Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

I år har el-løbehjulene virkelig gjort deres indtog i det danske gadebillede. De står nærmest henkastet på hvert eneste gadehjørne i blandt andet Aarhus og København, og de pisker afsted på de ellers allerede fyldte cykelstier. Nu kan der angiveligt komme et par stykker mere i bybilledet. Du kan nemlig vinde et løbehjul i hele to forskellige konkurrencer på Facebook.

På facebooksiderne PC-Lægen og PC Reparatøren kan du se identiske opslag med konkurrencerne.

“VIND ET NINEBOT ES2 EL-LØBEHJUL! For at fejre at vi nu har foretaget 5000 reparationer, laver vi nu en konkurrence på 1 x el-løbehjul. Alt du skal gøre for at være med i lodudtrækningen er at kommentere dette opslag like det og like vores side,” lyder det blandt andet i de to identiske opslag, der i skrivende stund sammenlagt har over 1000 reaktioner og 50 delinger.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Et opslag på Facebook sætter et løbehjul på højkant til en heldig vinder. Det samme opslag findes på en anden facebookside med navnet PC Reparatøren.

Men de to opslag og siderne bag er det rene fup og fidus. Den københavnske computerreparatør PC Doktoren er endda ude og advare imod opslaget fra PC-Lægen.

PC Doktoren understreger, at det ikke er dem, der står bag konkurrencen.  

“Nu er PC Doktoren også blevet udnyttet. PC-Lægen er altså ikke det samme som PC Doktoren. Vil du give en hånd med, så anmeld siden,” skriver PC Doktoren i et opslag på virksomhedens facebookside. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

PC Doktoren skriver selv på Facebook, at de ikke har noget med PC-Lægen at gøre.  

Det rene fusk 

PC Doktoren nævner ikke PC Reparatøren i deres opslag. Men hvis man kigger nærmere på facebooksiden med navnet PC Reparatøren, så står det klart, at også den side er fup og fidus. 

For det første er siden oprettet 12. november i år - blot dagen før opslaget med konkurrencen blev slået op på siden. Til sammenligning blev PC Doktorens facebookside oprettet i 2010.

Når man ringer på det nummer, der fremgår af PC Reparatørens facebookside, får man oplyst, at der ikke er forbindelse til nummeret. Det er i øvrigt det samme nummer, der står på - den falske - PC-Lægens side. 

Og der er endda også en række brugere, der har anmeldt siden og skrevet, at det er en falsk side. Der er dermed ikke meget håb for, at et par heldige deltagere i de to konkurrencer kommer til at modtage et løbehjul som præmie i den nærmeste fremtid.      

En anden fupkonkurrence udlodder biografture 

Men det er ikke kun PC Doktoren, der i øjeblikket bliver misbrugt i en falsk konkurrence på Facebook. På facebooksiden iHeró udloddes to gange biograftur med alt betalt.

I skrivende stund har opslaget 572 reaktioner og tre delinger.   

Artiklen fortsætter under billedet. 

Her er det falske opslag, der lokker med en biograftur til et par heldige vindere. 

Men her bliver det igen svært for de mange facebookbrugere, der har forsøgt at deltage i konkurrencen at få fat i en gratis tur i biffen. Også den side er fusk og har intet at gøre med den 'rigtige' ihero.dk, som reparerer telefoner og pc’er.

Ligesom det var tilfældet med PC Reparatøren, så har den falske iHerò-facebookside heller ikke lang tid på bagen. Den er først oprettet 9. november 2019 - dagen før opslaget med den falske konkurrence. Ihero.dk's ægte facebookside er derimod oprettet 1. april 2013.      

TjekDet har været i kontakt med ihero.dk, der bekræfter, at det ikke er dem, der står bag konkurrencen. De arbejder på at få siden lagt ned. 

Svindlerne vil have fat i dine kreditkortoplysninger  

Det er ikke første gang, at der kører lignende fupkonkurrencer på Facebook. Men svindlerne følger ofte det samme mønster. De udlodder en præmie, hvorefter mange af deltagerne bliver kontaktet med beskeden om, at de blot skal betale en lille sum, før de kan få præmien. Og det er også tilfældet med konkurrencen omkring løbehjulet.

En facebookbruger advarer faktisk imod PC Reparatøren, der vil have en smule penge, før præmien bliver sendt afsted.    

Artiklen fortsætter under billedet

En facebookbruger advarer imod PC Reparatøren med budskabet om, at det hele er fusk.  

TjekDet har tidligere været i kontakt med en af de danskere, der har været tæt på at hoppe i fælden efter at have deltaget i en lignende konkurrence, der angiveligt skulle være fra Nordisk Film.  

“Jeg så et opslag på Facebook fra Nordisk Film, hvor tre af mine venner havde kommenteret for at vinde gratis biografbilletter. Og det havde jeg da også lyst til,” fortæller en TjekDet-læser, efter at hun har deltaget i svindelkonkurrence, der kontaktede de angivelige vindere via Facebook Messenger.  

"Det var den sædvanlige måde at tilmelde sig, hvor jeg bare skulle skrive ‘tillykke’ i kommentarfeltet, og så var jeg med i konkurrencen. Det lød meget plausibelt, og jeg tænkte slet ikke over, at der kunne være noget snyd involveret."  

Egentlig glemte hun efterfølgende alt om konkurrencen – indtil hun et par dage efter blev kontaktet på Messenger.  

"I beskeden stod der tillykke med, at jeg var blandt de ti personer, der havde vundet to billetter – og det lød jo dejligt. Det eneste, jeg skulle gøre, var at betale ‘op imod’ ti kroner for at få tilsendt billetterne. Og i beskeden var der så et link til en side, hvor jeg kunne indtaste mine kontooplysninger for at betale. Jeg blev heller ikke mistænksom her, for hjemmesiden, jeg kom ind på, havde Nordisk Films logo, der stod ‘tillykke du har vundet’, og det så som sådan helt rigtigt ud."

Artiklen fortsætter under billedet

Flere danskere advarer mod de falske konkurrencer om el-løbehjul. Her bliver det afsløret, at adskillige af de facebookbrugere, der har forsøgt sig med at trække det heldige lod i konkurrencerne, er blevet kontaktet og har fået at vide, at de har vundet. 

Ifølge læseren er det her, det går helt galt. Hendes kort virker angiveligt ikke. 

“Jeg indtastede mine kortoplysninger, men fik at vide, at der var en fejl og blev bedt om at indtaste oplysningerne igen. Det virkede stadig ikke, og jeg bad så min kæreste om at prøve med sit kort, men det virkede heller ikke.”

Og det er sandsynligvis helt efter svindlernes plan, at kreditkortene ‘ikke virker’. For de har alligevel gemt de kortoplysninger, som vores læser og hendes kæreste indtastede.  

“Jeg skrev så tilbage i beskeden på Messenger, at betalingen ikke fungerede, og om jeg kunne betale på en anden måde. Da der ikke var kommet noget svar dagen efter, opdagede jeg, at både opslaget og facebooksiden var væk, hvorefter jeg så kontaktede min bank og fik spærret mit og min kærestes kort.”  
Ifølge læseren var der heldigvis ikke hævet nogle penge endnu. 

Vil du også advares mod fup og spam på Facebook? Så følg vores facebookside Viralspiralen.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper én med at være sikker online og holder én opdateret om digitale trusler.

Forrige artikel Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde Næste artikel Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne  Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne
Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.