FBI jagtede falske nyheder på valgdagen

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, havde på dagen for det amerikanske præsidentvalg sat et hold agenter af til at overvåge falske nyheder fra Rusland på de sociale medier, skriver CNN.

 


Af frygt for falske nyheder og misinformation, der kunne påvirke det amerikanske præsidentvalget, iværksatte FBI en omfattende overvågning af sociale medier som Facebook og Twitter på dagen for præsidentvalget i november sidste år.

Det skriver den amerikanske tv-station CNN.

Formålet var at opspore de falske nyheder, man frygtede ville komme fra Rusland, som muligvis kunne forstyrre præsidentvalget.

Årsagen til initiativet var de mange vildledende oplysninger om demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, der florerede på sociale medier i månederne op til valget.

FBI havde allerede identificeret flere af de brugere på sociale medier, der stod bag misinformationerne op til valget. Og derfor havde FBI et hold analytikere til at sidde klar med et særligt øje på de allerede kendte brugere for at modvirke, at de skulle have held til at forstyrre valget.

Formodningen var, at brugerne var led i en større russisk kampagne, der skulle sprede falske nyheder og derigennem forstyrre valget. Det fortæller to kilder med tilknytning til overvågning ifølge CNN. FBI har ikke ønsket at kommentere sagen.

I løbet af valgdagen aflagde FBI løbende rapport til Det Hvide Hus om potentielle trusler på de sociale medier. Der opstod dog kun enkelte mindre hændelse i løbet af dagen, og FBI konkluderede, at dagen forløb problemfrit uden forstyrrelser af valget.

 

Forrige artikel Danske NATO-soldater får undervisning i at tackle misinformation Danske NATO-soldater får undervisning i at tackle misinformation Næste artikel Syv af de ti mest populære nyheder om Angela Merkel er falske Syv af de ti mest populære nyheder om Angela Merkel er falske

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.