Giver en cocktail af kartoffelmel og fed mælk virkelig en bedre nattesøvn?

Forfatter Lisbeth Zornig Andersen afslører i Go’ aften Live på TV 2, at hun afhjælper sine søvnproblemer ved at drikke en cocktail af kartoffelmel og græsmælk. Men det er en myte, lyder det fra forsker.

“Thise græsmælk rystet med en teskefuld kartoffelmel. Og så drikker jeg det et par timer, før jeg skal sove. Og nu sover jeg super godt!”

Sådan lød opskriften, da forfatteren og foredragsholderen Lisbeth Zornig Andersen 16. september i Go’ aften Live på TV 2 forklarede, hvordan hun er kommet sine søvnkvaler til livs.

Hendes søvnkur er angiveligt blevet så populær blandt TV 2’s seere, at kartoffelmelet er blevet en eftertragtet vare, skriver hun i et facebookopslag et par dage efter udsendelsen. Og her vidner kommentarsport da også om, at flere danskere vil prøve lykken med fed mælk og kartoffelmel.


Artiklen fortsætter under billedet

 

Kommentarfeltet bugner af brugere, der tagger hinanden for at gøre opmærksom på søvn-tippet.

Den opsigtsvækkende søvnkur har fået en læser til at spørge TjekDet: Kan en cocktail af kartoffelmel og mælk hjælpe på min nattesøvn?

Det korte svar er, at det slet ikke er sikkert, lyder det fra professor Oluf Borbye Pedersen fra Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet, der kalder effekten af cocktailen "en myte".

Cocktailens effekt er fake science

Søger man på Google, kan man finde mange “sundhedsartikler”, der konkluderer, at kartoffelmel øger søvnkvaliteten. Kartoffelmel indeholder nemlig resistent stivelse, og det er tilsyneladende her nøglen til en bedre nattesøvn skal findes.

Hvad er resistent stivelse?

Resistent stivelse er ufordøjeligt kulhydrat ligesom kostfibre. Det findes i kartoffelmel og en lang række andre madvarer som grønne bananer, ris, havregryn, rugbrød, bælgfrugter og altså kolde kogte kartofler.

Resistent stivelse går ufordøjet gennem vores tyndtarm, indtil det når ned i tyktarmen. Tyktarmens bakterier spiser af den resistente stivelse og fordøjer det primært til kortkædede fedtsyrer.

Disse fedtsyrer har rigtigt nok en lang række sundhedsmæssige fordele som stabilt blodsukkerniveau og mæthedsfornemmelse. Men at resistent stivelse giver bedre søvnkvalitet hos mennesker, er ikke videnskabeligt dokumenteret.

Nogle af artiklerne henviser til denne undersøgelse, der netop konkluderer, at resistent stivelse blandet med fed mælk giver en dybere og længere søvn. Artiklerne oplyser bare ikke, at undersøgelsen slet ikke er foretaget på mennesker. Den er foretaget på mus.

Og dermed siger studiet altså intet om, hvilken effekt cocktailen har på søvnen hos mennesker, lyder det fra Oluf Borbye Pedersen fra Københavns Universitet.

“Det er et typisk eksempel på en mytedannelse, som vi kalder fake science, hvor man tager springet fra museforsøg og hævder, at det har samme effekt på mennesker. Og det kan man ikke,” siger han.

Her bakkes han op af Lars Ove Dragsted, der er professor i ernæring på Københavns Universitet.

“Der er ikke lavet nogen forskning på det, der inkluderer mennesker, og så kan man ikke sige, om det er rigtig eller forkert, for vi ved det ikke,” siger Lars Ove Dragsted.

Kartoffelmel er ikke farligt

Selvom kartoffelmels søvndyssende effekt ikke er dokumenteret på mennesker, betyder det ikke, at man er sikker på, at det ikke har nogen effekt.

“Der er tale om bakterier i tarmen, som, vi ved, har en stor betydning for vores trivsel. Så man kan forestille sig, at ro i maven giver bedre nattesøvn. Og en smule gør vel ikke skade, så hvis det virker for den enkelte, sker der ikke noget ved det,” forklarer Marian Christin Petersen, der er søvnforsker ved Syddansk Universitet.

Artiklen fortsætter under billedet

Lars Ove Dragsted affejer ikke rådet om kartoffelmel og fed mælk, for der findes hverken forskning der be- eller afkræfter effekten på mennesker. Han er Professor, Sektionsleder for Klinisk og Forebyggende Ernæring ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. (Foto: Rode Joachim/Ritzau Scanpix)

Lars Ove Dragsted mener faktisk, at det kan være fint at eksperimentere i det små – også selvom effekten ikke er videnskabeligt bevist.

"At der ikke er noget forskning på området, betyder jo ikke, at det ikke virker. Folk kan jo prøve det af på sig selv og se, om det kan hjælpe dem. Vi ved jo også, at nogle af de gamle husmoderråd virker, og det gjorde de jo også, før der var videnskab bag,” siger han og slår fast, at man selvfølgelig aldrig skal gå imod sundhedsanbefalingerne og for eksempel droppe sin medicin.

TjekDet har spurgt Coop Danmark, som ejer dagligvarekæderne Irma, Brugsen, Kvickly og Fakta, om kartoffelmel er blevet revet ned af hylderne, som Lisbeth Zornig Andersen antyder i sit facebookopslag.

Og godt nok var salget af kartoffelmel i uge 38 – samme uge som Lisbeth Zornig var i Go’ aften Live – steget med 20 procent, når man sammenligner med samme uge sidste år. Men hvorvidt det skyldes den omtalte cocktail, må stå hen i den uvisse. Salling Group, som ejer Føtex, Netto og Bilka, oplevede ingen stigning af salget af kartoffelmel i uge 38.

"Jeg er ikke sprunget ud som læge"

Da vi kontakter Lisbeth Zornig Andersen, synes hun, at det er godt, at danskerne prøver hendes råd af. Men hun slår samtidig fast, at det er vigtigt at forstå, at hun ikke udgiver sig for at være læge. 

“Det er vigtigt for mig, at folk ikke tror, at jeg er sprunget ud som læge. Og det er jeg meget tydelig omkring. Jeg kunne ikke drømme om at rådgive et sygt menneske.”

Artiklen fortsætter under billedet

Efter Lisbeth Zornig Andersen deltog i Go' aften Live på TV 2, har hun fået flere tilbagemeldinger fra sine følgere om, at de nu også sover bedre, efter de har forsøgt sig med kartoffelmel og fed mælk. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix)

Hun hævder, at hun har tygget sig igennem 3.000 siders litteratur for at finde frem til de råd, som har hjulpet hende bedst. Men selvom hun frasiger sig lægerollen, synes hun alligevel, at man bør give et godt råd videre.

"Jeg håber ikke, vi ender i et samfund, hvor man ikke kan afprøve ting og dele gode råd med hinanden. Det har vi jo altid gjort," siger hun og retter dernæst fokus på, at man nogle gange må gå sine egne vegne for at finde løsningen.

"Jeg synes nogle gange, at vi bliver efterladt lidt handlingslammede, fordi alt bliver gjort til lægevidenskab. Men at spise lidt kartoffelmel er altså ikke farligt. Hvis den enkelte person kan bruge det til noget, så er det fint. Hvis ikke, må man prøve noget andet."

Forrige artikel Viser beregning, at danskere i fremtiden vil være en minoritet i Danmark? Viser beregning, at danskere i fremtiden vil være en minoritet i Danmark? Næste artikel Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte” Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”
Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Nej, Smartbox udlover ikke gratis biografbilletter

Danske virksomheder har i den seneste tid oplevet et bombardement af falske konkurrencer. Denne gang er det endnu en biografkonkurrence, som tilsyneladende udloves af Smartbox på Facebook. Men ingen gratis popcorn denne gang; opslaget er løgn og latin.