Er regeringens udlændingestramninger ”heldigvis” begyndt at virke?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen mener, at regeringens udlændingestramninger har bremset flygtningestrømmen til Danmark. Men det er en sandhed med modifikationer.

 Fakta

Vi strammede opholdsvilkårene. Vi lavede en integrationsydelse. Vi pressede på i EU. Vi satte ind ved grænsen, og nu er politikken heldigvis begyndt at virke”.

Sådan faldt ordene i en tale, som statsminister Lars Løkke Rasmussen holdt på Facebook den 29. august i år. Her henviste han til, at antallet af nye asylansøgere var begyndt at falde.

Men er det så enkelt, at der kan sættes lighedstegn mellem den siddende regerings asylpolitik og det dalende antal af flygtninge i Danmark? Eller kan andre faktorer tænkes at have indvirkning på tallene?

Statsministerens påstand om, at ”regeringens asylstramninger virker. Der kommer nu færre flygtninge til Danmark”’ bakkes op af tal fra en rapport udarbejdet af Udlændinge-, Integrations - og Boligministeriet. Rapporten henviser til en opgørelse fra Rigspolitiet, hvor det fremgår, at der i 2015 kom 21.316 asylansøgere til Danmark, mens antallet for 2016 pr. 31. august 2016 var 4.969. Der er siden ikke offentliggjort en ny opgørelse, hvorfor rapporten ikke kan give et helstøbt billede af antallet af asylansøgere frem til i dag.

Lars Løkke Rasmussen har derfor ret i, at antallet af asylansøgere i Danmark er faldet kraftigt, men det gælder ikke alene Danmark. Også andre EU-lande har de seneste mange måneder modtaget langt færre flygtninge, der ellers havde som mål at nå frem til Central- og Nordeuropa. Et fald, der ikke alene kan henføres til nationale stramninger i flygtningepolitikken, men en effektiv indsats ved EU’s ydre grænser.

Stigningen i antallet af asylansøgere over de seneste år skyldes ikke mindst krigen i Syrien, hvor mange syrere tog flugten fra borgerkrigen i landet. En af de foretrukne flugtveje var den såkaldte Balkanrute, som blev lukket, da Makedonien og de øvrige lande i regionen lukkede deres grænser. Men konsekvensen blev, at flere flygtninge i stedet tog den risikable tur over Middelhavet i både. Her gik de i land i på især græske øer og Italiens sydlige kyster. EU’s stats- og regeringschefer blev siden enige om en aftale, der satte en prop i den rute.

Lukningen af Balkan-ruten gennem Makedonien til de nordlige europæiske lande er ifølge EU’s grænseagentur, Frontex, med stor sandsynlighed en af hovedforklaringerne på faldet i antallet af asylansøgere. Denne forklaring bakkes op af FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

En anden grundlæggende forklaring på faldet i antallet af asylansøgere er den aftale, der blev indgået mellem EU og Tyrkiet i foråret 2016. Ifølge aftalen skal en stor del af flygtningene, der når frem til EU-lande, sendes tilbage til Tyrkiet. Samtidig lovede de tyrkiske myndigheder at stramme grænsebevogtningen. En aftale, der også antages at medføre et lavere antal asylansøgere i hele EU.

Alt i alt kan man altså stille berettiget spørgsmålstegn ved, om Lars Løkke Rasmussen kan tillade sig at tage hele æren for faldet i antallet af flygtninge, der har søgt asyl i Danmark i løbet af de seneste seks til ti måneder.

 

Forrige artikel Nigel Farage strammer skruen i økonomisk konklusion Nigel Farage strammer skruen i økonomisk konklusion Næste artikel Pia Olsen Dyhr: Regeringen fører kulsort klimapolitik Pia Olsen Dyhr: Regeringen fører kulsort klimapolitik
Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast.