Fransk præsidentkandidat smider russiske medier på porten

Emmanuel Macron, der er den ene af to kandidater, der er gået videre til anden runde ved det franske præsidentvalg, boykotter officielt russiske medier under sin valgkamp. De spreder falske nyheder om ham for at hjælpe hans modstander til sejr, lyder anklagen.

 


Emmanuel Macron, der er den ene af de to kandidater, som er gået videre til anden runde af det franske præsidentvalg, har sat russiske medier stolen for døren, fordi de spreder falske historier om ham. De bliver ikke længere inviteret med til kampagneevents, skriver den britiske avis The Guardian.

Kandidatens udmelding kommer efter, at to statsstøttede russiske medier, nyhedsbureauet Sputnik og den nationale tv-kanal RT TV, torsdag offentligt klagede over, at de bliver diskrimineret af Emmanuel Macrons kampagnestab, og de anklager staben for at trampe på pressefriheden ved at udelukke bureauet og tv-stationen fra arrangementer.

En talsmand for Emmanuel Macron bekræftede også i går, at man ikke længere vil invitere de to medier inden for dørene, fordi de ”spreder propaganda og falske nyheder på vegne af den russiske stat”.

Centrumpolitikeren ser ud til at være storfavorit til at blive Frankrigs præsident, når afgørelsen falder i en duel med den nationalkonservative Marine Le Pen søndag 7. maj. Macron har et proeuropæisk engagement, og efter hans opfattelse er det ligefrem en forudsætning for, at man kan kalde sig en fransk patriot. Han støtter i øvrigt de sanktioner som EU har indført mod Rusland på grund af landets rolle i Ukraine-krisen. Marine Le Pen derimod er EU-skeptiker og har taget Ruslands parti i Ukraine-krisen, skriver The Guardian.

Macron anklaget for at have både mand og kone

Ifølge avisen er man fra russisk side irriteret over beskyldninger fra Macrons kampagnestab, som mener, at der løbende er systematiske angreb på kampagnens hjemmesider, der er orkestreret fra lokationer i Rusland. Det styrker stabens mistanke om, at Rusland forsøger at underminere Macrons kandidatur for at hjælpe modstanderen Marine Le Pen.

Fra russisk side har man afvist beskyldningerne og torsdag kaldte en talskvinde fra det russiske udenrigsministerium udelukkelsen af de russiske medier for uhyrlig.

Macrons kampagnestab har ikke selv givet eksempler på russiske falske nyheder om kandidaten, men den 4. februar citerede Sputnik en fransk politiker for at sige, at Macron var en marionetdukke for den amerikanske politiske og finansielle elite, og at der snart ville blive afsløret oplysninger om Macrons privatliv. Få dage senere måtte han dementere rygter om, om han ikke alene var gift med sin nuværende kone, men også havde et ægteskabeligt forhold til en mand.

Formelt set er Emmanuel Macron naturligvis endnu ikke valgt, men meningsmålinger offentliggjort efter 1. runde giver ham mellem 64 og 62 pct. af stemmerne mod mellem 36 og 38 pct. til Marine Le Pen i runde to.

 

Forrige artikel Falske nyheder sat på visuel formel Falske nyheder sat på visuel formel Næste artikel Facebook erkender at blive brugt til statslig propaganda Facebook erkender at blive brugt til statslig propaganda
Ny prognose for EU-valget er

Ny prognose for EU-valget er "på grænsen til at være direkte ubrugelig"

Socialdemokratiet ser ud til at få et fremragende resultat, når vi 26. maj i år skal stemme til europaparlamentsvalget, viser en ny prognose fra Europa-Parlamentet. Men prognosen er baseret på målinger af, hvad danskerne vil stemme ved et folketingsvalg, og kan derfor ikke bruges til at spå om det kommende europaparlamentsvalg.

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.