EU afsætter op mod 40 mio. kr. mod russisk propaganda

Onsdag og torsdag ventes de enkelte EU-lande og Europa-Parlamentet at blåstemple en bevilling på næsten 40 millioner kroner, der skal bruges til at iværksætte en række initiativer, som skal hindre spredning af misinformation rettet mod EU. Især russisk propaganda er i fokus.

EU vil bruge 8 millioner kroner på at træne sine diplomater i at overvåge falske nyheder. Det sker efter en stigende bekymring over russisk propaganda rettet mod EU, skriver netmediet EUobserver.

Desuden afsættes yderligere 28 millioner kroner til andre aktiviteter mod falske nyheder.

Et flertal af EU-medlemslandene ventes i dag at give tilsagn om pengene, mens medlemmerne af Europa-Parlamentet skal tage stilling til forslaget i morgen. Giver begge parter grønt lys, vil pengene indgå som en del af EU's budget for næste år. Det oplyser det rumænske europa-parlamentsmedlem Siegfried Muresan.

“Vi har allerede modtaget en positiv tilkendegivelse fra Europa-Kommissionen, så jeg er sikker på, at det vil lykkes,” siger han til EUobserver.

EU-diplomater skal have øje for falske nyheder

EU-udenrigstjenestens task force mod falske nyheder, Stratcom, der blandt andet har en enhed med særligt har fokus på russisk misinformation, får i første omgang omkring 8 millioner kroner til at undervise EU-embedsmænd, der er ansat på kontorer i udvalgte medlemslande,  repræsentationer i de tidligere sovjetstater og i vestlige Balkanlande, forklarer Siegfried Muresan, der er centrum-venstre-orienteret.

Undervisningen indgår som en større pakke af tiltag, der skal modvirke misinformation, russisk propaganda og falske nyheder.

“Vi er nødt til at kunne trække stregerne mellem prikkerne. Hvis en EU-skeptisk politiker siger noget, vi kan se, har udgangspunkt i emner, der to uger forinden er blevet bragt på hjemmesider med falske nyheder, så skal vi være klar over det,” siger Siegfried Muresan.

Han fortæller, at EUs udenrigstjeneste i 2018 får yderligere knap 6 millioner kroner til “strategisk kommunikation”. Også Europa-Kommissionen får del i bevillingen, hvor 22 millioner kroner skal bruges til oplysningskampagner rettet mod lande uden for EU.

Frygter knas i EU-samarbejdet

Bevillingen og initiativerne er bragt på banen, fordi EU-politikerne er bekymret for, at den tiltagende misinformation om EU-forhold på længere sigt kan destabilisere EU-landene og samarbejdet landene imellem.

Og Siegfried Muresan ser da også de forestående aktiviteter som blot et første skridt på vejen. Der er allerede stillet flere penge i udsigt i både 2019 og 2020.

Tankerne om den øgede indsats mod falske nyheder rettet mod EU har været på dagsordenen i et stykke tid. Og Rusland har undervejs advaret, at hvis EU rent faktisk styrker Stratcom med flere penge og ansatte, så vil det få konsekvenser for det politiske klima mellem Rusland og EU.

Ekspertgruppe skal rådgive EU

Den nyudnævnte kommissær for digitale anliggender, Mariya Gabriel, meddelte i september, at hun vil oprette en ekspertgruppe med blandt andet forskere og mediepersoner, som skal undersøge og rådgive hende omkring falske nyheder. Resultaterne af eksperternes arbejde skal gerne ende i lovgivning, der skal hindre spredningen af falske nyheder.

Ekspertgruppen, der samles på den anden side af nytår, skal blandt andet undersøge, hvilke tiltag der bedst kan bekæmpe falske nyheder i EU, og hvordan tiltagene skal koordineres mellem EU-landene.

I den forbindelse har kommissæren iværksat en offentlig høring, hvor borgere og organisationer kan komme med indsigelser og bemærkninger om, hvordan EU kan komme de falske nyheder til livs. Et af elementerne i høringen er en spørgeskemaundersøgelse, som alle EU-borgere er blevet inviteret til at svare på.

Nogle af spørgsmålene i undersøgelsen lyder blandt andet: Hvordan skelner du faktuel korrekt information fra falske nyheder? Og hvor meget skal offentlige myndigheder gøre for at stoppe spredningen af falske nyheder ifølge dig?

Du kan finde og svare på spørgeskemaet HER.

Danmark har et par gange været direkte genstand for omfattende misinformationskampagne i flere russiske nyhedsmedier. I august kunne de medier blandt andet berette, at det snart bliver muligt i Danmark at etablere bordeller, hvor man lovligt kan dyrke sex med dyr.

Og tidligere på året kunne en russisk tv-station vise billeder af "usædvanlig tomme" frugt- og grønthylder i danske supermarkeder. Der er indført rationeringer og priserne er steget til et skyhøjt niveau, forlød det.

 

Forrige artikel Svindlere snød annoncører med falske hjemmesider - nu er de afsløret Svindlere snød annoncører med falske hjemmesider - nu er de afsløret Næste artikel Facebook og Google skal tage ansvar for spredning af falske nyheder - er der en løsning? Facebook og Google skal tage ansvar for spredning af falske nyheder - er der en løsning?
Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Sverige er frontløber i kampen mod desinformation og propaganda

Svenskerne ville ikke stå uforberedt tilbage, hvis valgkampen op til rigsdagsvalget i september skulle blive ramt af russisk desinformation. Og i dag er Sverige derfor blandt de europæiske lande, der har taget de længste skridt i forsøget på at hindre påvirkningskampagner fra fremmede magter.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Er regeringens klimaudspil tal-fifleri?

Regeringens klimaudspil er tal-fifleri, fordi de medregner den CO2, der automatisk bliver optaget af jord og planter i den samlede CO2-reduktion. Det mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr i hvert fald. Men regeringens måde at udregne CO2-reduktionen er helt efter bogen, slår forskere fast. 

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast.