FBI jagtede falske nyheder på valgdagen

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, havde på dagen for det amerikanske præsidentvalg sat et hold agenter af til at overvåge falske nyheder fra Rusland på de sociale medier, skriver CNN.

 


Af frygt for falske nyheder og misinformation, der kunne påvirke det amerikanske præsidentvalget, iværksatte FBI en omfattende overvågning af sociale medier som Facebook og Twitter på dagen for præsidentvalget i november sidste år.

Det skriver den amerikanske tv-station CNN.

Formålet var at opspore de falske nyheder, man frygtede ville komme fra Rusland, som muligvis kunne forstyrre præsidentvalget.

Årsagen til initiativet var de mange vildledende oplysninger om demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, der florerede på sociale medier i månederne op til valget.

FBI havde allerede identificeret flere af de brugere på sociale medier, der stod bag misinformationerne op til valget. Og derfor havde FBI et hold analytikere til at sidde klar med et særligt øje på de allerede kendte brugere for at modvirke, at de skulle have held til at forstyrre valget.

Formodningen var, at brugerne var led i en større russisk kampagne, der skulle sprede falske nyheder og derigennem forstyrre valget. Det fortæller to kilder med tilknytning til overvågning ifølge CNN. FBI har ikke ønsket at kommentere sagen.

I løbet af valgdagen aflagde FBI løbende rapport til Det Hvide Hus om potentielle trusler på de sociale medier. Der opstod dog kun enkelte mindre hændelse i løbet af dagen, og FBI konkluderede, at dagen forløb problemfrit uden forstyrrelser af valget.

 

Forrige artikel Danske NATO-soldater får undervisning i at tackle misinformation Danske NATO-soldater får undervisning i at tackle misinformation Næste artikel Syv af de ti mest populære nyheder om Angela Merkel er falske Syv af de ti mest populære nyheder om Angela Merkel er falske
Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.