Forskere går på barrikaderne for videnskaben

Trump, fake news, det postfaktuelle samfund, samt politikere, der fører politik på mavefornemmelser, er blandt årsagerne til, at danske forskere den 22. april går på gaden for at sætte fokus på værdien af viden og forskning.

 


Lørdag den 22. april går forskere, studerende og andre ansatte inden videnskaben på gaderne verden over. Her hjemme er det forskere fra universitetsmiljøet, der sammen med Dansk Magisterforening og Danske Videnskabsjournalister er gået sammen om at markere dagen for at vise deres utilfredshed med, hvad de betragter som stigende politisk indblanding i forskningen. De ser også en stigende tendens til, at politikerne ignorerer videnskaben, når de træffer beslutninger.

”Marchen tjener som et opråb til politikerne om at føre videnskabeligt forankret politik, såvel som en offentlig hyldest til videnskaben og dennes enorme bidrag til vores demokrati, økonomi og dagligdag,” hedder det blandt andet i invitationen til demonstrationen.

Formanden for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, håber, at marchen kan være med til at skabe en fælles forståelse for vigtigheden af uddannelse og forskning.

"Der er brug for uvildig forskning og for en bredere forståelse for betydningen af forskningsfrihed. Offentligheden har brug for, at viden og videnskab bringes yderligere i spil og giver svar på komplekse spørgsmål. Uanset om vi taler HPV-vacciner eller klimaforandringer, er der brug for, at vi baserer vores diskussion på fakta," siger Camilla Gregersen.

Ideen til marchen kommer fra USA, men er blevet en global begivenhed, der er rettet mod politikere i hele verden, som forskerne forlanger tager videnskab alvorligt.

Det er ikke mindst den amerikanske præsident, Donald Trump, der har udløst vrede i forskningsverdenen. Trump har vist, at han lægger mere vægt på meninger end fakta, og begrebet “alternative fakta” får det til at løbe koldt ned ad ryggen, mener Camilla Gregersen.

I en dansk kontekst fremhæver hun regeringens landbrugspakke, hvor forskere op til vedtagelsen af pakken måtte underskrive en tavshedsklausul med Miljøministeriet.

"Dansk Magisterforening kritiserede dengang, at forskerne ikke måtte offentliggøre deres resultater, før landbrugspakken - der ville medføre en større udledning af kvælstof – var blevet vedtaget. Det medførte, at kontrakterne blev lavet om, og politikerne markerede, at ytringsfrihed for forskere er vigtigt," siger Camilla Gregersen, som håber, at marchen vil få bred opbakning fra mange organisationer og hele det politiske spektrum.

I Danmark afholdes to marcher, nemlig i København fra kl. 13 og i Aarhus fra kl. 14. Marchen i København slutter på Christiansborg Slotsplads.

 

 

Forrige artikel Det svenske flag var ikke forbudt under mindehøjtidelighed Det svenske flag var ikke forbudt under mindehøjtidelighed Næste artikel Nichemedier har stor succes på Facebook Nichemedier har stor succes på Facebook
Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere. 

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

Biograf-fupkonkurrencer hærger igen på nettet

De danske biografer har nu fået lov til at slå dørene op. Og det fejrer de åbenbart på livet løs med konkurrencer om gratis billetter eller næste uhørte rabatter. Men selv om biografgængerne måske nok synes, der er noget at fejre, så er der en god grund til at se sig for.