Folkebevægelsen mod EU og Enhedslisten rykker fra hinanden på EU-spørgsmål

Når det kommer til bekæmpelsen af skattely, bliver forskellen mellem Enhedslisten og Folkebevægelsen mod EU tydelig. Folkebevægelsen mod EU mener, at EU er årsagen til problemet, og Enhedslisten vil have gang i samarbejdet.

Af Freja Søgaard, journalist på Altinget

Mens Enhedslisten vil tage kampen mod skatteunddragelse- og snyd i et samarbejde med EU, vil Folkebevægelsen mod EU den modsatte vej.

Det blev klart ved onsdagens EU-debat, som Mandag Morgen, TjekDet og Altinget var værter for, og hvor særligt skattepolitikken fik politikerne op på dupperne.

”Vi skal selvfølgelig have et samarbejde for at komme skattely og den grådighed, vi ser i toppen, til livs. Det kan vi sagtens gøre uden at afskaffe det danske skattevæsen. Vi skal sørge for at få en europæisk bund under selskabsskatten, så vi får stoppet det ræs, der er på den,” sagde Nikolaj Villumsen, der er kandidat til EU-parlamentsvalget for Enhedslisten, og tilføjede:

”Vi har behov for at få EU i gang med at bekæmpe skattely. Vi kan sagtens samarbejde internationalt uden at flytte beslutninger væk fra borgerne.”

EU er årsagen til problemet

Skat har i årtier været et område, som landene i udpræget grad selv har rådet over i EU-sammenhæng, hvilket særligt de borgerlige partier i Danmark har stået meget hårdt på.

Men de seneste års mange historier om, at multinationale selskaber i Europa reelt lægger deres skat der, hvor den er lavest, har sat de hidtidige positioner under pres. Og det var en bombe i dansk europapolitik, da statsminister Lars Løkke Rasmussen i marts i år meddelte, at Venstre nu støtter en bund under selskabsskatten i EU. Altså en fælles grænse for, hvor lav selskabsskatten må være.

En sådan ordning findes allerede på moms-området, hvor EU-lande ’blot’ er forpligtede til at lægge momsen mellem 15 og 25 procent. På selskabsskatteområdet varierer skattesatserne i EU fra over 30 procent og reelt helt ned til nul, og der er ingen fælles aftale eller regler.

Men folkebevægelsen mod EU’s Rina Ronja Kari er ikke enig i, at en bund under selskabsskatten vil være til nogen gavn. Hun mener, man skal anerkende, at EU er en del af problemet:

”EU’s regler, indre marked og ideen om, at vi skal have fri bevægelighed og kapital er med til at gøre problemet endnu større. Skal man give EU mere magt for at styre problemet, når det er dem, der har skabt det,” sagde hun og fortsatte:

”Det er ikke bunden under selskabsskatten, der er problemet her. Luxembourg har en selskabsskat på cirka 18 procent. Hvis man vil løse det med EU-regler, så er man ude i, at EU skal tilrettelægge vores skattepolitik i detaljer. Og så kan jeg godt forestille mig, at det ikke længere er os, der bestemmer, hvad vi gerne vil med vores skattepolitik.”

I steder mener hun, at vi skal give mindre magt til EU, for eksempel ved at lade kommunerne fravælge virksomheder, som sender penge igennem skattely, hvilket ikke er muligt i dag på grund af EU’s udbudsregler. Et forslag, som Villumsen også kom med.

Folkebevægelsen mod EU står fast

EU-redaktør på Mandag Morgen Claus Kragh, som også var ordstyrer ved onsdagens debat, mener, at debatten gjorde skellet mellem Enhedslisten og Folkebevægelsen tydelig.

”Kari stod fast på, at hun ikke vil være med til en bund under selskabsskatten, fordi hun simpelthen ikke vil have EU. Nikolaj Villumsen derimod havde øjnene direkte på bolden i den forstand, at han og Enhedslisten ønsker at bekæmpe skatteunddragelse, og at det vil man bruge nærmest alle midler i EU’s værktøjskasse til at nå,” siger han og vurderer, at den store splittelse, der er sket på den yderste danske venstrefløj, når det gælder EU-politik, dermed blev synlig.

”Mens Folkebevægelsen mod EU står tilbage med et lodret nej til EU, ser Enhedslisten EU som en ny politisk kampplads, hvor partiet vil kæmpe for sin politik. Dermed vil vi i løbet af få år kunne se et Enhedslisten, der går hen og bliver endnu meget pro-europæisk. Og det var det, Martin Lidegaard lavede lidt sjov med,” siger han og hentyder til Martin Lidegaard fra Radikale, der til debatten væddede en øl med Villumsen om, at Enhedslisten om fem-ti år ikke er imod EU.

Se hele debatten i videoen herunder:

Forrige artikel Ny analyse tager livtag på fem myter om EU-vælgerne Ny analyse tager livtag på fem myter om EU-vælgerne Næste artikel Hvem er (u)værdige til en plads i Folketinget? Hvem er (u)værdige til en plads i Folketinget?
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.