Facebook under angreb: Har lukket tre milliarder falske konti

Verdens største sociale medie er ramt af en massiv bølge af falske brugerkonti. I perioden oktober 2018 til marts 2019 har Facebook fjernet over tre milliarder konti, hvoraf langt de fleste er oprettet af robotter.

Facebook oversvømmes i øjeblikket af falske brugerkonti, der typisk er oprettet og styres af computere. Alene i første kvartal i år blokerede det sociale medie 2,2 milliarder falske profiler, hvilket er ny rekord for et kvartal, oplyser selskabet i ny rapport, som flere amerikanske medier omtaler.

Dermed var der i årets første tre måneder næsten lige så mange falske som 'ægte' brugere bag tastaturet. Facebook skønner, at der på verdensplan var 2,38 milliarder månedlige 'aktive' brugere i første kvartal i år.

I fjerde kvartal 2018 slettede selskabet 1,2 milliarder falske facebookkonti. Dermed har selskabet lukket over tre milliarder konti i løbet af de seks måneder fra oktober 2018 til marts 2019.

De nye tal offentliggjorde Facebook torsdag i selskabets tredje rapport om håndhævelse af det sociale medies fællesskabsregler.

Automatikken bomber Facebook

Ifølge rapporten bliver langt de fleste falske konti oprettet af robotter. Det vil sige computere, der er programmeret til at oprette facebookprofiler på stribe.

Og selv om hovedparten er blevet fanget og lukket af et filter inden for få minutter, så er der også en hel del, der er sluppet igennem den digitale blokade. Derfor vurderer Facebook, at omkring fem procent af de knap 2,4 milliarder månedligt aktive brugere er falske, hvilket svarer til noget nær 120 millioner. Tidligere lød vurderingen på omkring 3 til 4 procent. 

Stigningen er et udtryk for de udfordringer, som Facebook står overfor, når det kommer til at fjerne konti, der er oprettet af computere med det formål at sprede for eksempel falske nyheder, fup, spam, hadtale og tilskyndelser til vold.

Selv om Facebooks systemer hele tiden bliver bedre til at opdage de falske konti hurtigt, så bliver robotterne tilsvarende også bedre til at snyde det sociale medies filter.

Hadtale udløser massivt indgreb

Over 1000 medarbejdere overvåger løbende, hvad der bliver delt. I perioden oktober 2018 til marts 2019 er for eksempel over syv millioner opslag, fotos og andet materiale blevet fjernet, fordi det formodedes at overtræde mediets regler om forbud mod hadtale.

I nogle tilfælde er det kunstig intelligens, der blokerer for brugernes indhold, i andre tilfælde er det medarbejderne, der griber ind. Begge kan lave fejl. Og for første gang fremlægger Facebook netop også tal for, hvor stor en mængde indhold, som brugerne har klaget over er blevet fjernet, samt tal for hvor meget indhold, der er blev genskabt, fordi det var blevet taget ned ved en fejl. Brugerne kan nemlig appellere afgørelserne. 

I perioden januar til marts i år har Facebook grebet ind overfor 19,4 millioner typer af indhold. I sin rapport oplyser det sociale medie, at selskabet modtog appeller, der vedrørte 2,1 millioner blokeret indhold. Heraf blev 453.000 typer af indhold lukket ud af Facebooks digitale fangehul igen.

Forrige artikel Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket Næste artikel Rød blok diskuterer især klima, blå blok diskuterer flygtninge - men vælgerne diskuterer andre emner Rød blok diskuterer især klima, blå blok diskuterer flygtninge - men vælgerne diskuterer andre emner
Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Er du en klimaduks eller en af dem, der udleder allermest?

Klimaet er havnet i toppen af politiske dagsordener, og den nye regering har som ambition at reducere Danmarks udledninger af drivhusgasser med 70 procent i 2030. Men hvor meget drivhusgas udleder danskerne egentlig i forhold til folk i andre lande?  

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

TV 2's single-tal har intet med singler at gøre

Antallet af danskere uden en partner er steget over de seneste 20 år, hævder TV 2 News, der mener at have fundet tal over singler hos Danmarks Statistik. Men sådan nogle tal har Danmarks Statistik aldrig haft. 

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

Du kommer ikke i bedre form af at se fodbold

At se fodbold er lige så sundt for helbredet som at gå i halvanden time. Sådan lyder konklusionen på et nyt studie ifølge flere danske og udenlandske medier. Men det er noget vås, fastslår flere forskere. Og heller ikke forskeren bag studiet vil stå inde for den udlægning.  

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Nej, øl er ikke en genvej til færre sygedage

Drikker du øl, har du færre sygedage end, hvis du holder dig på ædruelighedens smalle sti. Sådan konkluderer et finsk studie ifølge en lang række artikler i ind- og udland. Men det er totalt misforstået, siger forskeren bag studiet. 

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Jyske biografer advarer: Deltag endelig ikke i denne konkurrence!

Rækken af biografer landet over, der ufrivilligt lægger navn til falske konkurrencer på Facebook, er blevet endnu længere. Denne gang er det Biografcenter Fotorama Viborg, Kinorama i Aabenraa og Bio Silkeborg, der er ofre for konkurrencer, som de slet ikke står bag.