Facebook renser ud i russiske og iranske brugere forud for præsidentvalg i USA

Et netværk med tilknytning til den russiske ”troldefabrik” IRA blev sammen med tre iranske netværk mandag fjernet fra Facebooks platforme som følge af koordineret vildledning rettet mod USA, Nordafrika og Latinamerika.

Facebook fjernede mandag fire separate netværk fra sine platforme. Netværkene, der bestod af profiler på både Facebook og Instagram samt facebooksider og -grupper, blev fjernet, fordi det sociale medie anser profilerne og siderne for at have udøvet koordineret vildledning på Facebooks platforme. Det skriver Facebook i en pressemeddelelse.

Tre af netværkene - i alt 135 facebookprofiler, 24 facebooksider og 21 instagramprofiler – var knyttet til Iran. Netværkenes spredning af misinformation og desinformation var især rettet mod USA, Nordafrika og Latinamerika, hvor flere af de nedlagte profiler angiveligt hørte hjemme.

Netværkene blev fjernet for at udvise ’koordineret ikke-autentisk adfærd’, kendetegnet ved grupper af sider eller personer, som samarbejder for at vildlede andre om, hvem de er, eller hvad de fortager sig. Facebook oplyser, at de nedlagte profiler, sider og grupper blev fjernet som følge af deres adfærd på Facebooks platforme - ikke på grund af det indhold, de har lagt op.

De iranske netværk delte opslag om blandt andet konflikter i Mellemøsten og amerikansk politik.

Det fjerde netværk har ifølge Facebook tilknytning til den russiske organisation Internet Research Agency (IRA) - populært kaldet en ”troldefabrik” - som udøver påvirkningskampagner på nettet. Organisationen menes at have forsøgt at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016. 

Det russiske netværk bestod af 50 instagramprofiler og en enkelt facebookprofil, og Facebook anslår at omkring 246.000 instagramprofiler – heraf 60 procent fra USA - fulgte en eller flere af de nedlagte profiler.

Artiklen fortsætter under billederne. 

Eksempler på indhold, som er blevet spredt gennem det russiske netværk, som Facebook mandag fjernede fra sine platforme. (Foto: Facebook

Netværket var især rettet mod USA og spredte indhold om polariserede, politiske emner, som det amerikanske valg, race, klima og LGBTQ. Indholdet var målrettet begge sider af det politiske spektrum. Flere af profilerne udgav sig for at være bosiddende i en svingstat.

Facebook skriver, at de blev opmærksomme på det russiske netværk i forbindelse med deres løbende gennemgang af formodet vildledende adfærd på deres platforme forud for det amerikanske valg i 2020.

Forrige artikel Regeringen vil give dronningen 87,6 millioner kroner – men der følger forpligtelser med  Regeringen vil give dronningen 87,6 millioner kroner – men der følger forpligtelser med  Næste artikel Her kradsede skattefar pengene ind til statskassen sidste år Her kradsede skattefar pengene ind til statskassen sidste år
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.