Fup-artikel: Hun er tiltalt for millionsvindel, men nu pludselig løsladt

Den svindeltiltalte tidligere medarbejder i Socialstyrelsen Britta Nielsen er nu i al hemmelig løsladt. Hun har slet ikke stjålet offentlige midler, men har tjent millioner helt legalt, lyder budskabet i en artikel. Men pas på. Artiklen er fup.

BREAKING NEWS! Britta Nielsen løsladt efter hemmelig retssag. Det viser sig, at den svindeltiltalte tidligere kontorfuldmægtig i Socialstyrelsen har tjent sine penge på hel legal vis og nu anbefaler alle danskere selv at gøre hende kunsten efter. Sådan lyder budskabet i en artikel fra Ekstrabiadet. 

Og nej, vi staver ikke avisens navn forkert. Artiklen er nemlig det rene fup, bekræfter ’det rigtige' Ekstra Bladet.

Britta Nielsen er ikke pludselig blevet frikendt ved et retsmøde. Hun sidder stadig varetægtsfængslet og er tiltalt for at have stjålet 117 millioner kroner fra de offentlige kasser, da hun var ansat som kontorfuldmægtig i Socialstyrelsen. Sagen er berammet til at begynde ved Københavns Byret den 24. oktober i år.

Den falske artikel ser ellers ganske troværdighed ud. Fupmagerne har kopieret Ekstra Bladets design, så det nærmest ikke er til at se forskel på den ægte og den falske vare. Svindlerne har endda købt www-adressen http://ekstrabiadet.com, hvor man lige skal være opmærksom for at få øje på, at der er en stavefejl i mediets navn.

Artiklen spredes på Facebook som blikfang til at lokke danskerne ind på den falske artikel. Til det formål har bagmændene oprettet facebooksiden ”Ekstra Bladet Finans”.

Adskillige danskere har anmeldt den falske facebookside og artiklen til Ekstra Bladet, Facebook og Forbrugerrådet Tænk.

”Det er skræmmende, hvor sofistikerede svindlerne er blevet,” siger seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk til Ekstra Bladet.

Rådet står bag app'en "Mit digitale selvforsvar", der løbende advarer mod svindelnumre, som cirkulerer på sms, mail, hjemmesider og på sociale medier. 

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser den øverste del af fupartiklen ud. Bemærk www-adressen der ganske godt ligner den ægtevare.

”Her har svindlerne købt et domæne, der ligner Ekstra Bladets ganske godt. Og selvom man godt kan se, at artiklen er skrevet på en noget underlig måde, så er det et svindelnummer, der sagtens kan narre penge ud af folk,” mener hun.

Den ganske vellignende www-adresse er blevet købt i forgårs af et panamansk firma, der er specialiseret i at købe hjemmesider på vegne af andre. Dermed er det firmaet, der står som ejer af adressen, mens den virkelig ejer holdes hemmelig.

Hun stjal ikke – hun investerede bare

Den falske artikel forsøger at lokke danskere til at købe sig adgang til en investeringsplatform med navnet Immediate Edge, der hævdes at være den sikre vej til lykkelig rigdom gennem valutainvesteringer. Og det er altså sådanne investeringer, som har gjort Britta Nielsen til mangemillionær, hævder den falske artikel. Og det har myndighederne altså nu måttet erkende er rigtigt, hedder det videre i artiklen.

"Nu er det på tide jeg forkæler mig selv lidt efter at have fået mine millioner tilbage," udtaler Britta Nielsen i fupinterviewet. Derfor har hun nu købt sig en Audi A5 og opfordrer samtidig danskerne til at finde kreditkortet frem og investere i Immediate Edge.

Fupartiklen er den seneste i en lang række eksempler på fupartikler, hvor kendte misbruges til at blåstemple tvivlsomme investeringsværktøjer. I det seneste halve år har TjekDet skrevet op mod 50 artikler om kendte skuespillere, direktører, tv-værter og andre kunstnere, der misbruges i fupartikler, hvor det hævdes, at de er blevet rige på køb og salg af bitcoins.

Sidste år afprøvede TjekDet løftet om hurtig rigdom, og i den artikel kan du læse, hvad der sker, hvis man tilmelder sig “platformen”.

Er du allerede faldet i fælden og har oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, bør du omgående kontakte din bank.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

Forrige artikel Linse Kessler misbruges i svindelartikel om (ikke) gevinstsikker tjeneste Linse Kessler misbruges i svindelartikel om (ikke) gevinstsikker tjeneste Næste artikel Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter
Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.