Fup-artikel: Hun er tiltalt for millionsvindel, men nu pludselig løsladt

Den svindeltiltalte tidligere medarbejder i Socialstyrelsen Britta Nielsen er nu i al hemmelig løsladt. Hun har slet ikke stjålet offentlige midler, men har tjent millioner helt legalt, lyder budskabet i en artikel. Men pas på. Artiklen er fup.

BREAKING NEWS! Britta Nielsen løsladt efter hemmelig retssag. Det viser sig, at den svindeltiltalte tidligere kontorfuldmægtig i Socialstyrelsen har tjent sine penge på hel legal vis og nu anbefaler alle danskere selv at gøre hende kunsten efter. Sådan lyder budskabet i en artikel fra Ekstrabiadet. 

Og nej, vi staver ikke avisens navn forkert. Artiklen er nemlig det rene fup, bekræfter ’det rigtige' Ekstra Bladet.

Britta Nielsen er ikke pludselig blevet frikendt ved et retsmøde. Hun sidder stadig varetægtsfængslet og er tiltalt for at have stjålet 117 millioner kroner fra de offentlige kasser, da hun var ansat som kontorfuldmægtig i Socialstyrelsen. Sagen er berammet til at begynde ved Københavns Byret den 24. oktober i år.

Den falske artikel ser ellers ganske troværdighed ud. Fupmagerne har kopieret Ekstra Bladets design, så det nærmest ikke er til at se forskel på den ægte og den falske vare. Svindlerne har endda købt www-adressen http://ekstrabiadet.com, hvor man lige skal være opmærksom for at få øje på, at der er en stavefejl i mediets navn.

Artiklen spredes på Facebook som blikfang til at lokke danskerne ind på den falske artikel. Til det formål har bagmændene oprettet facebooksiden ”Ekstra Bladet Finans”.

Adskillige danskere har anmeldt den falske facebookside og artiklen til Ekstra Bladet, Facebook og Forbrugerrådet Tænk.

”Det er skræmmende, hvor sofistikerede svindlerne er blevet,” siger seniorjurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet Tænk til Ekstra Bladet.

Rådet står bag app'en "Mit digitale selvforsvar", der løbende advarer mod svindelnumre, som cirkulerer på sms, mail, hjemmesider og på sociale medier. 

Artiklen fortsætter under billedet

Sådan ser den øverste del af fupartiklen ud. Bemærk www-adressen der ganske godt ligner den ægtevare.

”Her har svindlerne købt et domæne, der ligner Ekstra Bladets ganske godt. Og selvom man godt kan se, at artiklen er skrevet på en noget underlig måde, så er det et svindelnummer, der sagtens kan narre penge ud af folk,” mener hun.

Den ganske vellignende www-adresse er blevet købt i forgårs af et panamansk firma, der er specialiseret i at købe hjemmesider på vegne af andre. Dermed er det firmaet, der står som ejer af adressen, mens den virkelig ejer holdes hemmelig.

Hun stjal ikke – hun investerede bare

Den falske artikel forsøger at lokke danskere til at købe sig adgang til en investeringsplatform med navnet Immediate Edge, der hævdes at være den sikre vej til lykkelig rigdom gennem valutainvesteringer. Og det er altså sådanne investeringer, som har gjort Britta Nielsen til mangemillionær, hævder den falske artikel. Og det har myndighederne altså nu måttet erkende er rigtigt, hedder det videre i artiklen.

"Nu er det på tide jeg forkæler mig selv lidt efter at have fået mine millioner tilbage," udtaler Britta Nielsen i fupinterviewet. Derfor har hun nu købt sig en Audi A5 og opfordrer samtidig danskerne til at finde kreditkortet frem og investere i Immediate Edge.

Fupartiklen er den seneste i en lang række eksempler på fupartikler, hvor kendte misbruges til at blåstemple tvivlsomme investeringsværktøjer. I det seneste halve år har TjekDet skrevet op mod 50 artikler om kendte skuespillere, direktører, tv-værter og andre kunstnere, der misbruges i fupartikler, hvor det hævdes, at de er blevet rige på køb og salg af bitcoins.

Sidste år afprøvede TjekDet løftet om hurtig rigdom, og i den artikel kan du læse, hvad der sker, hvis man tilmelder sig “platformen”.

Er du allerede faldet i fælden og har oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, bør du omgående kontakte din bank.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

Forrige artikel Linse Kessler misbruges i svindelartikel om (ikke) gevinstsikker tjeneste Linse Kessler misbruges i svindelartikel om (ikke) gevinstsikker tjeneste Næste artikel Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter
Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto.