EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi den 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget. Det viste en ny valgprognose, som Europa-Parlamentet offentliggjorde forleden. Men metoden bag prognosen mødte skarp kritik fra forskere, da TjekDet faktatjekkede måden, som parlamentet havde regnet sig frem til resultaterne på. Og siden er også en række EU-parlamentarikere gået til angreb på tiltaget.

Nu har parlamentets ledelse så valgt helt at sløjfe alle prognoserne i måneden op til valget. Det skriver det politiske netmedie Altinget.

Fremskrivningerne af sædefordelingen i det nye parlament, foretaget af analysevirksomheden Kantar Public, skulle ellers være kommet en gang om ugen i de sidste fire uger af valgkampens slutspurt.

Blandede målinger mudrer resultatet

Problemet med parlamentets første prognose var blandt andet, at den forsøgte at forudsige udfaldet af det kommende valg til Europa-Parlamentet ved at bruge målinger af, hvad danskerne vil stemme til folketingsvalget. Men den fremgangsmåde duer ikke, sagde Rune Stubager, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet, da TjekDet i februar bad ham vurdere prognosens metode.

Man kan ikke bare gå ud fra, at folk stemmer på det samme parti til begge valg. Men det er netop, hvad Kantar Publics og parlamentets prognose gjorde.

“Jeg er noget overrasket over, at Europa-Parlamentet vil lægge papir til sådan en prognose og åbenbart har betalt penge for det,” lød kritikken fra Rune Stubager.

Helt praktisk var et parti som Folkebevægelsen mod EU, der kun stiller op til EU-valg, slet ikke nævnt i den første måling. Til gengæld var Nye Borgerlige med, selvom de ikke er opstillingsberettiget til europaparlamentsvalget.

EU-parlamentarikerne ser også et problem i selv at være afsendere på spådommene om, hvordan det næste parlament kommer til at se ud. Blandt andet fordi mandatprognoserne ikke kan tage højde for, at partigrupperne ikke nødvendigvis kommer til at forblive de samme, og fordi mange nye partier endnu ikke kan placeres.

Kan blive set som partiske

Finske Heidi Hautala, der er næstformand for De Grønne og sidder i parlamentets ledelse, det såkaldte præsidium, forklarer da også i en mail til Altinget, at beslutningen om at trappe ned på målingerne er truffet, efter lederne af de politiske grupper har gjort det klart, at de ikke finder målingerne hensigtsmæssige.

”Det er let at være enig i den holdning. I princippet er det godt at skabe opmærksomhed og forsøge at gøre europaparlamentsvalget mere interessant, men meningsmålinger, der kommer fra Europa-Parlamentet, kan let blive set som ”officielle” målinger,” siger Heidi Hautala til Altinget.

Hun udtrykker samtidig bekymring for, at målingerne utilsigtet kommer til at påvirke nationale eller europæiske valg, fordi der også er nationale valg i mange medlemslande i dette forår. 

Der er nationale valg i Finland, Spanien og Belgien – og muligvis også i Danmark – inden eller på EU-valgdagene, der løber fra 23. til 26. maj.

Forrige artikel Aprilsnar! Overblik over de bedste politiske fuphistorier  Aprilsnar! Overblik over de bedste politiske fuphistorier Næste artikel Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Parlamentet? Få svaret på 3 minutter: Hvad laver Europa-Parlamentet?
To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.  

Historisk skifte:  Vælgerne har fået større tillid til politikerne

Historisk skifte: Vælgerne har fået større tillid til politikerne

15 års nedtur er stoppet. Efter valget i juni er vælgernes tillid til politikerne nu atter på vej op. Danmark trodser dermed overraskende den internationale tendens. Tilliden er tilbage på niveauet fra før den stramme krisepolitik i 2010. Det viser stor valgundersøgelse.

Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.