Forskere går på barrikaderne for videnskaben

Trump, fake news, det postfaktuelle samfund, samt politikere, der fører politik på mavefornemmelser, er blandt årsagerne til, at danske forskere den 22. april går på gaden for at sætte fokus på værdien af viden og forskning.

 


Lørdag den 22. april går forskere, studerende og andre ansatte inden videnskaben på gaderne verden over. Her hjemme er det forskere fra universitetsmiljøet, der sammen med Dansk Magisterforening og Danske Videnskabsjournalister er gået sammen om at markere dagen for at vise deres utilfredshed med, hvad de betragter som stigende politisk indblanding i forskningen. De ser også en stigende tendens til, at politikerne ignorerer videnskaben, når de træffer beslutninger.

”Marchen tjener som et opråb til politikerne om at føre videnskabeligt forankret politik, såvel som en offentlig hyldest til videnskaben og dennes enorme bidrag til vores demokrati, økonomi og dagligdag,” hedder det blandt andet i invitationen til demonstrationen.

Formanden for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen, håber, at marchen kan være med til at skabe en fælles forståelse for vigtigheden af uddannelse og forskning.

"Der er brug for uvildig forskning og for en bredere forståelse for betydningen af forskningsfrihed. Offentligheden har brug for, at viden og videnskab bringes yderligere i spil og giver svar på komplekse spørgsmål. Uanset om vi taler HPV-vacciner eller klimaforandringer, er der brug for, at vi baserer vores diskussion på fakta," siger Camilla Gregersen.

Ideen til marchen kommer fra USA, men er blevet en global begivenhed, der er rettet mod politikere i hele verden, som forskerne forlanger tager videnskab alvorligt.

Det er ikke mindst den amerikanske præsident, Donald Trump, der har udløst vrede i forskningsverdenen. Trump har vist, at han lægger mere vægt på meninger end fakta, og begrebet “alternative fakta” får det til at løbe koldt ned ad ryggen, mener Camilla Gregersen.

I en dansk kontekst fremhæver hun regeringens landbrugspakke, hvor forskere op til vedtagelsen af pakken måtte underskrive en tavshedsklausul med Miljøministeriet.

"Dansk Magisterforening kritiserede dengang, at forskerne ikke måtte offentliggøre deres resultater, før landbrugspakken - der ville medføre en større udledning af kvælstof – var blevet vedtaget. Det medførte, at kontrakterne blev lavet om, og politikerne markerede, at ytringsfrihed for forskere er vigtigt," siger Camilla Gregersen, som håber, at marchen vil få bred opbakning fra mange organisationer og hele det politiske spektrum.

I Danmark afholdes to marcher, nemlig i København fra kl. 13 og i Aarhus fra kl. 14. Marchen i København slutter på Christiansborg Slotsplads.

 

 

Forrige artikel Det svenske flag var ikke forbudt under mindehøjtidelighed Det svenske flag var ikke forbudt under mindehøjtidelighed Næste artikel Nichemedier har stor succes på Facebook Nichemedier har stor succes på Facebook
To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin. 

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Politiet i stormvejr: I fifler med indbrudsstatistikken

Antallet af indbrud styrtdykker, og det har politiet illustreret i en graf på deres facebookprofil. Men brugerne er rasende og beskylder politiet for at snyde med både tal og graf. Vi tjekker, hvad der er op og ned.  

Historisk skifte:  Vælgerne har fået større tillid til politikerne

Historisk skifte: Vælgerne har fået større tillid til politikerne

15 års nedtur er stoppet. Efter valget i juni er vælgernes tillid til politikerne nu atter på vej op. Danmark trodser dermed overraskende den internationale tendens. Tilliden er tilbage på niveauet fra før den stramme krisepolitik i 2010. Det viser stor valgundersøgelse.

Kinas desinformation udvides med små skridt

Kinas desinformation udvides med små skridt

I Kina forsøger staten i højere grad end tidligere at kontrollere stort set alle former for information i det store land. Men noget tyder på, at de så småt er i gang med et internationalt indtog.

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

Danmark er ramt: Word tester allerede den politisk korrekte stavekontrol

I fremtiden vil stavekontrollen i dit Word-dokument angiveligt foreslå dig at skifte ordet politiMAND ud med det mere kønsneutrale politiBETJENT. Morten Messerschmidt (DF) raser og kræver, at staten opsiger sin aftale med Microsoft, når det sker. Men den identitetspolitiske stavekontrol er allerede virkelighed - for nogen.