EU bryder ikke coronaregler for Gretas skyld, som Venstrepolitiker skriver

Greta Thunberg bliver særbehandlet, når hun får lov at besøge Europa-Parlamentet, selv om alle besøg er aflyst, mener Asger Christensen (V). Men det er slet ikke korrekt, at alle besøg er aflyst.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"Stop særbehandling af Greta Thunberg i Europa-Parlamentet," skrev Asger Christensen, der er medlem af Europa-Parlamentet for Venstre, på Twitter 3. marts.

Asger Christensen var harm over, at "alle besøg og alle events er stoppet i Europa-Parlamentet" på grund af coronavirus, mens Greta Thunberg alligevel fik lov til at komme på besøg. Tweetet fra Asger Christensen blev slået op dagen før, den 17-årige klimaaktivist skulle tale i Parlamentets miljøudvalg.

Men det er nu slet ikke rigtigt, at alle besøg og events i Europa-Parlamentet blev aflyst, som Asger Christensen skriver. Samme dag som Greta Thunberg var på visit, var den polske politiker Wlodzimierz Czarzasty på besøg i Parlamentets socialdemokratiske gruppe.

Også i denne uge kommer der talere udefra. Europa-Parlamentet får tirsdag besøg af Ghanas præsident, Nana Akufo-Addo.

Artiklen fortsætter under billedet

Skærmbillede af Asger Christensens opslag på Twitter.

Medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti Peter Kofod var hurtig til at bakke Venstrepolitikeren op på Twitter

Skærmbillede af Peter Kofods svar på Twitter.

Ikke kun Thunberg

Europa-Parlamentet har ganske vist skærpet reglerne for besøg som følge af coronaudbruddet i Europa.

Mandag i sidste uge meddelte parlamentsformand David Sassoli, at en række begivenheder og besøg blev aflyst for at beskytte helbredet hos europaparlamentarikere, personale og andre personer i Europa-Parlamentet.

Men formanden skrev også i meddelelsen, at flere er undtaget for den nye regel. Hvis man for eksempel er inviteret til at holde en tale i Europa-Parlamentet af en formand for et af parlamentsudvalgene eller for selve Parlamentet, så er besøget stadig på programmet.

Og det var den svenske klimaaktivist Greta Thunberg, da hun talte til Parlamentets miljøudvalg onsdag.

Uddrag af parlamentsformand David Sassolis nye regler for besøg. Hvis talere er specifikt inviteret til Parlamentet af formænd, er de stadig velkomne.

Lidt senere samme dag fik Europa-Parlamentet også et andet besøg udefra. Den polske politiker Włodzimierz Czarzasty holdt en tale ud på eftermiddagen ved et møde i den socialdemokratiske gruppe, S&D. Han har endda lagt et billede ud fra besøget på sin facebookprofil.

De politiske grupper i Parlamentet har trods de nye coronaregler stadig lov til at invitere talere udefra.

Og dagen efter Asger Christensens tweet fik hans egen gruppe, Renew Europe, også besøg af den svenske politiker og tidligere handelskommissær i EU Cecilia Malmström til at tale om køn i handelsaftaler.

Og flere talere fra det store udland er på vej. Tirsdag i denne uge står den også på besøg langvejs fra: Den ghanesiske præsident, Nana Akufo-Addo, er efter planen i Bruxelles og holder tale for Europa-Parlamentet.

Artiklen fortsætter under billedet

Greta Thunberg taler til Europa-Parlamentets miljøudvalg 4. marts. (Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix)

"Særbehandling af alle de andre også”

Men hvorfor siger Asger Christensen så, at lige netop Greta Thunberg bliver særbehandlet, når Europa-Parlamentet får adskillige besøg udefra?

"Det er skrevet med et glimt i øjet. Parlamentet er jo lukket af for alle besøgsgrupper og enkeltpersoner, og så kan Greta Thunberg med følge komme ind uden om den generelle vedtagelse," siger Asger Christensen.

Sassoli skriver om det her nye tiltag, at man er undtaget, hvis man specifikt er “invited by the respective Chair as a speaker” (inviteret af den respektive formand, red.)?

"I know that (Det ved jeg godt, red.). Men hvis vi mener noget med corona, så kan vi jo ikke gøre forskel på den ene, den anden og den tredje. Det er det, der er med et glimt i øjet. Jeg har haft tre grupper og flere enkeltpersoner, der ikke har kunnet komme ind i Parlamentet."

Greta Thunberg talte samme dag som den polske politiker Włodzimierz Czarzasty. Får han så også særbehandling?

"Pas. Det har jeg ikke lige set."

Det stemmer ellers fint med, hvad parlamentsformand David Sassoli skriver. Hvis de er inviteret ...

"Jeg ved godt, at hvis udvalgsformændene har inviteret gæster, så er de undtaget den generelle bestemmelse."

Og på tirsdag kommer altså Ghanas præsident, Nana Akufo-Addo, til Bruxelles og taler. Bliver han så også særbehandlet?

"Ja, for han er inviteret af enten udvalgsformanden eller formanden for Parlamentet. Jeg kan ikke invitere nogen."

Artiklen fortsætter under billedet

Asger Christensen blev valgt til Europa-Parlamentet for Venstre 26. maj 2019. (Pressefoto)

Din egen gruppe, Renew Europa, havde besøg af den svenske forsker og tidligere kommissær Cecilia Malmström samme dag, som Greta Thunberg talte.

"Det er nok også en formand, der har inviteret hende."

Men så er det vel heller ikke et enkelttilfælde, at Greta Thunberg har fået lov at tale til Parlamentet?

"Jeg mener nøjagtig det samme, uanset hvem det er."

Er det særbehandling af Greta Thunberg, når en række andre har talt?

"Det er særbehandling af alle de andre også. Jeg kan ikke forstå, at jeg ikke kan invitere enkeltpersoner ind i Parlamentet. Hvorfor er det så tilladt for formanden? Er der nogen, der er renere end andre?"

Når du på Twitter skriver "Stop særbehandlingen af Greta Thunberg. Alle besøg og alle events er stoppet i parlamentet på grund af coronavirus, men alligevel får Greta lov", så lyder det, som om Greta Thunberg er den eneste person, der har fået lov til at besøge Parlamentet. Men er det korrekt?

Asger Christensen er desværre nødt til at afbryde interviewet, inden han når at svare på spørgsmålet, da han skal holde et oplæg.

Umiddelbart efter ringer Asger Christensens pressemedarbejder dog tilbage. Han tilbyder, at TjekDet kan få svar på det sidste spørgsmål på mail. I mailen står:

"Hvordan du tolker tweetet, bestemmer jeg ikke. Jeg skriver slet ikke, at Greta Thunberg er den eneste, som får adgang til Parlamentet. Hun får adgang, selv om Parlamentet har stoppet næsten alle besøg. Og for mig giver det ikke mening at undtage nogen for de regler, som Parlamentet har vedtaget. Ingen burde få særbehandling,” skriver Asger Christensen i en mail.

Forrige artikel Har coronavirus fået 38 procent af amerikanerne til at droppe Corona-øllen? Har coronavirus fået 38 procent af amerikanerne til at droppe Corona-øllen? Næste artikel Forudså en romanforfatter coronavirussen allerede i 1981? Forudså en romanforfatter coronavirussen allerede i 1981?

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.