Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

"Dette billede af Australien er taget af Nasa"

Kilde: Brugere af sociale medier i både Danmark og udlandet deler et billede, der viser et billede af et brændende Australien, som den amerikanske rumfartsorganisation Nasa hævdes at have taget fra rummet. 

 

Billedet bygger rigtig nok på et satellitfoto af Australien, men de lysende områder, der hævdes at være naturbrande, er tegnet med et billedbehandlingsprogram.

Desuden giver billedet et misvisende indtryk af brandenes omfang. De brande, der er placeret på billedet, bygger på data indsamlet over en periode på en måned. Derfor indgår også brande, der på nuværende tidspunkt er slukket. Der er derfor heller ikke tale om et øjebliksbillede af situationen. 

“Dette er vores land, som det så ud i aftes klokken 19.54 set fra rumstationen. Det viser de brande, der stadig raser.” 

Sådan skriver en australier i et facebookopslag, som er ledsaget af det, der ligner et satellitfoto over Australien. 

Store dele af billedet lyser kraftigt op, og ud fra billedteksten må man forstå, at de glohede pletter forestiller de områder af Australien, der er ramt af de naturbrande, som de seneste måneder har plaget landet.  

Naturbrandene har fået stor opmærksomhed verden over, og det samme har satellitbilledet af det brandhærgede Australien. 

Billedet kan findes på adskillige facebookprofiler på mange forskellige sprog, blandt andet spanskfransk og arabisk. Det iøjnefaldende billede er også nået til Skandinavien, hvor både svenske og danske facebookbrugere deler billedet.   

“Dette billede er taget af Nasa (amerikansk rumfartsorganisation, red.) af Australien, og hvor er det skræmmende at se, hvor stor en del, der er under brand. Føler med folket og dyrene, der lider under dette, håber virkelig, at dette mareridt stopper,” skriver en dansk facebookbruger.

Artiklen fortsætter under billedet

Flere danske facebookopslag giver det indtryk, at billedet er taget af en Nasa-satellit, og at det derfor er en direkte gengivelse af Australien set fra rummet. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Billedet er også nået til Instagram, hvor den tidligere formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, har delt det. Og på Twitter har Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, retweetet et populært opslag af billedet. 

Men om det er på Facebook, Instagram eller Twitter, så har mange været lige hurtige nok på tasterne. For billedet forestiller ikke Australien, som det ser ud i disse dage set fra en rumsatellit. Og aftegningen af de brændende områder er overdrevet.

Startede i australsk facebookgruppe 

De mange delinger af et brændende Australien set fra rummet startede tilsyneladende med et facebookopslag 5. januar på siden ‘2019/20 Australian Fires’. Opslaget har mere end 9.000 delinger alene og mere end 10.000 delinger ud over hele Facebook. 

Men også et andet facebookopslag offentliggjort lidt tidligere samme dag har fået stor opmærksomhed. Og her finder man faktisk kilden til det iøjnefaldende foto. 

Det opslag har mere end 4.500 delinger og er offentliggjort på en fanside for den australske fotograf Anthony Hearsey. Det er ham, der har lavet billedet i redigeringsprogrammet Cinema 4D, fortæller han til det franske faktatjekmedie AFP

"Billedet er faktisk blevet til under lidt selvlæring, som jeg delte. Jeg forsøgte at lære nogle 3D-teknikker. Ideen var at forsøge at visualisere data på en mere spændende måde," siger Anthony Hearsey til AFP.

Han understreger i sit facebookopslag, hvor han har lagt billedet op, at det ikke er en direkte gengivelse af et Nasa-satellitbillede. Men den oplysning går altså tabt, da billede senere deles massivt på tværs af sociale medier.

“Det her er en 3D-visualisering af brandene i Australien. IKKE ET BILLEDE. Tænk på det som en graf. Og bemærk også, at det er lavet som et kunstnerisk element,” skriver han i en korrektion af sit opslag.  

Artiklen fortsætter under billedet

Det er dette facebookopslag, som står fadder til de tusindvis af delinger på det sociale medie. Også her får man det indtryk, at fotoet er et stillbillede over Australien taget fra en satellit. (Foto: Skærmbillede fra Facebook)

Billede giver misvisende indtryk 

Trods det forbehold er der altså alligevel mange, der opfatter Anthony Hearseys 3D-visualisering som et satellitfoto, der giver et klart billede af brandenes tydelighed, som de ses fra rummet i et givent øjeblik. Men det er ingenlunde tilfældet. 

Anthony Hearsey forklarer nemlig videre i sit opslag, at aftegningen af de brændende områder er lavet på data fra Nasa Firms (Nasa’s satellitdata omhandlende brande, red.) i perioden 5. december 2019 til 5. januar 2020. Derfor er billedet i opslaget ikke et stillbillede fra et givent øjeblik, men en sammenfatning af alle de områder, der brændte på et tidspunkt i den månedlange periode. 

Det giver selvsagt et noget mere omfattende indtryk af brandene, end hvis man blot tager et billede på et specifikt tidspunkt en tilfældig dag. Og det er problematisk, påpeger Herdis Damberg, der er meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).  

“Det kan lidt sammenlignes med, at vi viste et radarbillede med nedbør her og nu, men så lige plottede alle lyn ind den seneste måned. Det ville vi jo ikke gøre, for det er misvisende for situationen i det øjeblik,” siger hun til TjekDet.

Artiklen fortsætter under billedet

Til venstre ses Anthony Hearseys 3D-visualisering, der viser alle brande i Australien fra 5. december til 5. januar, som det fremgår af Nasa's satellitdata over brande. Til højre er et stillbillede fra 5. januar, som det så ud netop dér på Nasa's klassiske satellitovervågning, der blandt andet viser skydække. Også her er brandene plottet ind, men kun for den pågældende dag. (Foto: Skærmbilleder fra Nasa)

Ud over at Anthony Hearseys visualisering er blevet misforstået af mange, er den også lige vel kreativ. Den australske fotograf erkender da også selv, at hans kreative frihed har påvirket resultatet, så det ser voldsommere ud.  

“Omfanget er lidt overdrevet, fordi ildens kanter gløder, men grundlæggende er det retvisende ud fra dataene på Nasa's hjemmeside,” skriver han i sit facebookopslag. 

Her refererer Anthony Hearsey dog igen til den data, han har fundet på Nasa Firms, som viser alle brande totalt set i en månedlang periode. Det kan altså ikke bruges som et billede på, hvordan Australien en given dag har set ud fra rummet. 

Den australske delstat New South Wales er hårdest ramt af brande. Billedet her er taget i begyndelsen af december sidste år i området Green Wattle Creek nær byen Oakdale. Den brand var hurtigt ude af kontrol. (Foto: Fire And Rescue Nsw/TT/Ritzau Scanpix)

Forrige artikel Kommer EU-politikerne sovende til 150.000 kroner om måneden? Kommer EU-politikerne sovende til 150.000 kroner om måneden? Næste artikel Nej, branden i Stavanger Lufthavn begyndte ikke i en elbil Nej, branden i Stavanger Lufthavn begyndte ikke i en elbil
Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.  

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto. 

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Julen kan blive lidt sødere, hvis du deltager i en konkurrence om AirPods på Facebook, som elektronikkæden Expert står bag. Men både konkurrencen og facebooksiden, hvor opslaget med konkurrencen er slået op, er falsk.