Falske nyheder fik Ban Ki-moon til at trække sig

Ved det snarlige præsidentvalg i Sydkorea har falske nyheder allerede haft stor effekt og var tilsyneladende årsag til, at FNs tidligere generalsekretær Ban Ki-moon forleden trak sit kandidatur.

 


Når sydkoreanerne den 9. maj i år skal vælge en ny præsident, vil FN’s tidligere generalsekretær Ban Ki-moon ikke være at finde på stemmesedlen. Ban Ki-moon blev ellers spået til at være valget storfavorit, men i slutningen af januar trak topdiplomaten sig, fordi han pludselig styrtdykkede i meningsmålingerne - allerede inden han nåede at blive officielt opstillet. Og sandsynligvis er det falske nyheder, der har været en stor del af årsagen til eks-generalsekretærens dalende popularitet, oplyser den tyske radio- og tv-station Deutsche Welle (DW).

Helt konkret skulle det dreje sig om en video med Ban Ki-moon, der er blevet spredt på internettet. I videoen besøger Ban Ki-moon nogle forfædres grav, hvilket i Sydkorea er en meget vigtig symbolsk gestus. Ki-moon blev anset for at være det eneste håb for landets konservative fløj, og inden videoen gik viralt, var Ban Ki-moon langt foran i meningsmålingerne. Men så går noget galt.

I videoen ses han han gøre noget yderst kontroversielt i sydkoreansk optik: I løbet af ritualet ved gravstedet drikker han et glas risvin, der ellers var tiltænkt forfædrene. Denne handling har affødt voldsomme reaktioner hos befolkningen, og den almindelig holdning er angiveligt nu, at karrierepolitikeren fuldstændig har mistet følingen med sine sydkoreanske rødder og derfor ikke er præsidentkandidaturet værdig.

Få dage efter videoen dukkede op, trak Ban Ki-moon sit kandidatur. Da han vendte tilbage til sit hjemland i januar, vurderede eksperter ellers, at han var oplagt til at overtage posten efter den nuværende præsident Park Geun-Hye, der er endt i en rigsretsag på grund af korruptionsanklager. I januar havde Ban Ki-moon 20,3 procents opbakning i meningsmålingerne, på trods af at han endnu ikke officielt var opstillet. Efter skandalevideoen faldt hans støtte til 13,1 procent.

Men angiveligt var videoen manipuleret og et helt bevidst forsøg på at stille Ban Ki-moon i et dårligt lys. Tilsyneladende blev den tidligere FN-generalsekretærs præsidentkandidatur altså offer for en falsk nyhed.

Falske nyheder stort problem i Sydkorea

Sydkorea er et af de mest digitaliserede samfund i verden, og det lynhurtige internet og befolkningens udprægede brug af smartphones gør landet ekstra sårbar over for falske nyheder.

Og som det også er tilfældet mange andre steder, lider landets traditionelle medier også under stigende mistillid fra befolkningen. Det er ifølge DW til dels selvforskyldt efter adskillige eksempler på, at indhold i de sydkoreanske aviser har været sponsoreret, uden at det er fremgået af artiklerne. Blandt andet derfor dropper flere og flere sydkoreanere de traditionelle medier, og det har efterladt mere plads til spredningen af partiske, fordrejede eller ligefrem falske nyheder.

Sydkorea er efter præsident Park Geun-Hye korruptionsskandale blevet stadig mere politisk opdelt. Dog er både modstandere og tilhængere af den nuværende præsident enige om at være imod journaliststanden generelt, som de anklager for at manipulere med fakta.

Sidst der var præsidentvalg i Sydkorea i 2013 spillede falske nyheder også en rolle. Angiveligt producerede regeringen dengang selv massevis af falske nyheder for at sikre den konservative kandidat og senere præsident, Park Geun-Hye, sejren.

Da Ban Ki-moon officielt meddelte, at han ikke ville være at finde på stemmesedlen ved det forestående valg, begrundede han det blandt andet med, at han var skuffet over nogle af de sydkoreanske politikere, som han kaldte egoister. Og dem havde han ikke lyst til at arbejde sammen med.

 

Forrige artikel Facebook erkender at blive brugt til statslig propaganda Facebook erkender at blive brugt til statslig propaganda Næste artikel Kina laver sin egen statsstøttede Wikipedia Kina laver sin egen statsstøttede Wikipedia
Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Elektronikkæde misbruges igen i omfattende falsk SMS-konkurrence

Endnu engang må elektronikkæden Elgiganten ufrivilligt lægge navn til en falsk konkurrence. Denne gang om en gratis iPhone XS, der dog sidenhen viser sig ikke at være omkostningsfri. Samme svindelnummer florerede i maj måned i år, hvor vi så nærmere på sagen.

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.