Falske nyheder fik Ban Ki-moon til at trække sig

Ved det snarlige præsidentvalg i Sydkorea har falske nyheder allerede haft stor effekt og var tilsyneladende årsag til, at FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon forleden trak sit kandidatur.

 


Når sydkoreanerne den 9. maj i år skal vælge en ny præsident, vil FN’s tidligere generalsekretær Ban Ki-moon ikke være at finde på stemmesedlen. Ban Ki-moon blev ellers spået til at være valget storfavorit, men i slutningen af januar trak topdiplomaten sig, fordi han pludselig styrtdykkede i meningsmålingerne - allerede inden han nåede at blive officielt opstillet. Og sandsynligvis er det falske nyheder, der har været en stor del af årsagen til eks-generalsekretærens dalende popularitet, oplyser den tyske radio- og tv-station Deutsche Welle (DW).

Helt konkret skulle det dreje sig om en video med Ban Ki-moon, der er blevet spredt på internettet. I videoen besøger Ban Ki-moon nogle forfædres grav, hvilket i Sydkorea er en meget vigtig symbolsk gestus. Ki-moon blev anset for at være det eneste håb for landets konservative fløj, og inden videoen gik viralt, var Ban Ki-moon langt foran i meningsmålingerne. Men så går noget galt.

I videoen ses han han gøre noget yderst kontroversielt i sydkoreansk optik: I løbet af ritualet ved gravstedet drikker han et glas risvin, der ellers var tiltænkt forfædrene. Denne handling har affødt voldsomme reaktioner hos befolkningen, og den almindelig holdning er angiveligt nu, at karrierepolitikeren fuldstændig har mistet følingen med sine sydkoreanske rødder og derfor ikke er præsidentkandidaturet værdig.

Få dage efter videoen dukkede op, trak Ban Ki-moon sit kandidatur. Da han vendte tilbage til sit hjemland i januar, vurderede eksperter ellers, at han var oplagt til at overtage posten efter den nuværende præsident Park Geun-Hye, der er endt i en rigsretsag på grund af korruptionsanklager. I januar havde Ban Ki-moon 20,3 procents opbakning i meningsmålingerne, på trods af at han endnu ikke officielt var opstillet. Efter skandalevideoen faldt hans støtte til 13,1 procent.

Men angiveligt var videoen manipuleret og et helt bevidst forsøg på at stille Ban Ki-moon i et dårligt lys. Tilsyneladende blev den tidligere FN-generalsekretærs præsidentkandidatur altså offer for en falsk nyhed.

Falske nyheder stort problem i Sydkorea

Sydkorea er et af de mest digitaliserede samfund i verden, og det lynhurtige internet og befolkningens udprægede brug af smartphones gør landet ekstra sårbar over for falske nyheder.

Og som det også er tilfældet mange andre steder, lider landets traditionelle medier også under stigende mistillid fra befolkningen. Det er ifølge DW til dels selvforskyldt efter adskillige eksempler på, at indhold i de sydkoreanske aviser har været sponsoreret, uden at det er fremgået af artiklerne. Blandt andet derfor dropper flere og flere sydkoreanere de traditionelle medier, og det har efterladt mere plads til spredningen af partiske, fordrejede eller ligefrem falske nyheder.

Sydkorea er efter præsident Park Geun-Hye korruptionsskandale blevet stadig mere politisk opdelt. Dog er både modstandere og tilhængere af den nuværende præsident enige om at være imod journaliststanden generelt, som de anklager for at manipulere med fakta.

Sidst der var præsidentvalg i Sydkorea i 2013 spillede falske nyheder også en rolle. Angiveligt producerede regeringen dengang selv massevis af falske nyheder for at sikre den konservative kandidat og senere præsident, Park Geun-Hye, sejren.

Da Ban Ki-moon officielt meddelte, at han ikke ville være at finde på stemmesedlen ved det forestående valg, begrundede han det blandt andet med, at han var skuffet over nogle af de sydkoreanske politikere, som han kaldte egoister. Og dem havde han ikke lyst til at arbejde sammen med.

 

Forrige artikel Facebook erkender at blive brugt til statslig propaganda Facebook erkender at blive brugt til statslig propaganda Næste artikel Kina laver sin egen statsstøttede Wikipedia Kina laver sin egen statsstøttede Wikipedia
Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Adskillige velmenende danskere deler lige nu en tekst på de sociale medier, hvor Rigshospitalet angiveligt efterspørger tøj til deres hjemløse patienter, så de kan holde varmen, når de bliver udskrevet. Men hospitalet hverken indsamler eller modtager tøj.

Skal en elbil køre 219.000 km for at være grønnere end en dieselbil?

Skal en elbil køre 219.000 km for at være grønnere end en dieselbil?

Ifølge et østrigsk studie skal en elbil køre 219.000 kilometer, før den er grønnere end en dieselbil, skriver Jyllands-Posten. Men tallet stammer slet ikke fra det østrigske studie. I stedet står en interesseorganisation for tyske bilejere bag tallet, der ifølge forskere er overdrevet.

De glemsomme har (stadig) ikke en højere intelligens

De glemsomme har (stadig) ikke en højere intelligens

En viral historie fra 2018, der påstår, at glemsomhed er tegn på høj intelligens, har fået fornyet liv, efter en genudgivelse af artiklen har fået flere tusinde delinger på Facebook. Men det er stadig noget vrøvl.

Er du sødere, hvis du er født i december? Niks!

Er du sødere, hvis du er født i december? Niks!

Et studie viser, at børn født i december er sødere end personer født i årets første 11 måneder. Det kan man læse i en artikel, der har fanget tusindvis af danskeres opmærksomhed. Men påstanden rammer ved siden af, fastslår forskeren bag studiet. 

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne  i amerikansk valgkamp

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne i amerikansk valgkamp

De færreste amerikanske vælgere ved, at apps på deres mobil sender geodata til firmaer, som bruger dem til at målrette politiske kampagner mod dem. Noget, der er ulovligt i EU. Lokalitetsdata kan for eksempel afsløre, om man ofte går i kirke, til lægen eller i skydeklub.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?

Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?

Hver femte elev, der uddanner sig til kok, tjener eller receptionist, har været udsat for sexchikane på lærepladsen, hævder en rapport fra Institut for Menneskerettigheder. Men rapporten er ikke repræsentativ og kan derfor ikke sige noget generelt om omfanget, slår eksperter fast.

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre.