En email fra en hollandsk forsker ligner fup, men den er faktisk god nok

Flere tusinde danskere har den seneste tid modtaget en email-invitation fra en hollandsk forsker til at deltage i en europæisk undersøgelse. Selvom det kan ligne fup og phishing, så er den faktisk god nok.

Har du for nylig modtaget en e-mail fra en hollandsk forsker, der inviterer dig til at deltage i en undersøgelse om den politiske situation i Danmark og Europa?

Det har flere af TjekDets læsere, og de er ikke alene. Faktisk har knap 30.000 danskere modtaget e-mailen, hvor de bliver bedt om at klikke på et link, der vil føre dem videre til selve undersøgelsen. Men selvom det lyder som opskriften på en phishing-mail, så er den faktisk god nok.

TjekDet har været i kontakt med afsenderen af emailen. Han hedder André Krouwel og forsker i komparativ politik og kommunikation ved Vrije Universitetet i Amsterdam.

Han er netop ved at samle data til en undersøgelse om det kommende valg til Europa-Parlamentet, der afholdes 23. - 26. maj 2019.

LÆS OGSÅ: Bidrager danskerne mere til EU end alle andre?

Forskerholdet bag er blandt andet interesseret i at vide, hvor tilfredse europæerne er med den politiske situation i Europa, og hvad deres forventninger er til fremtiden i EU.

Hvorfor har du modtaget invitationen?

Undersøgelsen finder sted i 11 EU-lande ud over Danmark. André Krouwel vil undersøge, hvad der optager de europæiske vælgere, og hvordan de har det med både national og europæisk politik.

Er du en af de 28.938 danskere, der har modtaget en invitation, har du formentlig tidligere deltaget i en kandidattest, som det selvsamme forskerhold udarbejdede ved sidste EU-valg. Og dengang har du altså sagt “ja” til, at André Krouwel måtte kontakte dig igen. 

LÆS OGSÅ: EU kan ikke tvinge Danmark med i euroen

Forskerne har indtil videre modtaget omkring 1.000 danske svar. De håber dog på at høre fra 10.000 danskere. 

I alt har omkring 60.000 europæere indtil videre besvaret spørgeskemaet. De fordeler sig på Holland, Tyskland, Østrig, Portugal, Spanien, Danmark, Sverige, Polen, Rumænien, Storbritannien, Frankrig og Italien, oplyser André Krouwel til TjekDet.

Emailen fra André Krouwel

Internetsvindel og phishing - hvordan beskytter man sig?

Invitationen fra André Krouwel er altså god nok. Men det er ikke så underligt, hvis du har modtaget emailen og været i tvivl. Internetsvindel bliver nemlig mere og mere udbredt i en stadig mere digitaliseret verden. TjekDet har tidligere skrevet en del om de forskellige fænomener inden for online svindel - særligt phishing.

Phishing er en digital svindelstrategi, hvor kriminelle bagmænd forsøger at lokke personlige oplysninger ud af sagesløse borgere. Oplysninger som de kan misbruge til økonomisk kriminalitet.

‘Afsenderne’ er derfor ofte virksomheder eller organer, som vi har tillid til. Eksempelvis et pengeinstitut - eller et universitet, som er afsender af den føromtalte mail, der dog viste sig at være god nok.

LÆS OGSÅ: PostNord advarer: Svindlere angriber danskerne på sms og mail om pakker til afhentning

Det kunne også være NemID, Digitaliseringsstyrelsen eller NETS, som TjekDet tidligere har omtalt. Eller det kunne være Udbetaling Danmark, som du kan læse om her..

Man bør altid være på vagt over for henvendelser, hvor man blive bedt om at indtaste eksempelvis kreditkortoplysninger, adgangskoder, NemID-oplysninger eller lignede. Det ville de ‘rigtige’ virksomheder og styrelser aldrig bede brugerne om at gøre i en e-mail.

Hvis ‘afsenderen’ beder dig klikke på links direkte i e-mailen, bør du også tænke dig om en ekstra gang. I e-mailen fra André Krouwel og det hollandske universitet henvises der til forskningsprojektets Facebookside. I sådant et tilfælde er det oplagt selv at undersøge webstedet, inden man klikker videre.

LÆS OGSÅ: PostNord advarer: Svindlere angriber danskerne på sms og mail om pakker til afhentning

LÆS OGSÅ: Phishing-advarsel: Udbetaling Danmark advarer om falske mails i omløb

LÆS OGSÅ: Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden?

LÆS OGSÅ: IKEA ADVARER: Svindelnummer erklærer dig for vinder af gavekort

LÆS OGSÅ: Bank advarer mod bitcoin-svindelnummer

LÆS OGSÅ: Det er fup! Norwegian står ikke klar med gratis flybilletter

Forrige artikel Nej, det er ikke Mark Zuckerberg, der skriver til dig Nej, det er ikke Mark Zuckerberg, der skriver til dig Næste artikel Elektronikkæde advarer: Vores navn misbruges i falske konkurrencer Elektronikkæde advarer: Vores navn misbruges i falske konkurrencer
Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Folkepensionister, der har knoklet for fædrelandet i en menneskealder, får det samme beløb i ydelse som flygtninge, der lige er kommet til landet. Det påstår et flittigt delt og forarget opslag på Facebook. Men virkeligheden er noget mere nuanceret, fastslår to forskere.

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Klaus Riskær Pedersen har investeret en halv milliard i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Det påstår i hvert fald en artikel, der tilsyneladende stammer fra Berlingske Business. Men der er tale om svindel, som forsøger at hive penge op af godtroende folks lommer. 

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Mere end halvdelen af verdens klimaforskere mener, at menneskets bidrag til den globale opvarmning er meget begrænset, siger Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Men hans dokumentation underbygger ikke hans påstand.

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.