Facebook renser ud i russiske og iranske brugere forud for præsidentvalg i USA

Et netværk med tilknytning til den russiske ”troldefabrik” IRA blev sammen med tre iranske netværk mandag fjernet fra Facebooks platforme som følge af koordineret vildledning rettet mod USA, Nordafrika og Latinamerika.

Facebook fjernede mandag fire separate netværk fra sine platforme. Netværkene, der bestod af profiler på både Facebook og Instagram samt facebooksider og -grupper, blev fjernet, fordi det sociale medie anser profilerne og siderne for at have udøvet koordineret vildledning på Facebooks platforme. Det skriver Facebook i en pressemeddelelse.

Tre af netværkene - i alt 135 facebookprofiler, 24 facebooksider og 21 instagramprofiler – var knyttet til Iran. Netværkenes spredning af misinformation og desinformation var især rettet mod USA, Nordafrika og Latinamerika, hvor flere af de nedlagte profiler angiveligt hørte hjemme.

Netværkene blev fjernet for at udvise ’koordineret ikke-autentisk adfærd’, kendetegnet ved grupper af sider eller personer, som samarbejder for at vildlede andre om, hvem de er, eller hvad de fortager sig. Facebook oplyser, at de nedlagte profiler, sider og grupper blev fjernet som følge af deres adfærd på Facebooks platforme - ikke på grund af det indhold, de har lagt op.

De iranske netværk delte opslag om blandt andet konflikter i Mellemøsten og amerikansk politik.

Det fjerde netværk har ifølge Facebook tilknytning til den russiske organisation Internet Research Agency (IRA) - populært kaldet en ”troldefabrik” - som udøver påvirkningskampagner på nettet. Organisationen menes at have forsøgt at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016. 

Det russiske netværk bestod af 50 instagramprofiler og en enkelt facebookprofil, og Facebook anslår at omkring 246.000 instagramprofiler – heraf 60 procent fra USA - fulgte en eller flere af de nedlagte profiler.

Artiklen fortsætter under billederne. 

Eksempler på indhold, som er blevet spredt gennem det russiske netværk, som Facebook mandag fjernede fra sine platforme. (Foto: Facebook

Netværket var især rettet mod USA og spredte indhold om polariserede, politiske emner, som det amerikanske valg, race, klima og LGBTQ. Indholdet var målrettet begge sider af det politiske spektrum. Flere af profilerne udgav sig for at være bosiddende i en svingstat.

Facebook skriver, at de blev opmærksomme på det russiske netværk i forbindelse med deres løbende gennemgang af formodet vildledende adfærd på deres platforme forud for det amerikanske valg i 2020.

Forrige artikel Regeringen vil give dronningen 87,6 millioner kroner – men der følger forpligtelser med  Regeringen vil give dronningen 87,6 millioner kroner – men der følger forpligtelser med  Næste artikel Her kradsede skattefar pengene ind til statskassen sidste år Her kradsede skattefar pengene ind til statskassen sidste år
Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.