Giver en cocktail af kartoffelmel og fed mælk virkelig en bedre nattesøvn?

Forfatter Lisbeth Zornig Andersen afslører i Go’ aften Live på TV 2, at hun afhjælper sine søvnproblemer ved at drikke en cocktail af kartoffelmel og græsmælk. Men det er en myte, lyder det fra forsker.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

“Thise græsmælk rystet med en teskefuld kartoffelmel. Og så drikker jeg det et par timer, før jeg skal sove. Og nu sover jeg super godt!”

Sådan lød opskriften, da forfatteren og foredragsholderen Lisbeth Zornig Andersen 16. september i Go’ aften Live på TV 2 forklarede, hvordan hun er kommet sine søvnkvaler til livs.

Hendes søvnkur er angiveligt blevet så populær blandt TV 2’s seere, at kartoffelmelet er blevet en eftertragtet vare, skriver hun i et facebookopslag et par dage efter udsendelsen. Og her vidner kommentarsport da også om, at flere danskere vil prøve lykken med fed mælk og kartoffelmel.


Artiklen fortsætter under billedet

 

Kommentarfeltet bugner af brugere, der tagger hinanden for at gøre opmærksom på søvn-tippet.

Den opsigtsvækkende søvnkur har fået en læser til at spørge TjekDet: Kan en cocktail af kartoffelmel og mælk hjælpe på min nattesøvn?

Det korte svar er, at det slet ikke er sikkert, lyder det fra professor Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet, der kalder effekten af cocktailen "en myte".

Cocktailens effekt er fake science

Søger man på Google, kan man finde mange “sundhedsartikler”, der konkluderer, at kartoffelmel øger søvnkvaliteten. Kartoffelmel indeholder nemlig resistent stivelse, og det er tilsyneladende her nøglen til en bedre nattesøvn skal findes.

Hvad er resistent stivelse?

Resistent stivelse er ufordøjeligt kulhydrat ligesom kostfibre. Det findes i kartoffelmel og en lang række andre madvarer som grønne bananer, ris, havregryn, rugbrød, bælgfrugter og altså kolde kogte kartofler.

Resistent stivelse går ufordøjet gennem vores tyndtarm, indtil det når ned i tyktarmen. Tyktarmens bakterier spiser af den resistente stivelse og fordøjer det primært til kortkædede fedtsyrer.

Disse fedtsyrer har rigtigt nok en lang række sundhedsmæssige fordele som stabilt blodsukkerniveau og mæthedsfornemmelse. Men at resistent stivelse giver bedre søvnkvalitet hos mennesker, er ikke videnskabeligt dokumenteret.

Nogle af artiklerne henviser til denne undersøgelse, der netop konkluderer, at resistent stivelse blandet med fed mælk giver en dybere og længere søvn. Artiklerne oplyser bare ikke, at undersøgelsen slet ikke er foretaget på mennesker. Den er foretaget på mus.

Og dermed siger studiet altså intet om, hvilken effekt cocktailen har på søvnen hos mennesker, lyder det fra Oluf Borbye Pedersen fra Københavns Universitet.

“Det er et typisk eksempel på en mytedannelse, som vi kalder fake science, hvor man tager springet fra museforsøg og hævder, at det har samme effekt på mennesker. Og det kan man ikke,” siger han.

Her bakkes han op af Lars Ove Dragsted, der er professor i ernæring på Københavns Universitet.

“Der er ikke lavet nogen forskning på det, der inkluderer mennesker, og så kan man ikke sige, om det er rigtig eller forkert, for vi ved det ikke,” siger Lars Ove Dragsted.

Kartoffelmel er ikke farligt

Selvom kartoffelmels søvndyssende effekt ikke er dokumenteret på mennesker, betyder det ikke, at man er sikker på, at det ikke har nogen effekt.

“Der er tale om bakterier i tarmen, som, vi ved, har en stor betydning for vores trivsel. Så man kan forestille sig, at ro i maven giver bedre nattesøvn. Og en smule gør vel ikke skade, så hvis det virker for den enkelte, sker der ikke noget ved det,” forklarer Marian Christin Petersen, der er søvnforsker ved Syddansk Universitet.

Artiklen fortsætter under billedet

Lars Ove Dragsted affejer ikke rådet om kartoffelmel og fed mælk, for der findes hverken forskning der be- eller afkræfter effekten på mennesker. Han er Professor, Sektionsleder for Klinisk og Forebyggende Ernæring ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. (Foto: Rode Joachim/Ritzau Scanpix)

Lars Ove Dragsted mener faktisk, at det kan være fint at eksperimentere i det små – også selvom effekten ikke er videnskabeligt bevist.

"At der ikke er noget forskning på området, betyder jo ikke, at det ikke virker. Folk kan jo prøve det af på sig selv og se, om det kan hjælpe dem. Vi ved jo også, at nogle af de gamle husmoderråd virker, og det gjorde de jo også, før der var videnskab bag,” siger han og slår fast, at man selvfølgelig aldrig skal gå imod sundhedsanbefalingerne og for eksempel droppe sin medicin.

TjekDet har spurgt Coop Danmark, som ejer dagligvarekæderne Irma, Brugsen, Kvickly og Fakta, om kartoffelmel er blevet revet ned af hylderne, som Lisbeth Zornig Andersen antyder i sit facebookopslag.

Og godt nok var salget af kartoffelmel i uge 38 – samme uge som Lisbeth Zornig var i Go’ aften Live – steget med 20 procent, når man sammenligner med samme uge sidste år. Men hvorvidt det skyldes den omtalte cocktail, må stå hen i den uvisse. Salling Group, som ejer Føtex, Netto og Bilka, oplevede ingen stigning af salget af kartoffelmel i uge 38.

"Jeg er ikke sprunget ud som læge"

Da vi kontakter Lisbeth Zornig Andersen, synes hun, at det er godt, at danskerne prøver hendes råd af. Men hun slår samtidig fast, at det er vigtigt at forstå, at hun ikke udgiver sig for at være læge. 

“Det er vigtigt for mig, at folk ikke tror, at jeg er sprunget ud som læge. Og det er jeg meget tydelig omkring. Jeg kunne ikke drømme om at rådgive et sygt menneske.”

Artiklen fortsætter under billedet

Efter Lisbeth Zornig Andersen deltog i Go' aften Live på TV 2, har hun fået flere tilbagemeldinger fra sine følgere om, at de nu også sover bedre, efter de har forsøgt sig med kartoffelmel og fed mælk. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix)

Hun hævder, at hun har tygget sig igennem 3.000 siders litteratur for at finde frem til de råd, som har hjulpet hende bedst. Men selvom hun frasiger sig lægerollen, synes hun alligevel, at man bør give et godt råd videre.

"Jeg håber ikke, vi ender i et samfund, hvor man ikke kan afprøve ting og dele gode råd med hinanden. Det har vi jo altid gjort," siger hun og retter dernæst fokus på, at man nogle gange må gå sine egne vegne for at finde løsningen.

"Jeg synes nogle gange, at vi bliver efterladt lidt handlingslammede, fordi alt bliver gjort til lægevidenskab. Men at spise lidt kartoffelmel er altså ikke farligt. Hvis den enkelte person kan bruge det til noget, så er det fint. Hvis ikke, må man prøve noget andet."

Forrige artikel Viser beregning, at danskere i fremtiden vil være en minoritet i Danmark? Viser beregning, at danskere i fremtiden vil være en minoritet i Danmark? Næste artikel Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte” Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.