Facebook renser ud i russiske og iranske brugere forud for præsidentvalg i USA

Et netværk med tilknytning til den russiske ”troldefabrik” IRA blev sammen med tre iranske netværk mandag fjernet fra Facebooks platforme som følge af koordineret vildledning rettet mod USA, Nordafrika og Latinamerika.

Facebook fjernede mandag fire separate netværk fra sine platforme. Netværkene, der bestod af profiler på både Facebook og Instagram samt facebooksider og -grupper, blev fjernet, fordi det sociale medie anser profilerne og siderne for at have udøvet koordineret vildledning på Facebooks platforme. Det skriver Facebook i en pressemeddelelse.

Tre af netværkene - i alt 135 facebookprofiler, 24 facebooksider og 21 instagramprofiler – var knyttet til Iran. Netværkenes spredning af misinformation og desinformation var især rettet mod USA, Nordafrika og Latinamerika, hvor flere af de nedlagte profiler angiveligt hørte hjemme.

Netværkene blev fjernet for at udvise ’koordineret ikke-autentisk adfærd’, kendetegnet ved grupper af sider eller personer, som samarbejder for at vildlede andre om, hvem de er, eller hvad de fortager sig. Facebook oplyser, at de nedlagte profiler, sider og grupper blev fjernet som følge af deres adfærd på Facebooks platforme - ikke på grund af det indhold, de har lagt op.

De iranske netværk delte opslag om blandt andet konflikter i Mellemøsten og amerikansk politik.

Det fjerde netværk har ifølge Facebook tilknytning til den russiske organisation Internet Research Agency (IRA) - populært kaldet en ”troldefabrik” - som udøver påvirkningskampagner på nettet. Organisationen menes at have forsøgt at påvirke det amerikanske præsidentvalg i 2016. 

Det russiske netværk bestod af 50 instagramprofiler og en enkelt facebookprofil, og Facebook anslår at omkring 246.000 instagramprofiler – heraf 60 procent fra USA - fulgte en eller flere af de nedlagte profiler.

Artiklen fortsætter under billederne. 

Eksempler på indhold, som er blevet spredt gennem det russiske netværk, som Facebook mandag fjernede fra sine platforme. (Foto: Facebook

Netværket var især rettet mod USA og spredte indhold om polariserede, politiske emner, som det amerikanske valg, race, klima og LGBTQ. Indholdet var målrettet begge sider af det politiske spektrum. Flere af profilerne udgav sig for at være bosiddende i en svingstat.

Facebook skriver, at de blev opmærksomme på det russiske netværk i forbindelse med deres løbende gennemgang af formodet vildledende adfærd på deres platforme forud for det amerikanske valg i 2020.

Forrige artikel Regeringen vil give dronningen 87,6 millioner kroner – men der følger forpligtelser med  Regeringen vil give dronningen 87,6 millioner kroner – men der følger forpligtelser med  Næste artikel Her kradsede skattefar pengene ind til statskassen sidste år Her kradsede skattefar pengene ind til statskassen sidste år
Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin.