Forsker: Alternative medier forholdt sig i ro under valgkampen

Erfaringer fra andre lande tilsagde, at falske nyheder fra alternative netmedier på den ydre højrefløj skulle mudre valgkampen til. Men det skete aldrig i Danmark, siger medieforsker. 

Danske alternative højrefløjsmedier som Den Korte Avis og 24NYT har ikke gjort nogen stor figur under de netop overståede valgkampe.

Erfaringer fra rigsdagsvalget i Sverige i efteråret 2018 var ellers, at stærkt højreorienterede netmedier, der ser sig selv som et alternativ til de etablerede medier, lykkedes med at sætte dagsorden med tvivlsomme nyheder og være prominente stemmer i den svenske valgkamp.

Men sådan er det altså ikke gået med valgkampen op til hverken europaparlamentsvalget eller folketingsvalget i Danmark i år. Det siger Eva Mayerhöffer, der er adjunkt ved Center for Nyhedsforskning på Roskilde Universitet, hvor hun forsker i det, hun kalder “alternative højrefløjsmedier,” som hun har fulgt særligt tæt under valgkampen.

Med kollegaen Sander Andreas Schwartz, adjunkt i kommunikation på samme universitet, har hun nærstuderet samtlige facebookopslag fra fem forskellige medier i perioden 7. maj til 5. juni og målt reaktioner og delinger på det sociale medie. Analysen udmunder senere på året i en forskningsartikel. 

Fakta: De alternative højrefløjsmedier

De fem netmedier, Eva Mayerhöffer har fulgt i valgkampen, og hendes korte karakteristik af dem:

Den Korte Avis: Klassisk alternativt højrefløjsmedie med særlig fokus på indvandrerkriminalitet og kritik af medier. Drevet af parret Ralf Pittelkow og Karen Jespersen og har tidligere modtaget mediestøtte.

24NYT: Fokuserer særligt på indvandrerkriminalitet, men bringer også en god portion nyheder, der slet ikke er politiske. Blev tidligere i år bandlyst fra Facebook. Forskerne fulgte i stedet facebooksiden Dansk politik og verden omkring os, der systematisk deler indhold fra 24NYTs hjemmeside. 

Newspeek: Mediet har en bred højrefløjsprofil. Især optræder mange anti-islam- og anti-EU-historier forfattet af eksterne skribenter og kommentatorer.

Document: Er et spin-off af den norske side med samme navn. Fokus er på anti-islam og anti-migration gerne i et internationalt perspektiv. Artiklerne fremstår ofte analytiske og tilmed intellektuelle.

Folkets Avis: Mediet har en anti-systemisk profil. Det fokuserer på brug af offentlige midler gerne hos Danmarks Radio, i EU og i offentlige stillinger og er ofte ude efter venstrefløjen.

Og konklusionen lyder, at medier som Den Korte Avis og 24Nyt simpelthen “ikke har været mere aktive, end de normalt er. Under valgkampen er der heller ikke forskel på, i hvilket omfang folk deler og reagerer på deres opslag på Facebook,” siger Eva Mayerhöffer:

“Helt generelt kan man ikke se, at de alternative højrefløjsmedier har været mere aktive i valgkampen, end de ellers ville være. Og det lader det heller ikke til, at deres faste brugere har været."

Op til valgkampen udgav dagbladet Politiken en række artikler om de pågældende medier, som har mødt skarp kritik fra en række eksperter i journalistik. Omtrent samtidig kunne DR rapportere, at det indvandrerkritiske netmedie 24NYT i en række tilfælde ikke havde tilstrækkeligt belæg for deres historier. Og med stor sandsynlighed har samme netmedie købt sig til ‘likes’ på Facebook, hvilket formentlig har medvirket til at mediet blev bandlyst fra Facebook.

Eva Mayerhöffer

“Men under valgkampen er der ikke sket det, flere har været bekymret for. Vi er ikke stødt på deciderede konstruerede nyheder. Det ser vi i det hele taget meget, meget lidt af fra denne type medier,” siger hun.

Ikke overrasket over, at falske nyheder udeblev

Årsagen til, at Eva Mayerhöffer overhovedet gav sig til at undersøge de alternative højrefløjsmedier, var, at hun oplevede panikstemning op til valget. Blandt andre den nu tidligere regering har været bekymret for, at europaparlamentsvalget og det danske folketingsvalg skulle forstyrres af falske nyheder, som for eksempel det svenske rigsdagsvalg sidste år eller det amerikanske præsidentvalg i 2016 blev.

At de alternative højrefløjsmedier ikke spillede den store rolle, overrasker ikke medieforskeren. I Danmark tog de pågældende medier nemlig ikke videre bestik af, at der var valgkamp, siger hun. I maj bragte de den samme type historier med samme frekvens som de gjorde, før valgkampen gik i gang. Og kun i sjældne tilfælde bandt medierne historierne op på, at et folketingsvalg stod for døren.

"De fleste af medierne har ikke rigtig fokus på valgkampen. Selvfølgelig har alt deres indhold en form for politisk relevans. Men de har ikke rigtig taget højde for, at der har været valgkamp og dækker kun enkelte begivenheder i valgkampen. De laver ikke det, man ville kalde for klassisk valgkampsdækning,” siger hun.

Hårde kår i Danmark

Desuden er der ifølge Eva Mayerhöffer to oplagte forklaringer på, at de alternative højrefløjsmedier i Danmark ikke opnår samme udbredelse som deres kolleger i andre lande. For det første savner de muskler:

“Når vi sammenligner de alternative højrefløjsmedier i Danmark med deres pendanter i andre lande, kan vi se, at de i Danmark har langt færre ressourcer. De er små i forhold til lignende medier i Sverige,” siger hun.

Og når de etablerede danske medier i et stort omfang dækker Stram Kurs-leder Rasmus Paludan og bringer interviews med ham, behøver befolkningen ikke søge mod alternative medier for at opleve højreradikale politikere. Det er den anden forklaring.

“DR arrangerede en livechat med Rasmus Paludan, hvor vælgerne kunne spørge ham direkte – stort set uden filter. Det gør, at der ikke på samme måde er behov for alternative medier på den yderste højrefløj,” siger Eva Mayerhöffer.

Netmedie kæder Enhedslisten sammen med islamistiske selvmordsbombere

Eva Mayerhöffer fremhæver blandt andet artiklen herunder, som Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth har delt fra sin facebookside. I artiklen kæder 24NYT Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, sammen med en hyldest til selvmordsangreb på israelere. Mediet indleder sin artikel med spørge: “Vil Mette Frederiksen indgå i en regering, der bygger på mandater fra et parti, hvis formand deltager i konference, hvor drab på jøder hyldes?”

Artiklen er et af de få eksempler, der er til den spidsvinklede side, siger Eva Mayerhöffer. Og informationerne i artiklen er for så vidt korrekte. Enhedslistens leder har faktisk talt ved en palæstinensisk konference i København i april. Og på konferencen læste en palæstinensisk digter nu engang et digt op, der indeholdt ordene “Jeg kommer iført mit bombebælte og ofrer mig for Palæstina. Jeg kommer med våben i min hånd, og blod på min hånd.”

Forrige artikel Venstre og udlændinge dominerede valgkampen på Facebook Venstre og udlændinge dominerede valgkampen på Facebook Næste artikel Da en dansk folkeskoleklasse bad til Allah og satte internettet i flammer Da en dansk folkeskoleklasse bad til Allah og satte internettet i flammer
Hverken IKEA eller Føtex dropper julen

Hverken IKEA eller Føtex dropper julen

Både IKEA og Føtex er under anklage for at 'gå på knæ for muslimer'. Det skyldes, at IKEA kalder en kollektion for 'Vinterfest', og Føtex falder en bolle for 'vinterbolle' i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke lavet af religiøse hensyn, siger både Føtex og IKEA.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.