En email fra en hollandsk forsker ligner fup, men den er faktisk god nok

Flere tusinde danskere har den seneste tid modtaget en email-invitation fra en hollandsk forsker til at deltage i en europæisk undersøgelse. Selvom det kan ligne fup og phishing, så er den faktisk god nok.

Har du for nylig modtaget en e-mail fra en hollandsk forsker, der inviterer dig til at deltage i en undersøgelse om den politiske situation i Danmark og Europa?

Det har flere af TjekDets læsere, og de er ikke alene. Faktisk har knap 30.000 danskere modtaget e-mailen, hvor de bliver bedt om at klikke på et link, der vil føre dem videre til selve undersøgelsen. Men selvom det lyder som opskriften på en phishing-mail, så er den faktisk god nok.

TjekDet har været i kontakt med afsenderen af emailen. Han hedder André Krouwel og forsker i komparativ politik og kommunikation ved Vrije Universitetet i Amsterdam.

Han er netop ved at samle data til en undersøgelse om det kommende valg til Europa-Parlamentet, der afholdes 23. - 26. maj 2019.

LÆS OGSÅ: Bidrager danskerne mere til EU end alle andre?

Forskerholdet bag er blandt andet interesseret i at vide, hvor tilfredse europæerne er med den politiske situation i Europa, og hvad deres forventninger er til fremtiden i EU.

Hvorfor har du modtaget invitationen?

Undersøgelsen finder sted i 11 EU-lande ud over Danmark. André Krouwel vil undersøge, hvad der optager de europæiske vælgere, og hvordan de har det med både national og europæisk politik.

Er du en af de 28.938 danskere, der har modtaget en invitation, har du formentlig tidligere deltaget i en kandidattest, som det selvsamme forskerhold udarbejdede ved sidste EU-valg. Og dengang har du altså sagt “ja” til, at André Krouwel måtte kontakte dig igen. 

LÆS OGSÅ: EU kan ikke tvinge Danmark med i euroen

Forskerne har indtil videre modtaget omkring 1.000 danske svar. De håber dog på at høre fra 10.000 danskere. 

I alt har omkring 60.000 europæere indtil videre besvaret spørgeskemaet. De fordeler sig på Holland, Tyskland, Østrig, Portugal, Spanien, Danmark, Sverige, Polen, Rumænien, Storbritannien, Frankrig og Italien, oplyser André Krouwel til TjekDet.

Emailen fra André Krouwel

Internetsvindel og phishing - hvordan beskytter man sig?

Invitationen fra André Krouwel er altså god nok. Men det er ikke så underligt, hvis du har modtaget emailen og været i tvivl. Internetsvindel bliver nemlig mere og mere udbredt i en stadig mere digitaliseret verden. TjekDet har tidligere skrevet en del om de forskellige fænomener inden for online svindel - særligt phishing.

Phishing er en digital svindelstrategi, hvor kriminelle bagmænd forsøger at lokke personlige oplysninger ud af sagesløse borgere. Oplysninger som de kan misbruge til økonomisk kriminalitet.

‘Afsenderne’ er derfor ofte virksomheder eller organer, som vi har tillid til. Eksempelvis et pengeinstitut - eller et universitet, som er afsender af den føromtalte mail, der dog viste sig at være god nok.

LÆS OGSÅ: PostNord advarer: Svindlere angriber danskerne på sms og mail om pakker til afhentning

Det kunne også være NemID, Digitaliseringsstyrelsen eller NETS, som TjekDet tidligere har omtalt. Eller det kunne være Udbetaling Danmark, som du kan læse om her..

Man bør altid være på vagt over for henvendelser, hvor man blive bedt om at indtaste eksempelvis kreditkortoplysninger, adgangskoder, NemID-oplysninger eller lignede. Det ville de ‘rigtige’ virksomheder og styrelser aldrig bede brugerne om at gøre i en e-mail.

Hvis ‘afsenderen’ beder dig klikke på links direkte i e-mailen, bør du også tænke dig om en ekstra gang. I e-mailen fra André Krouwel og det hollandske universitet henvises der til forskningsprojektets Facebookside. I sådant et tilfælde er det oplagt selv at undersøge webstedet, inden man klikker videre.

LÆS OGSÅ: PostNord advarer: Svindlere angriber danskerne på sms og mail om pakker til afhentning

LÆS OGSÅ: Phishing-advarsel: Udbetaling Danmark advarer om falske mails i omløb

LÆS OGSÅ: Har advarsel om udenlandsk voicemail-fup hold i virkeligheden?

LÆS OGSÅ: IKEA ADVARER: Svindelnummer erklærer dig for vinder af gavekort

LÆS OGSÅ: Bank advarer mod bitcoin-svindelnummer

LÆS OGSÅ: Det er fup! Norwegian står ikke klar med gratis flybilletter

Forrige artikel Regeringen vil ruste børn og unge mod falske nyheder Regeringen vil ruste børn og unge mod falske nyheder Næste artikel Stor politisk opbakning til ny dataetisk institution Stor politisk opbakning til ny dataetisk institution
Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast.