EU-kommissær advarer Facebook: Tag større ansvar for at stoppe falske nyheder

De sociale medier skal tage større ansvar for at stoppe spredningen af sociale medier, ellers vil EU skride ind, siger EU-kommissær. Facebook mener, at de tager ansvaret "ekstremt alvorligt" og er igang med at teste metoder til at dæmme op for de falske historier.

 Facebook og andre sociale medieplatforme skal tage større ansvar for at bekæmpe falske nyheder. Ellers må EU skride til handling. Det siger næstformand for Kommissionen med ansvar for det digitale indre marked Andrus Ansip til den internationale erhvervsavis Financial Times.

Ansips advarsel kommer i kølvandet på de mange falske nyheder, der gik viralt under den amerikanske præsidentvalgkamp sidste år. Dengang florerede historier om, at paven havde anbefalet at stemme på Donald Trump, og at Hillary Clinton skulle være indblandet i en pædofiliring. Kommissæren kalder det et "vendepunkt" for de sociale medieplatforme, der risikerer at miste forbrugernes tillid, hvis de ikke tager større ansvar.

Det største sociale medie, Facebook, siger selv, at de tager falske nyheder "meget alvorligt". For tiden er Facebook igang med at teste forskellige metoder til at stoppe spredningen af falske nyheder i bl.a. Tyskland. Heriblandt et system, der via hjælp fra brugere og faktatjek-organisationer vil filtrere historier med mistænkeligt indhold fra.

Tidligere på måneden annoncerede den sociale mediegigant også ’Facebook Journalism Project’, som er et samarbejde med etablerede medier, der bl.a. går ud på at udvikle nye formater for nyhedsformidling og på at skole brugerne i bedre at kunne skelne mellem falske og sande historier.

Ifølge Financial Times har Andrus Ansip ikke uddybet, hvilke foranstaltninger EU kan tage i brug over for de sociale medier.

På trods af sin advarsel understreger Andrus Ansip, at det ikke er en opgave for Kommissionen eller nationale regeringer at censurere indhold på de sociale medier. "Falske nyheder er slemme, men et sandhedsministerium er trods alt værre", siger han til Financial Times.

Google og Twitter har indtil videre ikke reageret på udmeldingen fra Kommissionen.

 

Forrige artikel Jurist og samfundsdebattør: Vi skal bekæmpe falske nyheder ved at nedbryde ekkokamrene Jurist og samfundsdebattør: Vi skal bekæmpe falske nyheder ved at nedbryde ekkokamrene Næste artikel Merkel er den prorussiske propagandas yndlingsoffer Merkel er den prorussiske propagandas yndlingsoffer
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook har ændret, hvordan man bliver medlem af en gruppe på det sociale medie. En af konsekvenserne er, at gruppeadministratorer vil opleve, at deres medlemstal falder.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.