Facebook under angreb: Har lukket tre milliarder falske konti

Verdens største sociale medie er ramt af en massiv bølge af falske brugerkonti. I perioden oktober 2018 til marts 2019 har Facebook fjernet over tre milliarder konti, hvoraf langt de fleste er oprettet af robotter.

Facebook oversvømmes i øjeblikket af falske brugerkonti, der typisk er oprettet og styres af computere. Alene i første kvartal i år blokerede det sociale medie 2,2 milliarder falske profiler, hvilket er ny rekord for et kvartal, oplyser selskabet i ny rapport, som flere amerikanske medier omtaler.

Dermed var der i årets første tre måneder næsten lige så mange falske som 'ægte' brugere bag tastaturet. Facebook skønner, at der på verdensplan var 2,38 milliarder månedlige 'aktive' brugere i første kvartal i år.

I fjerde kvartal 2018 slettede selskabet 1,2 milliarder falske facebookkonti. Dermed har selskabet lukket over tre milliarder konti i løbet af de seks måneder fra oktober 2018 til marts 2019.

De nye tal offentliggjorde Facebook torsdag i selskabets tredje rapport om håndhævelse af det sociale medies fællesskabsregler.

Automatikken bomber Facebook

Ifølge rapporten bliver langt de fleste falske konti oprettet af robotter. Det vil sige computere, der er programmeret til at oprette facebookprofiler på stribe.

Og selv om hovedparten er blevet fanget og lukket af et filter inden for få minutter, så er der også en hel del, der er sluppet igennem den digitale blokade. Derfor vurderer Facebook, at omkring fem procent af de knap 2,4 milliarder månedligt aktive brugere er falske, hvilket svarer til noget nær 120 millioner. Tidligere lød vurderingen på omkring 3 til 4 procent. 

Stigningen er et udtryk for de udfordringer, som Facebook står overfor, når det kommer til at fjerne konti, der er oprettet af computere med det formål at sprede for eksempel falske nyheder, fup, spam, hadtale og tilskyndelser til vold.

Selv om Facebooks systemer hele tiden bliver bedre til at opdage de falske konti hurtigt, så bliver robotterne tilsvarende også bedre til at snyde det sociale medies filter.

Hadtale udløser massivt indgreb

Over 1000 medarbejdere overvåger løbende, hvad der bliver delt. I perioden oktober 2018 til marts 2019 er for eksempel over syv millioner opslag, fotos og andet materiale blevet fjernet, fordi det formodedes at overtræde mediets regler om forbud mod hadtale.

I nogle tilfælde er det kunstig intelligens, der blokerer for brugernes indhold, i andre tilfælde er det medarbejderne, der griber ind. Begge kan lave fejl. Og for første gang fremlægger Facebook netop også tal for, hvor stor en mængde indhold, som brugerne har klaget over er blevet fjernet, samt tal for hvor meget indhold, der er blev genskabt, fordi det var blevet taget ned ved en fejl. Brugerne kan nemlig appellere afgørelserne. 

I perioden januar til marts i år har Facebook grebet ind overfor 19,4 millioner typer af indhold. I sin rapport oplyser det sociale medie, at selskabet modtog appeller, der vedrørte 2,1 millioner blokeret indhold. Heraf blev 453.000 typer af indhold lukket ud af Facebooks digitale fangehul igen.

Forrige artikel Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket Gense klimakampen: Kandidaterne kæmpede om den grønneste EU-kasket Næste artikel Rød blok diskuterer især klima, blå blok diskuterer flygtninge - men vælgerne diskuterer andre emner Rød blok diskuterer især klima, blå blok diskuterer flygtninge - men vælgerne diskuterer andre emner
Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.