Fingeret Facebookopslag udråber DF'er som nazi-kage-elsker

Et Facebook-opslag om en ramadan-kage som Kenneth Kristensen Berth (DF) havde set i Bilka udløste heftig debat. Nu florerer et opslag på Facebook med et billede af en kage med et hagekors, og kagen skulle angiveligt falde i DF-politikerens smag. Men billedet og påstanden er helt og aldeles fup.

Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix
Andreas Oved Askjær Rasmussen

Det vakte stor debat på Facebook, da Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth forleden slog et billede op på Facebook af en ramadan-kage, som han havde set i hypermarkedskæden Bilka.

“Nu holder det simpelthen op! Se hvad jeg fandt i Bilka! En glædelig Ramadan-afslutningskage.....! Det tager da helt overhånd efterhånden!!!,” skrev Kenneth Kristensen Berth.

Politikere og Facebookbrugere i massevis har kritiseret Kenneth Kristensen Berths opslag, og Bilka måtte forklare, hvorfor ramadan-kagen var at finde i deres sortiment.

Men på en Facebookside med navnet “Lars Løkke er ren”, som følges af knap 28.000 brugere, er opstandelsen over Kenneth Kristensen Berths opslag gået skridtet videre.

Her giver et billede nemlig indtryk af, at Kenneth Kristensen Berth i et opslag på Facebook også præsenterer den kage, der i stedet falder i hans smag. Nemlig en kage med et hagekors, som hans mor angiveligt lavede til ham i tidernes morgen.

“Nej, så foretrækker jeg denne kage, som min mor bagte, da jeg var dreng,” fremgår det blandt andet af en følgetekst til kage-billedet, som Kenneth Kristensen Berth tilsyneladende har skrevet. 

Opslaget fra "Lars Løkke er ren"

"Lars Løkke er ren" deler billedet med de to opslag med teksten "Kenneth Kristensen Berth fra Dansk Folkeparti som danskerne kender ham". Og teksten efterfølges af en sur vred smiley og en emoji, som forestiller en vandpistol. 

Ukendt ophavsmand 

Men billedet af de to opslag fra DF-politikeren er en manipulation. Selv om det ser ud som om, at politikeren har skrevet begge dele på Facebook, så er der kun tale om den halve sandhed.

Den øverste del af opslaget, der indeholder billedet af Bilkas ramadan-kage, har politikeren rigtig nok slået op på sin Facebookside. Men det andet opslag, der viser nazi-kagen, er fup.

Ikke alene afviser Kenneth Kristensen Berth at have skrevet kommentaren til kage-billedet, men de to opslag ser også ud til at være klippet sammen i et billedbehandlingsprogram. Mens det øverste opslag bærer Facebooks tidsstempel, mangler stemplet i det nederste opslag. Og i udgangspunktet burde de to opslag stå omvendt, fordi Facebook som standard viser nyeste opslag først.

En tredje ting, der kan indikere, at der er tale om en manipulation, er, at baggrundsfarven ikke er Facebooks normale hvide farve. Den er derimod brunlig. 

Hvem der står bag det fingerede billede med de to opslag, ved vi ikke med sikkerhed. Vi har spurgt personerne bag Facebooksiden “Lars Løkke er ren”, om det er dem selv, der har lavet det.

“Nej, vi fik det tilsendt, som vi gør med stor set alle vores billeder,” oplyser de til TjekDet.

Og Kenneth Kristensen Berth afviser helt og holdent, at han skulle have lavet et opslag med nazi-kagen.

“Nej, selvfølgelig har jeg ikke det. Jeg ved ikke, hvem der har manipuleret sig frem til det billede,” siger Kenneth Kristensen Berth til TjekDet.

Men når nu det ikke er Kenneth Kristensen Berths mor, der har bagt kagen med hagekoret, hvor stammer den så fra? Det kan vi desværre ikke give et entydigt svar på. Sporene leder os i retning af en østrigsk konditor, men det håndfaste bevis for. at han skulle stå bag lige præcis den kage, der optræder i ovenstående opslag, har vi ikke fundet. 

Under alle omstændigheder må kagen dog have overskredet sidste salgsdato. Et par søgninger i billedarkiver på nettet viser nemlig, at billedet af kagen har optrådt på et væld af sider. Og det ældste, vi har kunnet finde, går tilbage til 2010, hvor selv samme billede optræder på et belgisk debatforum.

Folkene bag “Lars Løkke er ren” har nu slettet opslaget fra deres Facebookside.

LÆS OGSÅ: Nej, dette billede viser ikke, at et svensk supermarked har droppet svinekød

LÆS OGSÅ: Nej, dette er ikke en demonstration for børneægteskaber

LÆS OGSÅ: Falsk nyhed: Forkert mand beskyldt for at køre varevogn ind i cafegæster

LÆS OGSÅ: Er det her billedet af en syrisk dreng, der sover mellem sine forældres gravsteder?

LÆS OGSÅ: Billeder narrer mere end tusind ord


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu