Forbyder Koranen muslimer at stemme til folketingsvalget?

Demokrati er ikke foreneligt med islam, og derfor bør danske muslimer ikke stemme til folketingsvalget den 5. juni, lyder budskabet i en kampagne, som den kontroversielle muslimske organisation Hizb ut-Tahrir står bag. Tre religionsforskere sår tvivl om organisationens udlægning af islams syn på demokrati. 

Må muslimer stemme til folketingsvalg? Det er et spørgsmål, der rejser sig, næsten hver gang der er valg i Danmark. Og i år er ingen undtagelse. 

“Hizb ut Tahrir afviser ikke kun deltagelse i folketingsvalget. Vi afviser selve den demokratiske styreform.” 

Sådan indleder Hizb ut-Tahrirs skandinaviske afdeling et opslag på organisationens facebookside den 24. maj. I opslaget står der også, at kun skaberen, Allah, kan lovgive retfærdigt, og at islam er den sande politiske løsning. Som afsluttende bemærkning opfordrer Hizb ut-Tahrir alle muslimer til at undlade at stemme til folketingsvalget. 

Facebookopslaget er en del af en kampagne, der går under navnet #IslamErMitValg, som Hizb ut-Tahrir står bag. Kampagnen har fået massiv opmærksomhed på Facebook, og flere danske muslimer har postet videoer af sig selv, hvor de fortæller, hvorfor de ikke har tænkt sig at stemme til folketingsvalget. 

I en af videoerne, som er vist over 80.000 gange og delt af mere end 1.000 brugere på Facebook, siger en mand, at “Allah har nedsendt Koranen – bogen med sandheden – så den kan dømme blandt menneskeheden. Det skal ikke pålægges menneskerne i form af demokratiet eller andre menneskeanskueligheder.”

I en anden video på Facebook fortæller en anden muslim, at han ikke stemmer, fordi “demokratiet i sin grundlæggende form er i modstrid med islam.” 

Men er Koranens ordlyd overhovedet uforenelig med demokrati? Nej, lyder svaret fra tre forskere.

Thomas Hoffmann

“Koranen har ikke nogen vers om folketingsvalg eller deltagelse i demokrati. Der står ikke noget om det i de tidligste skrifter. Mange muslimer vil sige, at eftersom der ikke står noget, så er det lovligt og legitimt for muslimer at være med i valghandlinger,” siger Thomas Hoffmann, der er professor på Det Teologiske Institut på Københavns Universitet. 

At Koranen ikke forbyder muslimer at stemme ved eksempelvis folketingsvalg, er Tim Jensen, der er lektor og studieleder for religionsstudier på Syddansk Universitet, helt enig i.

“Nej, det er der intet belæg for. Det diskuteres blandt nogle muslimer, men langt flertallet vil sige, at det ikke er solidt baseret på nogen som helst dominerende tradition,” siger han. 

En gevaldig rodebutik 

De tre forskere, TjekDet har talt med, peger på, at muslimer i århundreder har diskuteret Koranens passager og islams rolle i samfundet. Det har resulteret i forskellige opfattelser af religionen, der gør det svært at give et entydigt svar på Koranens syn på demokrati. 

Tim Jensen

“Du kan finde, hvad du vil i Koranen. Det er jo blandt andet en afspejling af diskussioner for cirka 1.200 år siden blandt muslimer, der var uenige om tingene. Det er ligesom Bibelen en gevaldig rodebutik. Så du kan altid finde en eller anden sætning, der passer ind i dit kram, hvad enten du er Hizb ut-Tahrir-tilhænger eller Hizb ut-Tahrir-modstander,” siger Tim Jensen. 

Han fortæller, at Hizb ut-Tahrir er en radikal gren af islam, som er i mindretal i både Danmark og på verdensplan. Derfor kan man ikke tage deres holdninger til indtægt for samtlige muslimers holdninger til, hvorvidt man må bakke op om demokratiet ved at stemme til valg.  

Den opfattelse deler Jakob Skovgaard-Petersen, der er professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet. Han peger på, at Hizb ut-Tahrir ikke bare kæmper imod vestens demokratiopfattelse, men også imod den udbredte opfattelse af islam blandt muslimer. 

“Moderne parlamentarisme og demokrati kommer fra USA og Europa. Men da den fra slutningen af 1800-tallet blev indført i den muslimske verden, blev den ganske hurtigt set som det styresystem, der harmonerede bedst med islam,” siger Jakob Skovgaard-Petersen.

Tim Jensen understreger, at Hizb ut-Tahrir skiller sig ud ved at gå ind for et kalifat som styreform. Man skal derfor passe på med at generalisere for meget ud fra deres facebookopslag.

“Mange muslimer nærer et stort ønske om demokrati, men en radikal variant er imod, fordi de mener, der kun er én lovgiver, og det er Gud. Så lovgivende forsamlinger, der ikke lovgiver ud fra religiøs lov, er i deres optik, at mennesker tiltvinger sig noget, som er Guds særlige rettighed. Og det mener Hizb ut-Tahrir,” siger han. 

Pilen peger mod demokrati 

Ifølge forskerne peger pilen i den muslimske verden generelt mod mere demokrati og mindre religiøs lovgivning. 

Der findes stadig lande som Iran og Saudi-Arabien, hvor lovgivningen tager udgangspunkt i islam, og hvor der for eksempel ikke er religionsfrihed. Men ifølge Tim Jensen er der generelt fremgang at spore, hvilket blandt andet kan ses i Egypten, Indonesien og Afghanistan.

Jakob Skovgaard-Petersen

At mange muslimer i Danmark går ind for demokrati og aktivt udfordrer Hizb ut-Tahrirs tolkning af islam kommer blandt andet til udtryk i facebookgruppen "Muslimer til stemmeboksene i 2019". Gruppen er oprettet 12. maj i år, men har allerede mere end 24.000 følgere. Gruppens motto er “yalla stem eller bliv stemt hjem”. 

“Vi kan se en tendens til, at flere muslimer og muslimske lande forsøger at sætte lighedstegn mellem muslimer og demokrati. Muhammed tog sine muslimske fæller med på råd, og det bruger folk til at sige, der kan I bare se,” siger Thomas Hoffmann med henvisning til sura 42 i Koranen (bestemt afsnit i Koranen, red.). 

Jakob Skovgaard-Petersen er enig i den udlægning. Han understreger, at flere muslimske lande stadig er diktaturer, men det ændrer ikke ved, at befolkningerne i overvejende grad ønsker demokrati. Han fremhæver ligesom Thomas Hoffman sura 42 som et eksempel på, at valgdeltagelse i mange muslimers optik er foreneligt med islam.  

“Nogle muslimer tolker det, som om koranen netop understøtter parlamentarisme. Det er deres udlægning, for der var ikke parlamenter i den muslimske verden i mange hundrede år. Men fordi de syntes, parlamenter var en god idé i 1800-tallet, brugte de det her vers (sura 42, red.) til at retfærdiggøre indførelsen af parlamentarisme,” siger Jakob Skovgaard-Petersen. 

Fængselsimam uenig med Hizb ut-Tahrir

TjekDet ville gerne have talt med Monzer Abdullah, der er imam i Masjid Al-Faruq-moskéen på Nørrebro og underskriver Hizb ut-Tahrirs facebookopslag, der opfordrer muslimer til ikke at stemme. Vi ville have spurgt, hvad han siger til, at tre religionsforskere afviser hans ensidige udlægning af Koranens syn på demokrati.

Men organisationen henviser os til at tale med Taimullah Abu-Laban, der er medlem af Hizb ut-Tahrir.

Han fortæller, at politisk repræsentation findes i islam og at det som udgangspunkt er tilladt at deltage i valg og afstemninger. Det betyder ifølge Hizb ut-Tharir, at man for eksempel må engagere sig i en bestyrelse, i en fodboldklub eller i et boligselskab.

Men det betyder ikke, at man må stemme ved et folketingsvalg. For demokrati bygger på, at religion og Gud ikke har noget at skulle sige i staten, livet og samfundet, og det står i modsætning til den måde, Hizb ut-Tahrir læser koranen, mener Taimullah Abu-Laban. Han tilføjer, at her er Allah den eneste, der har ret til at lovgive.

De tre danske religionsforskeres kritik af, at opfordringen til ikke at stemme er ensidig, får ham ikke til at ændre holdning.

“Hvis man skal stemme for noget, som er i strid med islam, så er det her, forbuddet træder i kraft. Der er en entydig modsætning mellem Islam og sekularisme – som demokrati er baseret på – da Koranen indeholder love, der behandler politiske, økonomiske, sociale og samfundsmæssige spørgsmål. Derfor vil en person, som stemmer, støtte en styreform, der er i strid med koranen,” siger han.

Artiklen fortsætter under billedet

Waseem Hussain er imam i Vestre Fængsel og formand for Islamisk Trossamfund. Han er uenig med Hizb ut-Tahrir i deres udlægning af Koranen. Foto: Simon LæssøeWaseem Hussain er imam i Vestre Fængsel og formand for Dansk Islamisk Center. Han er uenig med Hizb ut-Tahrir i deres udlægning af Koranen. Foto: Simon Læssøe


Men den tolkning af islam og Koranens syn på demokrati møder modstand hos andre muslimer i Danmark. 

Waseem Hussain er imam i Venstre Fængsel og formand for Dansk Islamisk Center, som er en dansk moské og forening på Nørrebro i København. Han mener ikke, at det fremgår af Koranen, at demokrati er i strid med islam. Han vil derfor opfordre sine tilhørere i fængslet til at stemme til folketingsvalget den 5. juni.

“Koranen siger ikke noget om at stemme til demokratiet. Det er Hizb ut-Tahrir og lignende gruppers forudindtagede holdninger, som de så tolker Koranen i lyset af,” siger Waseem Hussain, der i øvrigt møder bred opbakning fra flere af landets øvrige imamer, skriver Jyllands-posten.

"Hizb ut-Tahrir har altid bedt muslimer om ikke at stemme, men jeg synes, at de er helt forkerte på den. Vi bor i et dansk samfund, og vi skal vise vores medborgere, at vi er en del af samfundet," siger Mohamad Jammal, som er imam i Det Islamiske Hus i Skive, til Jyllands-posten.

"Udtalelserne (Hizb ut-Tahrirs, red.) er skadelige og ude af trit med danske muslimers forestilling om at være aktiv i samfundet og se Danmarks som sit land," siger imam på Herlev Hospital Naveed Baig til Jyllands-posten.

Hizb ut-Tahrir

Hizb ut-Tahrir er et internationalt islamisk og politisk parti, der ønsker at forene alle muslimske nationer i en islamisk stat, et kalifat.

Navnet Hizb ut-Tahrir betyder Frihedspartiet eller Befrielsespartiet på arabisk og refererer til missionen om at befri den muslimske verden fra Vesten.

Vestens kapitalisme er ifølge partiet den største forhindring for oprettelsen af kalifatet.

I 2003 blev Hizb ut-Tahrir ulovligt i Tyskland I marts i år afholdte Hizb ut-Tharir en demonstration på Christiansborg samtidig med Stram Kurs – en begivenhed som fik stor medieomtale

Kilde: religion.dk

Forrige artikel Satire: Sæt kryds ved både Nye Borgerlige og Stram Kurs og få dobbelt så meget indflydelse Satire: Sæt kryds ved både Nye Borgerlige og Stram Kurs og få dobbelt så meget indflydelse Næste artikel Griner de to mænd, mens Notre Dame står i flammer, eller er billedet manipuleret? Griner de to mænd, mens Notre Dame står i flammer, eller er billedet manipuleret?
Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Adskillige velmenende danskere deler lige nu en tekst på de sociale medier, hvor Rigshospitalet angiveligt efterspørger tøj til deres hjemløse patienter, så de kan holde varmen, når de bliver udskrevet. Men hospitalet hverken indsamler eller modtager tøj.

Skal en elbil køre 219.000 km for at være grønnere end en dieselbil?

Skal en elbil køre 219.000 km for at være grønnere end en dieselbil?

Ifølge et østrigsk studie skal en elbil køre 219.000 kilometer, før den er grønnere end en dieselbil, skriver Jyllands-Posten. Men tallet stammer slet ikke fra det østrigske studie. I stedet står en interesseorganisation for tyske bilejere bag tallet, der ifølge forskere er overdrevet.

De glemsomme har (stadig) ikke en højere intelligens

De glemsomme har (stadig) ikke en højere intelligens

En viral historie fra 2018, der påstår, at glemsomhed er tegn på høj intelligens, har fået fornyet liv, efter en genudgivelse af artiklen har fået flere tusinde delinger på Facebook. Men det er stadig noget vrøvl.

Er du sødere, hvis du er født i december? Niks!

Er du sødere, hvis du er født i december? Niks!

Et studie viser, at børn født i december er sødere end personer født i årets første 11 måneder. Det kan man læse i en artikel, der har fanget tusindvis af danskeres opmærksomhed. Men påstanden rammer ved siden af, fastslår forskeren bag studiet. 

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne  i amerikansk valgkamp

Geodata fra mobiler sladrer om vælgerne i amerikansk valgkamp

De færreste amerikanske vælgere ved, at apps på deres mobil sender geodata til firmaer, som bruger dem til at målrette politiske kampagner mod dem. Noget, der er ulovligt i EU. Lokalitetsdata kan for eksempel afsløre, om man ofte går i kirke, til lægen eller i skydeklub.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?

Har hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen oplevet sexchikane?

Hver femte elev, der uddanner sig til kok, tjener eller receptionist, har været udsat for sexchikane på lærepladsen, hævder en rapport fra Institut for Menneskerettigheder. Men rapporten er ikke repræsentativ og kan derfor ikke sige noget generelt om omfanget, slår eksperter fast.

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre.