EU afsætter op mod 40 mio. kr. mod russisk propaganda

Onsdag og torsdag ventes de enkelte EU-lande og Europa-Parlamentet at blåstemple en bevilling på næsten 40 millioner kroner, der skal bruges til at iværksætte en række initiativer, som skal hindre spredning af misinformation rettet mod EU. Især russisk propaganda er i fokus.

EU vil bruge 8 millioner kroner på at træne sine diplomater i at overvåge falske nyheder. Det sker efter en stigende bekymring over russisk propaganda rettet mod EU, skriver netmediet EUobserver.

Desuden afsættes yderligere 28 millioner kroner til andre aktiviteter mod falske nyheder.

Et flertal af EU-medlemslandene ventes i dag at give tilsagn om pengene, mens medlemmerne af Europa-Parlamentet skal tage stilling til forslaget i morgen. Giver begge parter grønt lys, vil pengene indgå som en del af EU's budget for næste år. Det oplyser det rumænske europa-parlamentsmedlem Siegfried Muresan.

“Vi har allerede modtaget en positiv tilkendegivelse fra Europa-Kommissionen, så jeg er sikker på, at det vil lykkes,” siger han til EUobserver.

EU-diplomater skal have øje for falske nyheder

EU-udenrigstjenestens task force mod falske nyheder, Stratcom, der blandt andet har en enhed med særligt har fokus på russisk misinformation, får i første omgang omkring 8 millioner kroner til at undervise EU-embedsmænd, der er ansat på kontorer i udvalgte medlemslande,  repræsentationer i de tidligere sovjetstater og i vestlige Balkanlande, forklarer Siegfried Muresan, der er centrum-venstre-orienteret.

Undervisningen indgår som en større pakke af tiltag, der skal modvirke misinformation, russisk propaganda og falske nyheder.

“Vi er nødt til at kunne trække stregerne mellem prikkerne. Hvis en EU-skeptisk politiker siger noget, vi kan se, har udgangspunkt i emner, der to uger forinden er blevet bragt på hjemmesider med falske nyheder, så skal vi være klar over det,” siger Siegfried Muresan.

Han fortæller, at EUs udenrigstjeneste i 2018 får yderligere knap 6 millioner kroner til “strategisk kommunikation”. Også Europa-Kommissionen får del i bevillingen, hvor 22 millioner kroner skal bruges til oplysningskampagner rettet mod lande uden for EU.

Frygter knas i EU-samarbejdet

Bevillingen og initiativerne er bragt på banen, fordi EU-politikerne er bekymret for, at den tiltagende misinformation om EU-forhold på længere sigt kan destabilisere EU-landene og samarbejdet landene imellem.

Og Siegfried Muresan ser da også de forestående aktiviteter som blot et første skridt på vejen. Der er allerede stillet flere penge i udsigt i både 2019 og 2020.

Tankerne om den øgede indsats mod falske nyheder rettet mod EU har været på dagsordenen i et stykke tid. Og Rusland har undervejs advaret, at hvis EU rent faktisk styrker Stratcom med flere penge og ansatte, så vil det få konsekvenser for det politiske klima mellem Rusland og EU.

Ekspertgruppe skal rådgive EU

Den nyudnævnte kommissær for digitale anliggender, Mariya Gabriel, meddelte i september, at hun vil oprette en ekspertgruppe med blandt andet forskere og mediepersoner, som skal undersøge og rådgive hende omkring falske nyheder. Resultaterne af eksperternes arbejde skal gerne ende i lovgivning, der skal hindre spredningen af falske nyheder.

Ekspertgruppen, der samles på den anden side af nytår, skal blandt andet undersøge, hvilke tiltag der bedst kan bekæmpe falske nyheder i EU, og hvordan tiltagene skal koordineres mellem EU-landene.

I den forbindelse har kommissæren iværksat en offentlig høring, hvor borgere og organisationer kan komme med indsigelser og bemærkninger om, hvordan EU kan komme de falske nyheder til livs. Et af elementerne i høringen er en spørgeskemaundersøgelse, som alle EU-borgere er blevet inviteret til at svare på.

Nogle af spørgsmålene i undersøgelsen lyder blandt andet: Hvordan skelner du faktuel korrekt information fra falske nyheder? Og hvor meget skal offentlige myndigheder gøre for at stoppe spredningen af falske nyheder ifølge dig?

Du kan finde og svare på spørgeskemaet HER.

Danmark har et par gange været direkte genstand for omfattende misinformationskampagne i flere russiske nyhedsmedier. I august kunne de medier blandt andet berette, at det snart bliver muligt i Danmark at etablere bordeller, hvor man lovligt kan dyrke sex med dyr.

Og tidligere på året kunne en russisk tv-station vise billeder af "usædvanlig tomme" frugt- og grønthylder i danske supermarkeder. Der er indført rationeringer og priserne er steget til et skyhøjt niveau, forlød det.

 

Forrige artikel Svindlere snød annoncører med falske hjemmesider - nu er de afsløret Svindlere snød annoncører med falske hjemmesider - nu er de afsløret Næste artikel Facebook og Google skal tage ansvar for spredning af falske nyheder - er der en løsning? Facebook og Google skal tage ansvar for spredning af falske nyheder - er der en løsning?
Ny prognose for EU-valget er

Ny prognose for EU-valget er "på grænsen til at være direkte ubrugelig"

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget, viser en ny prognose fra Europa-Parlamentet. Men prognosen er baseret på målinger af, hvad danskerne vil stemme ved et folketingsvalg, og kan derfor ikke bruges til at spå om det kommende europaparlamentsvalg.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.