Fingeret Facebookopslag udråber DF'er som nazi-kage-elsker

Et Facebook-opslag om en ramadan-kage som Kenneth Kristensen Berth (DF) havde set i Bilka udløste heftig debat. Nu florerer et opslag på Facebook med et billede af en kage med et hagekors, og kagen skulle angiveligt falde i DF-politikerens smag. Men billedet og påstanden er helt og aldeles fup.

Det vakte stor debat på Facebook, da Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth forleden slog et billede op på Facebook af en ramadan-kage, som han havde set i hypermarkedskæden Bilka.

“Nu holder det simpelthen op! Se hvad jeg fandt i Bilka! En glædelig Ramadan-afslutningskage.....! Det tager da helt overhånd efterhånden!!!,” skrev Kenneth Kristensen Berth.

Politikere og Facebookbrugere i massevis har kritiseret Kenneth Kristensen Berths opslag, og Bilka måtte forklare, hvorfor ramadan-kagen var at finde i deres sortiment.

Men på en Facebookside med navnet “Lars Løkke er ren”, som følges af knap 28.000 brugere, er opstandelsen over Kenneth Kristensen Berths opslag gået skridtet videre.

Her giver et billede nemlig indtryk af, at Kenneth Kristensen Berth i et opslag på Facebook også præsenterer den kage, der i stedet falder i hans smag. Nemlig en kage med et hagekors, som hans mor angiveligt lavede til ham i tidernes morgen.

“Nej, så foretrækker jeg denne kage, som min mor bagte, da jeg var dreng,” fremgår det blandt andet af en følgetekst til kage-billedet, som Kenneth Kristensen Berth tilsyneladende har skrevet. 

Opslaget fra "Lars Løkke er ren"

"Lars Løkke er ren" deler billedet med de to opslag med teksten "Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti som danskerne kender ham". Og teksten efterfølges af en sur vred smiley og en emoji, som forestiller en vandpistol. 

Ukendt ophavsmand 

Men billedet af de to opslag fra DF-politikeren er en manipulation. Selv om det ser ud som om, at politikeren har skrevet begge dele på Facebook, så er der kun tale om den halve sandhed.

Den øverste del af opslaget, der indeholder billedet af Bilkas ramadan-kage, har politikeren rigtig nok slået op på sin Facebookside. Men det andet opslag, der viser nazi-kagen, er fup.

Ikke alene afviser Kenneth Kristensen Berth at have skrevet kommentaren til kage-billedet, men de to opslag ser også ud til at være klippet sammen i et billedbehandlingsprogram. Mens det øverste opslag bærer Facebooks tidsstempel, mangler stemplet i det nederste opslag. Og i udgangspunktet burde de to opslag stå omvendt, fordi Facebook som standard viser nyeste opslag først.

En tredje ting, der kan indikere, at der er tale om en manipulation, er, at baggrundsfarven ikke er Facebooks normale hvide farve. Den er derimod brunlig. 

Hvem der står bag det fingerede billede med de to opslag, ved vi ikke med sikkerhed. Vi har spurgt personerne bag Facebooksiden “Lars Løkke er ren”, om det er dem selv, der har lavet det.

“Nej, vi fik det tilsendt, som vi gør med stor set alle vores billeder,” oplyser de til TjekDet.

Og Kenneth Kristensen Berth afviser helt og holdent, at han skulle have lavet et opslag med nazi-kagen.

“Nej, selvfølgelig har jeg ikke det. Jeg ved ikke, hvem der har manipuleret sig frem til det billede,” siger Kenneth Kristensen Berth til TjekDet.

Men når nu det ikke er Kenneth Kristensen Berths mor, der har bagt kagen med hagekoret, hvor stammer den så fra? Det kan vi desværre ikke give et entydigt svar på. Sporene leder os i retning af en østrigsk konditor, men det håndfaste bevis for. at han skulle stå bag lige præcis den kage, der optræder i ovenstående opslag, har vi ikke fundet. 

Under alle omstændigheder må kagen dog have overskredet sidste salgsdato. Et par søgninger i billedarkiver på nettet viser nemlig, at billedet af kagen har optrådt på et væld af sider. Og det ældste, vi har kunnet finde, går tilbage til 2010, hvor selv samme billede optræder på et belgisk debatforum.

Folkene bag “Lars Løkke er ren” har nu slettet opslaget fra deres Facebookside.

LÆS OGSÅ: Nej, dette billede viser ikke, at et svensk supermarked har droppet svinekød

LÆS OGSÅ: Nej, dette er ikke en demonstration for børneægteskaber

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

LÆS OGSÅ: Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder?

LÆS OGSÅ: Billeder narrer mere end tusind ord

Forrige artikel Det er fup! Norwegian står ikke klar med gratis flybilletter Det er fup! Norwegian står ikke klar med gratis flybilletter Næste artikel Det er fup: Legoland misbruges i falsk konkurrence Det er fup: Legoland misbruges i falsk konkurrence
Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.  

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Vi indførte lægehelikopteren! Nej, det gjorde vi... det var altså os!

Under Folketingets åbningsdebat kritiserede Mette Frederiksen (S) partiet Venstre for at tage æren for indførelsen af akutlægehelikopterne. De kom nemlig til under Helle Thorning-Schmidt (S), sagde hun. Men det er helt forkert, for Bertel Haarder indviede som sundhedsminister den første af slagsen, lød det fra Venstres Torsten Schack Pedersen.

Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Kaffe er sundt - med al sandsynlighed

Mandag var international kaffedag, og derfor delte TV 2 en artikel med den glædelige nyhed, at kaffe får os til at leve længere. Men selvom kaffe sandsynligvis er sundt, kan du ikke være sikker på, at du kan drikke dig til et længere liv.