. Men det er et svindelnummer. Og et endda kikset et af slagsen. 

En falsk webbutik annoncerer blandt andet på sociale medier for en iPhone XS til 5.000 kroner under normalprisen.
En falsk webbutik annoncerer blandt andet på sociale medier for en iPhone XS til 5.000 kroner under normalprisen.Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix
Thomas Hedin

Elektronik- og hvidevarerkæden POWER sælger lige nu iPhone XS til helt uhørt lavpris. I hvert fald hvis man klikker ind på hjemmesiden powerscandinavia.myshopify.com, hvor man kan få næsten 5.000 kroner i rabat på den ellers pænt dyre telefon.

Her er det måske nærliggende at lade sig friste. Men lad være. Hjemmesiden har intet med POWER at gøre, så om du nogensinde får dig en telefon er højest tvivlsomt. Til gengæld bliver du med noget nær statsgaranti mindst 2.499 kroner fattigere.

“Det et fuptilbud på en fuphjemmeside, som misbruger vores navn og logo. Vi forsøger nu at få hjemmesiden fjernet,” siger Simon Frølich, salgsdirektør hos POWER.

Og det er en type svindel, som de danske butikker løbende må slås med.

"Det er desværre et stigende et problem for dansk detailhandel. Bagmændene bag misbruget bliver mere og mere snu i deres måde at forsøge at fuske på, hvor der bådes anvendes SMS, e-mail, facebookopslag og annoncer til at snyde danskerne. Vi forsøger løbende at lukke de falske hjemmesider,” siger Simon Frølich.

Men når hjemmesiden nu ikke tilhører POWER, hvem står så bag? I bunden af siden er der faktisk kontaktoplysninger til netbutikken. Men der er noget galt. Link til kundeservice og telefonnumre tilhører en anden stor elektronikkæde – nemlig Elgiganten. Og her afviser man også at have noget at gøre med knaldtilbuddet.

”Der florerer desværre løbende svindel- og spam-kampagner, hvor it-kriminelle misbruger kendte virksomheders navn og gode rygte – heriblandt vores. Vi har naturligvis intet med dette fup-nummer at gøre, og vi gør alt, hvad vi kan for at få den slags standset, når vi opdager det,” siger Frederik Danvig, der er kommunikationschef hos Elgiganten.

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser den øverste del af hjemmesiden med fuptilbuddet ud.

Han opfordrer til, at man altid har sin sunde fornuft med, når man falder over et – alt for – fantastisk tilbud på nettet.

”Hvis noget virker for godt til at være sandt, så er det det ofte,” siger han, og oplyser, at Elgiganten på sin hjemmeside løbende opdaterer en oversigt over svindelforsøg, så kunderne ved, hvad de skal holde øje med. 

Også POWER orienterer på sin hjemmeside om fupnumrene og opfordrer også samtidig til, at man altid har en sund portion skepsis i baghånden, når man handler varer på nettet.

"Vi anbefaler, at man altid kigger på afsender og links i al kommunikation. På Facebook kan man se, om det er vores rigtige side ved, at der er et blåt flueben ud for vores navn. Hvis det ikke er tilfældet, så opfordrer vi alle til at anmelde denne type fupnumre til Politiet samt Facebook - og ikke trykke på nogle links. Vinder man for eksempel en konkurrence er det vigtigt at forholde sig kritisk til, om det nu kan være rigtigt. For eksempel beder vi aldrig vinderne om at betale fragt, gaveafgift eller lignende - kun om en leveringsadresse for præmien,” siger Simon Frølich 

En webbutik designet til at fuppe

Kigger vi nærmere på www-adressen (URL’en), hvor hjemmesiden befinder sig, så står det klart, at fuptilbuddet er placeret hos den canadiske e-handelsvirksomhed Shopify, hvor man mod betaling selv kan oprette en netbutik og sælge egne produkter.

Artiklen fortsætter under billedet

Internetadressen afslører, at fuptilbuddet i virkeligheden er placeret på hjemmesiden myshopify.com.

Har man først lagt betalingen, får man mulighed for at designe sin hjemmeside med logo, baggrundsfarver og tekst - og man får samtidig adgang til et betalingssystem, der sørger for at håndtere betalinger med kreditkort. I dette tilfælde har bagmændene altså kopieret POWERs hjemmeside og lidt komisk indsat Elgigantens kontaktoplysninger.

Og siden telefonnumrene tilhører Elgiganten, så er det ikke lykkedes os at finde frem til de egentlige bagmænd. Vi har kontaktet Shopify for at høre, om de kan hjælpe med oplysninger, der kan afsløre, hvem der har købt og oprettet webshoppen på den canadiske hjemmeside. Ved redaktionens slutning havde vi dog endnu ikke hørt fra Shopify.

Billedet af telefonen, der vises på den falske købsside, kan heller ikke hjælpe os. Præcis samme billede finder vi nemlig hos Apple, der er producenten bag den populære smartphone. 

Artiklen fortsætter under billedet

Nederst på købssiden fremgår POWERs logo. Men lige til højre for logoet står der pludselig "Elgigantens kundefordele". Og links fører også til samme elektronikkædes hjemmeside.

Vil malke din konto

Men hvad er mon formålet med at give sig ud for at sælge iPhones billigt under dække af at være en kendt elektronikkæde? Et godt gæt er, at bagmændene vil have fingrene i dine kortoplysninger. Derefter har de nemlig snablen nede i din bankkonto og kan trække langt flere penge, end du forventede. Om der nogensinde kommer en iPhone med posten, må vi stille et meget stort spørgsmålstegn ved. Men ved at bruge POWERs logo, så ser det hele mere troværdigt ud.

Vores mistanke bliver kun bekræftet af, at flere hundrede personer kraftigt advarer mod netbutikker på Shopifys hjemmeside. Adskillige er angiveligt blevet taget ved næsen af falske netbutikker på netop shopify.com, hvor andre danske virksomheder ufrivilligt også har lagt navn til fupnetbutikker.

”Rent svindlerforetagende, De tillader tilsyneladende subjekte (suspekte, red.) firmaer at bruge dem til at sælge via. Jeg har lige været så dum at købe noget fra firmaet - Spring Best - supersnaker - outlook.com via shopify.com - der sælger via Shopify. Har intet modtaget og nu kan man ikke få kontakt med firmaet da deres webside er lukket,” lyder en af anmeldelserne på trustpilot.com, hvor forbrugerne kan skrive anmeldelser af netbutikker – både med ris og ros. 

Er du allerede kommet til at bestille telefonen og har udleveret dine kortoplysninger, skal du omgående kontakte din bank.

Klik her og få flere tips til, hvordan du gør en sikkerhandel på nettet.

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu