Er du intelligent, hvis du ofte spilder mad ud over dig selv?

En populær artikel påstår, at det er et tegn på intelligens, hvis du ofte spilder. Opslaget har fået tusindvis af interaktioner, men der er intet belæg for påstanden, fastslår forskere.

Det er et tegn på intelligens, hvis du ofte spilder, når du spiser eller drikker

Kilde: En artikel på betagende.dk


Ifølge artiklen påstår forskere, at intelligente mennesker ofte har for vigtige ting at tænke på til at kunne koncentrere sig om noget så simpelt som at spise og drikke. Men artiklen nævner ingen forskere ved navn, og der er heller ingen henvisning til eksisterende forskning, der bekræfter påstanden.

Heller ikke de tre forskere, TjekDet har talt med, kender til sådan forskning, og alle tre finder det desuden usandsynligt, at det at spilde ofte skulle have en sammenhæng med høj intelligens.   

“Er du bange for at spise med en hvid skjorte? Er ketchup din værste fjende? Så kan du være meget intelligent!” 

Sådan indledes en artikel, der er kommenteret mere end 11.000 gange på Facebook i løbet af få dage. Artiklen fortsætter med at forklare, hvordan det er et tegn på intelligens, hvis du ofte spilder, når du spiser eller drikker. 

Det skyldes ifølge artiklen, at den intelligente hjerne har vigtigere ting at tænke på end noget så simpelt som at spise eller drikke, og derfor går det ofte galt. 

Artiklen fortsætter under billedet

Eksempler på reaktioner fra Facebook, hvor folk glæder sig over, at de tilsyneladende er intelligente, fordi de ofte spilder. Facebookopslaget fremgik på siden 'Dyrejokes', men det er nu blevet fjernet.

Men artiklen er det rene vrøvl, fastslår tre forskere over for TjekDet. Det er ikke et tegn på høj intelligens, hvis du spilder meget. 

“Som udgangspunkt er det noget sludder. Der kan være rigtig mange grunde til, at man spilder mad på tøjet, men intelligens er ikke en af dem,” siger Troels Wesenberg Kjær, der er professor og hjerneforsker ved Københavns Universitet. 

Den opfattelse deler Kjeld Fredens, der er tidligere professor ved Aalborg Universitet, forfatter til flere bøger om hjernen og i dag selvstændig foredragsholder.   

“Artiklen er det rene nonsens,” fastslår han og bakkes op af Jon Sigurd Wegener, der er ekstern lektor på CBS.  

“Det er min vurdering, at der ikke er noget belæg for påstanden. Jeg kan jo aldrig være helt sikker, men jeg mener helt bestemt ikke, der er belæg for det. Det er simpelthen så langt ude,” siger han.

Plagsom sludder 

I den populære artikel står, at det er forskere, der har fundet en sammenhæng mellem intelligens og det at spilde. Men ingen steder i artiklen angives navngivne forskere, og der henvises heller ikke til eksisterende forskning. 

Alle tre forskere, TjekDet har talt med, er da også enige om, at artiklen er særdeles mangelfuld. 

“Der er ingen præcisering af begreberne og en ringe argumentation, som bygger på den udokumenterede påstand, at det er forskningsbaseret. Det kan betragtes som plagsom sludder,” skriver Kjeld Fredens i en mail til TjekDet. 

Artiklen fortsætter under billedet

Kjeld Fredens, forfatter, hjerneforsker og tidligere professor ved Aalborg Universitet. (Foto: Nikolaj Svennevig/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix)

Jon Sigurd Wegener finder det ligeledes problematisk, at artiklen slet ikke refererer til forskning. Det gør det nemlig umuligt at vurdere, om der rent faktisk kan være noget om snakken – også selvom han ikke tror det.  

“Det kan sagtens være, at nogen, der kalder sig forskere, påstår det her. Forskere tager jo også fejl nogle gange. Men det kan vi ikke vide, for artiklen giver os ikke mulighed for at finde ud af det, fordi den ikke henviser til navngivne forskere eller forskning,” siger han. 

Fortællingen om den distræte professor 

Ingen af de tre forskere kender til forskning, der har påvist en sammenhæng mellem intelligens og det at spilde ned ad sig selv. Men Jon Sigurd Wegener gætter på, at artiklen kan have misforstået forskning om autisme. 

Autister kan nemlig have en ekstremt høj intelligens, men ofte har de også flere sociale udfordringer end folk uden diagnose. Det betyder dog ikke, at man kan lave den kobling, at alle intelligente mennesker har tendens til at spilde mere.

“Artiklen begår en klassisk fejl og bytter om på årsag og virkning. For det kan jo godt være, at de allermest intelligente, som er helt oppe i autismespektret, spilder mere end andre mennesker eller bander mere, men det er ikke nødvendigvis, fordi de er intelligente. Det skyldes nok nærmere, at de har nogle sociale udfordringer,” siger Jon Sigurd Wegener. 

Artiklen fortsætter under billedet

Jon Sigurd Wegener, ekstern lektor på CBS, hvor han underviser i neuroøkonomi, det vil sige hvordan hjernen påvirker økonomiske beslutninger. (Foto: Martin Boensvang/Tempazia.dk)

Ifølge ham beskriver artiklen i virkeligheden bare det at være distræt, og det er ikke nødvendigvis forbundet med intelligens.  

“Vi kender jo alle sammen det at være optaget af et eller andet, og så begår man flere fejl. Hvis jeg er helt vildt optaget af en telefonsamtale og samtidig tager en tår kaffe, er der større risiko for, at jeg spilder,” siger han. 

Samme udlægning har Troels Wesenberg Kjær, der kalder historien for en gammel traver. 

“Det er jo fortællingen om, at distræte mennesker er kloge. Den distræte professor. Det er en god historie, men det er altså ikke bevist,” siger han. 

Facebookopslag fjernet 

Vi ville gerne have spurgt folkene bag artiklen, hvilke forskere de har talt med, og hvordan de forholder sig til, at de tre forskere, vi har talt med, afviser påstanden. Men ingen af de steder, vi har forsøgt os, har vi fået svar på vores henvendelser.

På siden betagende.dk, som har offentliggjort artiklen, er der en kontaktformular, men forespørgslen er indtil videre uden resultat. Der er heller ingen forfatter angivet til artiklen, som vi kan kontakte. 

Betagende.dk har heller ingen facebookside, men artiklen kan til gengæld findes i et opslag på siden ‘Dyrejokes’, der har mere end 32.000 følgere. Heller ikke via den kanal har vi har dog fået svar, men efter vores henvendelse er opslaget blevet fjernet. 


 

Sådan så facebookopslaget på siden 'Dyrejokes' ud, inden det blev fjernet.

Forrige artikel Tvinges 10-årige piger til at sove med gamle mænd? DF’er overdriver ung alder på barnebrude Tvinges 10-årige piger til at sove med gamle mænd? DF’er overdriver ung alder på barnebrude Næste artikel Gammel advarsel om kolesterolmedicin skræmmer igen danskerne. Men der er ikke hold i påstandene Gammel advarsel om kolesterolmedicin skræmmer igen danskerne. Men der er ikke hold i påstandene
To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.  

Historisk skifte:  Vælgerne har fået større tillid til politikerne

Historisk skifte: Vælgerne har fået større tillid til politikerne

15 års nedtur er stoppet. Efter valget i juni er vælgernes tillid til politikerne nu atter på vej op. Danmark trodser dermed overraskende den internationale tendens. Tilliden er tilbage på niveauet fra før den stramme krisepolitik i 2010. Det viser stor valgundersøgelse.

Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.