Falsk nyhed skyld i skyderi på pizzarestaurant

28-årig mand skød løs på pizzarestaurant efter en falsk nyhed om pædofilring i baglokalet, som Hillary Clinton angiveligt stod bag.

Politiet i USA’s hovedstad Washington DC har søndag anholdt en 28-årig mand, der angiveligt gik ind på den lokale pizzarestaurant Comet Ping Pong med et gevær og skød omkring sig. En falsk historie på de sociale medier beskyldte restauranten for at drive en pædofilring under ledelse af den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton og hendes kampagnechef.

Manden ville angiveligt ind på restauranten for at undersøge rygtet om pædofilringen, der ifølge den falske historie blev drevet fra baglokalerne, skriver avisen The Washington Post.

Manden kom ind ad døren og pegede sit våben mod en ansat, som tog flugten og underrettede myndighederne. Derefter begyndte den 28-årige at skyde, dog uden at ramme nogen, oplyser Aquita Brown, talsmand for det lokale politi.

Et vidne, der selv var til stede med sit et år gamle barn, siger til Reuters, at der var mange familier i restauranten.

Ejeren af restauranten James Alefantis modtog flere dødstrusler efter den falske historie gik viralt under det amerikanske præsidentvalg, og den blev endda delt af en ansat i den republikanske præsidentkandidat Donald Trumps kampagnestab.

I medierne kom sagen den gang til at gå under navnet Pizza Gate, der kun greb mere om sig på de sociale medier i takt med at James Alefantis konstant forsøgte at tilbagevise rygterne. Og han opfordrer nu til, at man ikke bare deler hvad som helst, man læser på de sociale medier.

"Hvad der skete her i dag viser, hvordan falske og hensynsløse konspirationsteorier kan få konsekvenser. Jeg håber, at dem, som har været med til at puste til ilden, vil bruge lidt tid på at tænke over, hvad der skete her i dag, og lade være med at dele disse usandheder med det samme," siger Alefantis til den amerikanske nyhedsstation CNN.

Den formodede gerningsmand sidder nu varetægtsfængslet.

Læs mere her.

Forrige artikel Subjektive danske medier pibler frem Subjektive danske medier pibler frem Næste artikel Pressechef kalder store danske medier for nyttige idioter Pressechef kalder store danske medier for nyttige idioter
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.