EU-Kommissionen brygger på indgreb over for sociale medier forud for parlamentsvalg

EU-kommissionen frygter, at debatten på de sociale medier op til Europa-Parlamentsvalget til næste år vil blive overtaget af populister og EU-skeptikere, der vil forsøge at sprede konspirationsteorier, misinformation og manipulerede videoer, der kan påvirke valgets udfald.

Europa-Kommissionen arbejder i øjeblikket på et forslag, der vil slå hårdt ned på sociale medier som for eksempel Twitter og Facebook, der flere gange er blevet anklaget for at lægge alt for god plads til spredning af falske nyheder og misinformation. Forslaget er også en advarsel til virksomhederne om, at EU ikke vil tolerere for eksempel læk af brugerdata, som det er set i forbindelse med Facebook. “Det undergraver vores demokratiske systemer”, mener kommissionen.

Det skriver avisen Financial Times.

Initiativet kommer forud for Europa-Parlamentsvalget til næste år, som kommissionen frygter vil blive ramt af massiv misinformation fra blandt andet EU-skeptikere. Og frygten styrkes kun af, at en tidligere medarbejder hos analysefirmaet Cambridge Analytica, Christopher Wylie, har afsløret, at firmaet har fået fat i personlige oplysninger fra omkring 50 millioner tilsyneladende primært amerikanske Facebookbrugere uden deres tilladelse. Selskabet skulle bruge den enorme mængde data til at styrke præsident Donald Trumps valgkamp i 2016, hævdede han.

Europa-Kommissionens sikkerhedskommissær, Julian King, vil have et sæt regler for, hvordan sociale medier skal agere under valgkampe. Og det skal ske med udgangspunkt i det kommende parlamentsvalg til maj næste år, skriver Financial Times.

I et brev dateret den 19. marts til EU-Kommissær for Digital Økonomi og Samfund, Mariya Gabriel, beder Julian King om mere gennemsigtighed i hvordan sociale mediers algoritmer fremhæver opslag.

“Det står klart, at truslen mod cybersikkerheden som vi står overfor, ændrer sig fra primært at være målrettet IT-systemer til i stigende grad også at handle om at bruge nettet til at manipulere folks adfærd, skabe samfundsmæssige opdelinger, undergrave vores demokratiske systemer og rejse tvivl om vores demokratiske institutioner,” skriver Julian King i brevet ifølge Financial Times.

Han opfordrer også til, at der sættes begrænsninger for, i hvilket omfang de sociale medier må videregive deres brugeres personlige oplysninger til politiske formål. Endelig vil han også have indblik i, hvem der betaler eksempelvis Facebook for at få mere opmærksomhed omkring deres opslag.

Julian Kings forslag nyder opbakning fra andre kommissærer, som arbejder på EU’s første politik mod “online misinformation”. Et forslag, der ventes fremlagt senere i denne måned.

Flere EU-medlemslande arbejder allerede på forskellige regler, der skal bekæmpe falske nyheder og misinformation. Det sker blandt andet med henvisning til anklager om, at Rusland forsøgte at påvirke nyligt overståede parlamentsvalg i blandt andet Frankrig og Tyskland.

En ny undersøgelse foretaget af Europa-Kommissionen viser, at tre ud af fire danskere mener, at falske nyheder er problem i Danmark.

Og selvom det lyder højt, betragtes falske nyheder dog som et større problem i andre EU-lande. For eksempel svarer 91 procent af cyprioterne og 90 procent af grækerne, at falske nyheder er et problem i deres land.

LÆS OGSÅ: Hvordan fik et datafirma fat i 50 millioner Facebookbrugeres personlige oplysninger?

LÆS OGSÅ: EU i linedans mellem desinformation og censur

LÆS OGSÅ: Tre ud af fire danskere oplever falske nyheder som et problem i Danmark

LÆS OGSÅ: Klumme: Derfor er Facebook en trussel mod demokratiet

LÆS OGSÅ: Kommissær i sandhedens tjeneste

LÆS OGSÅ: Holland kræver EU’s værn mod pro-russisk propaganda lukket

Forrige artikel Tre ud af fire danskere oplever falske nyheder som et problem i Danmark Tre ud af fire danskere oplever falske nyheder som et problem i Danmark Næste artikel BT sender ved en fejl falsk mordhistorie på gaden BT sender ved en fejl falsk mordhistorie på gaden
Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook har ændret, hvordan man bliver medlem af en gruppe på det sociale medie. En af konsekvenserne er, at gruppeadministratorer vil opleve, at deres medlemstal falder.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.