Facebook samarbejder med norske faktatjekkere

For at bekæmpe spredningen af falske nyheder op til det norske stortingsvalg i næste har Medietilsynet i Norge og faktatjekmedie Faktisk indgået samarbejde med Facebook.

En valgkamp uden florerende falske nyheder på de sociale medier? Det er svært at forestille sig, efter det amerikanske præsidentvalg sidste år var befængt af usande historier, og det franske præsidentvalg i år også led under misinformation.

Men i Norge tager de kampen op. Og med på sandhedens side er Facebook, der ellers har været den helt store arena for falske nyheder ved andre valg.

Frem til stortingsvalget på mandag - det norske parlamentsvalg - arbejder Facebook nemlig sammen med det norske faktatjekmedie Faktisk og Medietilsynet, der fører tilsyn med public service-forpligtelserne for at skabe kritiske mediebrugere. Samarbejdet skal ruste de norske vælgere til bedst muligt at kunne sortere falske nyheder fra.

Det skriver det norske Medietilsynet på deres hjemmeside.

“At Facebook tager sådan et initiativ i Norge, og derudover ønsker at involvere mediemyndighederne og faktatjkkere ser vi rigtig positivt på. Vi vil gerne stimulere folk til at tænke kritisk om det de ser, hører og konsumerer af budskaber i medierne,” siger rådgiver ved Medietilsynet Tone Haugan-Hepsø.

Treenigheden har i fællesskab arbejdet sig frem til ti tips til, hvordan de norske vælgere kan afsløre en falsk nyhed. De ti tips har figureret øverst i de norske Facebook-brugeres newsfeed, så brugerne har tipsene i baghovedet, når de finder nyheder på Facebook.

I en undersøgelse fra april i år kunne Medietilsynet i Norge konstatere, at Facebook var det medie, hvor flest oplever at se falske nyheder. Derudover har 15 procent af nordmændene delt en nyhed, som de har haft mistanke om eller vidste var usand.

 

 

Forrige artikel EU-kommissær vil have ekspertgruppe til at se på falske nyheder EU-kommissær vil have ekspertgruppe til at se på falske nyheder Næste artikel Russiske robotter står bag to ud af tre tweets om NATO i Østeuropa Russiske robotter står bag to ud af tre tweets om NATO i Østeuropa
Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook renser ud i gruppernes medlemstal

Facebook har ændret, hvordan man bliver medlem af en gruppe på det sociale medie. En af konsekvenserne er, at gruppeadministratorer vil opleve, at deres medlemstal falder.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.