Er regeringens udlændingestramninger ”heldigvis” begyndt at virke?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mener, at regeringens udlændingestramninger har bremset flygtningestrømmen til Danmark. Men det er en sandhed med modifikationer.

 Fakta

Vi strammede opholdsvilkårene. Vi lavede en integrationsydelse. Vi pressede på i EU. Vi satte ind ved grænsen, og nu er politikken heldigvis begyndt at virke”.

Sådan faldt ordene i en tale, som statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt på Facebook den 29. august i år. Her henviste han til, at antallet af nye asylansøgere var begyndt at falde.

Men er det så enkelt, at der kan sættes lighedstegn mellem den siddende regerings asylpolitik og det dalende antal af flygtninge i Danmark? Eller kan andre faktorer tænkes at have indvirkning på tallene?

Statsministerens påstand om, at ”regeringens asylstramninger virker. Der kommer nu færre flygtninge til Danmark”’ bakkes op af tal fra en rapport udarbejdet af Udlændinge-, Integrations - og Boligministeriet. Rapporten henviser til en opgørelse fra Rigspolitiet, hvor det fremgår, at der i 2015 kom 21.316 asylansøgere til Danmark, mens antallet for 2016 pr. 31. august 2016 var 4.969. Der er siden ikke offentliggjort en ny opgørelse, hvorfor rapporten ikke kan give et helstøbt billede af antallet af asylansøgere frem til i dag.

Lars Løkke Rasmussen har derfor ret i, at antallet af asylansøgere i Danmark er faldet kraftigt, men det gælder ikke alene Danmark. Også andre EU-lande har de seneste mange måneder modtaget langt færre flygtninge, der ellers havde som mål at nå frem til Central- og Nordeuropa. Et fald, der ikke alene kan henføres til nationale stramninger i flygtningepolitikken, men en effektiv indsats ved EU’s ydre grænser.

Stigningen i antallet af asylansøgere over de seneste år skyldes ikke mindst krigen i Syrien, hvor mange syrere tog flugten fra borgerkrigen i landet. En af de foretrukne flugtveje var den såkaldte Balkanrute, som blev lukket, da Makedonien og de øvrige lande i regionen lukkede deres grænser. Men konsekvensen blev, at flere flygtninge i stedet tog den risikable tur over Middelhavet i både. Her gik de i land i på især græske øer og Italiens sydlige kyster. EU’s stats- og regeringschefer blev siden enige om en aftale, der satte en prop i den rute.

Lukningen af Balkan-ruten gennem Makedonien til de nordlige europæiske lande er ifølge EU’s grænseagentur, Frontex, med stor sandsynlighed en af hovedforklaringerne på faldet i antallet af asylansøgere. Denne forklaring bakkes op af FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

En anden grundlæggende forklaring på faldet i antallet af asylansøgere er den aftale, der blev indgået mellem EU og Tyrkiet i foråret 2016. Ifølge aftalen skal en stor del af flygtningene, der når frem til EU-lande, sendes tilbage til Tyrkiet. Samtidig lovede de tyrkiske myndigheder at stramme grænsebevogtningen. En aftale, der også antages at medføre et lavere antal asylansøgere i hele EU.

Alt i alt kan man altså stille berettiget spørgsmålstegn ved, om Lars Løkke Rasmussen kan tillade sig at tage hele æren for faldet i antallet af flygtninge, der har søgt asyl i Danmark i løbet af de seneste seks til ti måneder.

 

Forrige artikel Nigel Farage strammer skruen i økonomisk konklusion Nigel Farage strammer skruen i økonomisk konklusion Næste artikel Pia Olsen Dyhr: Regeringen fører kulsort klimapolitik Pia Olsen Dyhr: Regeringen fører kulsort klimapolitik
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Ny prognose for EU-valget er

Ny prognose for EU-valget er "på grænsen til at være direkte ubrugelig"

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget, viser en ny prognose fra Europa-Parlamentet. Men prognosen er baseret på målinger af, hvad danskerne vil stemme ved et folketingsvalg, og kan derfor ikke bruges til at spå om det kommende europaparlamentsvalg.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.