Er rygere 8,6 mia. dyrere end ikke-rygere?

Rygerne koster sundhedsvæsnet 8,6 mia. kr. mere at behandle end ikke-rygerne. Sådan lød konklusionen i en analyse, der er blevet citeret af flere medier. Men tallet tegner ikke det fulde billede af virkeligheden.

Rygere koster sundhedsvæsnet 8,6 mia. mere end ikke-rygere hvert år. Sådan lød det den 14. december i flere medier. Men det er en sandhed med modifikationer, konkluderer DR-programmet Detektor efter et faktatjek.

Påstanden fremgår af en artikel fra nyhedsbureauet Ritzau, som blev bragt af blandt andet DR og TV 2.

De 8,6 mia. kr. konkluderes på baggrund af en undersøgelse fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora. Undersøgelsen er finansieret af medicinalfirmaet Pfizer.

Men Kora inkluderer ikke statens indtægter fra tobaksafgifterne. De burde i princippet modregnes. Detektor har desuden talt med forskeren bag rapporten, der oplyser, at det ikke nødvendigvis kun er rygning, der er årsagen til, at rygerne skulle koste det danske sundhedsvæsen 8,6 mia. kr. mere end ikke-rygerne.

Skatteministeriet har udarbejdet et skøn på, hvor meget tobaksafgifterne vil give statskassen i år, nemlig 7,8 mia. kr.

"Det er rigtigt, at afgifterne kan dække en stor del af de merudgifter, vi når frem til. Men vi lægger da heller ikke skjul på, at vi ikke tager afgifter med. Derfor er det jo heller ikke så overraskende, at vores undersøgelse viser, at rygere er dyrere. Vi ved jo fra andre undersøgelser, at rygere koster mere i blandt andet sundhedsudgifter," siger seniorprojektleder hos KORA Marie Jakobsen til Detektor.

Hun tilføjer, at undersøgelsen skal ses som et indspark i debatten om det offentliges omkostninger til behandling af rygere, og hvor meget det koster de enkelte områder af det offentlige - stat, regioner og kommuner.

I øvrigt afviser Marie Jakobsen, at det faktum, at et medicinalfirma har betalt for undersøgelsen, skulle have haft indflydelsen på konklusionerne i rapporten.

Læs hele faktatjekket her.


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu