Falske nyheder fik Ban Ki-moon til at trække sig

Ved det snarlige præsidentvalg i Sydkorea har falske nyheder allerede haft stor effekt og var tilsyneladende årsag til, at FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon forleden trak sit kandidatur.

 


Når sydkoreanerne den 9. maj i år skal vælge en ny præsident, vil FN’s tidligere generalsekretær Ban Ki-moon ikke være at finde på stemmesedlen. Ban Ki-moon blev ellers spået til at være valget storfavorit, men i slutningen af januar trak topdiplomaten sig, fordi han pludselig styrtdykkede i meningsmålingerne - allerede inden han nåede at blive officielt opstillet. Og sandsynligvis er det falske nyheder, der har været en stor del af årsagen til eks-generalsekretærens dalende popularitet, oplyser den tyske radio- og tv-station Deutsche Welle (DW).

Helt konkret skulle det dreje sig om en video med Ban Ki-moon, der er blevet spredt på internettet. I videoen besøger Ban Ki-moon nogle forfædres grav, hvilket i Sydkorea er en meget vigtig symbolsk gestus. Ki-moon blev anset for at være det eneste håb for landets konservative fløj, og inden videoen gik viralt, var Ban Ki-moon langt foran i meningsmålingerne. Men så går noget galt.

I videoen ses han han gøre noget yderst kontroversielt i sydkoreansk optik: I løbet af ritualet ved gravstedet drikker han et glas risvin, der ellers var tiltænkt forfædrene. Denne handling har affødt voldsomme reaktioner hos befolkningen, og den almindelig holdning er angiveligt nu, at karrierepolitikeren fuldstændig har mistet følingen med sine sydkoreanske rødder og derfor ikke er præsidentkandidaturet værdig.

Få dage efter videoen dukkede op, trak Ban Ki-moon sit kandidatur. Da han vendte tilbage til sit hjemland i januar, vurderede eksperter ellers, at han var oplagt til at overtage posten efter den nuværende præsident Park Geun-Hye, der er endt i en rigsretsag på grund af korruptionsanklager. I januar havde Ban Ki-moon 20,3 procents opbakning i meningsmålingerne, på trods af at han endnu ikke officielt var opstillet. Efter skandalevideoen faldt hans støtte til 13,1 procent.

Men angiveligt var videoen manipuleret og et helt bevidst forsøg på at stille Ban Ki-moon i et dårligt lys. Tilsyneladende blev den tidligere FN-generalsekretærs præsidentkandidatur altså offer for en falsk nyhed.

Falske nyheder stort problem i Sydkorea

Sydkorea er et af de mest digitaliserede samfund i verden, og det lynhurtige internet og befolkningens udprægede brug af smartphones gør landet ekstra sårbar over for falske nyheder.

Og som det også er tilfældet mange andre steder, lider landets traditionelle medier også under stigende mistillid fra befolkningen. Det er ifølge DW til dels selvforskyldt efter adskillige eksempler på, at indhold i de sydkoreanske aviser har været sponsoreret, uden at det er fremgået af artiklerne. Blandt andet derfor dropper flere og flere sydkoreanere de traditionelle medier, og det har efterladt mere plads til spredningen af partiske, fordrejede eller ligefrem falske nyheder.

Sydkorea er efter præsident Park Geun-Hye korruptionsskandale blevet stadig mere politisk opdelt. Dog er både modstandere og tilhængere af den nuværende præsident enige om at være imod journaliststanden generelt, som de anklager for at manipulere med fakta.

Sidst der var præsidentvalg i Sydkorea i 2013 spillede falske nyheder også en rolle. Angiveligt producerede regeringen dengang selv massevis af falske nyheder for at sikre den konservative kandidat og senere præsident, Park Geun-Hye, sejren.

Da Ban Ki-moon officielt meddelte, at han ikke ville være at finde på stemmesedlen ved det forestående valg, begrundede han det blandt andet med, at han var skuffet over nogle af de sydkoreanske politikere, som han kaldte egoister. Og dem havde han ikke lyst til at arbejde sammen med.

 

Forrige artikel Facebook erkender at blive brugt til statslig propaganda Facebook erkender at blive brugt til statslig propaganda Næste artikel Kina laver sin egen statsstøttede Wikipedia Kina laver sin egen statsstøttede Wikipedia
Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Flygtninge eller folkepensionister: Hvem får flest penge af staten?

Folkepensionister, der har knoklet for fædrelandet i en menneskealder, får det samme beløb i ydelse som flygtninge, der lige er kommet til landet. Det påstår et flittigt delt og forarget opslag på Facebook. Men virkeligheden er noget mere nuanceret, fastslår to forskere.

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Riskær Pedersen om bitcoin-historie: Det er fup og svindel!

Klaus Riskær Pedersen har investeret en halv milliard i en investeringsplatform, der skal hjælpe forgældede danskere. Det påstår i hvert fald en artikel, der tilsyneladende stammer fra Berlingske Business. Men der er tale om svindel, som forsøger at hive penge op af godtroende folks lommer. 

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Opfinder Morten Messerschmidt egne tal til klimakritik?

Mere end halvdelen af verdens klimaforskere mener, at menneskets bidrag til den globale opvarmning er meget begrænset, siger Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti. Men hans dokumentation underbygger ikke hans påstand.

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Kendt komiker må igen lægge ansigt til det pureste opspind

Anders Matthesen har ifølge en artikel postet hele 500 millioner kroner i en bitcoin-investeringsplatform, som hjælper almindelige mennesker af med deres gæld. Men artiklen er pure opspind designet til at snyde godtroende folk. 

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Hvor mange pensionsmodne lønmodtagere har egentlig nedslidende jobs?

Mette Frederiksen har taget hul på forhandlingerne, der skal opfylde et af hendes mest profilerede valgløfter: Tidligere pension til nedslidte. Hvem og hvor mange der kunne se frem til den ret, ville S ikke ud med. I foråret gik vi alligevel på jagt efter et muligt svar. 

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Russisk medie: ”Vi siger ikke, det er sandt”

Det russiske statsmedie Sputnik ser ikke noget problem i, at de ligesom Jyllands-Posten bragte en falsk historie om knivbevæbnede migranter. "Vi siger ikke om det er sandt eller ikke sandt,” lyder det fra nyhedschefen for det russiske medie.

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Danske tv-værter misbruges i falske annoncer for tape

Med en særlig type tape behøver du aldrig at bekymre dig om smerter igen. Sådan reklamerer flere kendte tv-værter i en række annoncer på nettet. Men værternes navne og billeder er blevet misbrugt. Og tapens effekt er næppe så fantastisk, som det påstås i annoncerne. 

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Nej, hun er ikke den nye creme-dronning

Sofie Linde har haft en sommer i netsvindlernes søgelys. Først blev hendes navn og ansigt misbrugt til at sælge slankepiller, og nu skulle hun angiveligt være på banen med en natcreme. Igen er der dog tale om svindel. 

Hvem betaler egentlig topskat?

Hvem betaler egentlig topskat?

Topskatten er ofte en varm kartoffel i den offentlige politiske debat. Men hvem er det egentlig, politikerne taler om, når de nævner topskatteyderne? TjekDet har undersøgt sagen.