Er alle kvinder virkelig enten bi- eller homoseksuelle?

Kvinder kan kun være bi- eller homoseksuelle, fastslår britisk forskningsprojekt. Men den påstand mener en dansk kønsforsker er en grov tolkning af projektets resultater.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 


En undersøgelse, foretaget af en række engelske forskere fra University of Essex, konkluderer, at kvinder kun kan være bi- eller homoseksuelle. Men den konklusion er skåret lige lovlig skarpt, siger dansk ekspert i et faktatjek, som DR Viden har lavet.

I de britiske forskeres undersøgelse blev 345 hetero-, bi- og homoseksuelle kvinder præsenteret for en række videoer med seksuelt indhold, hvor både mænd og kvinder medvirkede i hede akter. Undervejs fik undersøgelsens deltagere målt deres kropslige reaktioner. Det var for eksempel puls, udvidelse af pupillerne og blodtilførslen til kønsorganerne.

Resultatet af undersøgelsen viste, ud fra deres biologiske reaktioner, at 82 % af alle kvinderne blev opstemte af at se på både mænd og kvinder i seksuelle sammenhænge.

Blandt de kvinder som havde kategoriseret sig som værende heteroseksuel, blev 74 % også meget opstemte af at se kvinder i en seksuel sammenhæng.

”Selvom størstedelen af kvinderne mente, at de var heteroseksuelle, viser vores undersøgelse med al sikkerhed, at når det kommer til, hvad der tænder dem, er de enten bi- eller homoseksuelle,” konkluderede en af forskerne bag undersøgelsen, hjerneforsker Gjerulf Rieger.

Men det er en grov konklusion, siger Karen Sjørup, der er kønsforsker på Roskilde Universitetscenter (RUC).

”Køn og seksualitet er noget, vi skaber og performer. Det er ikke bundet til et bestemt mønster. En kvinde kan sagtens have glæde af en anden kvindes krop, men det gør altså ikke én lesbisk, at blive draget af en kvinde med store, flotte bryster. Den kvindelige krop er bare meget mere begærlig og det vækker noget i os,” siger hun til DR Viden.

Karen Sjørup mener, at undersøgelsen ikke siger noget entydigt om kvinders seksualitet. Den kan kun bruges til at konkludere, at kvinder tænder på kvinder. Det kan ikke definere kvindens seksualitet alene, der i øvrigt længe har været genstand for videnskabelig debat.

”Vores første kærlighedsobjekt er moren, så hvordan er det lige, at vi overfører vores lyster over til en mand? Der kan man bare sige, at vores seksualitet er i høj grad påvirket af vores livsomstændigheder - og netop derfor giver det en kvinde autoritet til at blive gift med det modsatte køn,” siger Karen Sjørup til DR Viden.

Læs hele DR Videns faktatjek her.

 

Forrige artikel "Det er faktisk sådan, helt reelt, at der er kommet endnu flere bankansatte" Næste artikel Historisk store skattelettelser med historisk lille effekt Historisk store skattelettelser med historisk lille effekt
Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Klimaet er havnet i toppen af politiske dagsordener, og den nye regering har som ambition at reducere Danmarks udledninger af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Men hvor meget drivhusgas udleder danskerne egentlig i forhold til folk i andre lande?  

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

At se fodbold er lige så sundt for helbredet som at gå i halvanden time. Sådan lyder konklusionen på et nyt studie ifølge flere danske og udenlandske medier. Men det er noget vås, fastslår flere forskere. Og heller ikke forskeren bag studiet vil stå inde for den udlægning.  

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.