Fingeret Facebookopslag udråber DF'er som nazi-kage-elsker

Et Facebook-opslag om en ramadan-kage som Kenneth Kristensen Berth (DF) havde set i Bilka udløste heftig debat. Nu florerer et opslag på Facebook med et billede af en kage med et hagekors, og kagen skulle angiveligt falde i DF-politikerens smag. Men billedet og påstanden er helt og aldeles fup.

Det vakte stor debat på Facebook, da Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth forleden slog et billede op på Facebook af en ramadan-kage, som han havde set i hypermarkedskæden Bilka.

“Nu holder det simpelthen op! Se hvad jeg fandt i Bilka! En glædelig Ramadan-afslutningskage.....! Det tager da helt overhånd efterhånden!!!,” skrev Kenneth Kristensen Berth.

Politikere og Facebookbrugere i massevis har kritiseret Kenneth Kristensen Berths opslag, og Bilka måtte forklare, hvorfor ramadan-kagen var at finde i deres sortiment.

Men på en Facebookside med navnet “Lars Løkke er ren”, som følges af knap 28.000 brugere, er opstandelsen over Kenneth Kristensen Berths opslag gået skridtet videre.

Her giver et billede nemlig indtryk af, at Kenneth Kristensen Berth i et opslag på Facebook også præsenterer den kage, der i stedet falder i hans smag. Nemlig en kage med et hagekors, som hans mor angiveligt lavede til ham i tidernes morgen.

“Nej, så foretrækker jeg denne kage, som min mor bagte, da jeg var dreng,” fremgår det blandt andet af en følgetekst til kage-billedet, som Kenneth Kristensen Berth tilsyneladende har skrevet. 

Opslaget fra "Lars Løkke er ren"

"Lars Løkke er ren" deler billedet med de to opslag med teksten "Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti som danskerne kender ham". Og teksten efterfølges af en sur vred smiley og en emoji, som forestiller en vandpistol. 

Ukendt ophavsmand 

Men billedet af de to opslag fra DF-politikeren er en manipulation. Selv om det ser ud som om, at politikeren har skrevet begge dele på Facebook, så er der kun tale om den halve sandhed.

Den øverste del af opslaget, der indeholder billedet af Bilkas ramadan-kage, har politikeren rigtig nok slået op på sin Facebookside. Men det andet opslag, der viser nazi-kagen, er fup.

Ikke alene afviser Kenneth Kristensen Berth at have skrevet kommentaren til kage-billedet, men de to opslag ser også ud til at være klippet sammen i et billedbehandlingsprogram. Mens det øverste opslag bærer Facebooks tidsstempel, mangler stemplet i det nederste opslag. Og i udgangspunktet burde de to opslag stå omvendt, fordi Facebook som standard viser nyeste opslag først.

En tredje ting, der kan indikere, at der er tale om en manipulation, er, at baggrundsfarven ikke er Facebooks normale hvide farve. Den er derimod brunlig. 

Hvem der står bag det fingerede billede med de to opslag, ved vi ikke med sikkerhed. Vi har spurgt personerne bag Facebooksiden “Lars Løkke er ren”, om det er dem selv, der har lavet det.

“Nej, vi fik det tilsendt, som vi gør med stor set alle vores billeder,” oplyser de til TjekDet.

Og Kenneth Kristensen Berth afviser helt og holdent, at han skulle have lavet et opslag med nazi-kagen.

“Nej, selvfølgelig har jeg ikke det. Jeg ved ikke, hvem der har manipuleret sig frem til det billede,” siger Kenneth Kristensen Berth til TjekDet.

Men når nu det ikke er Kenneth Kristensen Berths mor, der har bagt kagen med hagekoret, hvor stammer den så fra? Det kan vi desværre ikke give et entydigt svar på. Sporene leder os i retning af en østrigsk konditor, men det håndfaste bevis for. at han skulle stå bag lige præcis den kage, der optræder i ovenstående opslag, har vi ikke fundet. 

Under alle omstændigheder må kagen dog have overskredet sidste salgsdato. Et par søgninger i billedarkiver på nettet viser nemlig, at billedet af kagen har optrådt på et væld af sider. Og det ældste, vi har kunnet finde, går tilbage til 2010, hvor selv samme billede optræder på et belgisk debatforum.

Folkene bag “Lars Løkke er ren” har nu slettet opslaget fra deres Facebookside.

LÆS OGSÅ: Nej, dette billede viser ikke, at et svensk supermarked har droppet svinekød

LÆS OGSÅ: Nej, dette er ikke en demonstration for børneægteskaber

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

LÆS OGSÅ: Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder?

LÆS OGSÅ: Billeder narrer mere end tusind ord

Forrige artikel Det er fup! Norwegian står ikke klar med gratis flybilletter Det er fup! Norwegian står ikke klar med gratis flybilletter Næste artikel Det er fup: Legoland misbruges i falsk konkurrence Det er fup: Legoland misbruges i falsk konkurrence
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.