Facebook-data skal redde liv

Facebook lancerer ny funktion i samarbejde med nødhjælpsorganisationer. Den nye teknik skal hjælpe med at danne overblik over, hvor behovet for hjælp under katastrofesituationer er størst.

En af de mest downloadede apps i verden er Facebook, og nu kan den være med til at redde liv. Det er i hvert fald hensigten bag et nyt samarbejde mellem Facebook og Unicef, Røde Kors og FN’s fødevareprogram.

Når krige eller naturkatastrofer som jordskælv og oversvømmelser rammer, kan det være svært for myndigheder og humanitære organisationer at skabe et hurtigt overblik og vurdere, hvor behovet for hjælp er størst. Det problem vil Facebook nu løse ved hjælp af de data, som det sociale medie allerede indsamler om sine brugere.

Siden 2014 har Facebook haft en såkaldt safety check-funktion, hvor brugerne kan meddele familie og venner, at de er i god behold, hvis de har befundet sig i nærheden af f.eks. et terrorangreb eller en naturkatastrofe.

Fordi Facebook samtidig ved, hvor brugerne befinder sig geografisk, og hvor de bevæger sig hen, kan funktionen bruges til at lave et kort over, hvor behovet for hjælp er størst. Hvis der f.eks. samler sig en større gruppe mennesker et bestemt sted i det ramte område, og der samtidig er relativt få, der har meldt, at de er i god behold, er det ideen at bruge de oplysninger som en indikator for, hvordan hjælpen skal prioriteres. 

I løbet af de kommende måneder skal redskabet afprøves, hvorefter Facebook planlægger at udvide ordningen, så andre organisationer kan få glæde af funktionen, når katastrofen rammer.

Forrige artikel Danmark får ny kommandocentral mod misinformation Danmark får ny kommandocentral mod misinformation Næste artikel Østeuropæiske medier: Snart er der dyresex-bordeller i Danmark Østeuropæiske medier: Snart er der dyresex-bordeller i Danmark