Google har fundet russisk-støttede politiske reklamer rettet mod USA

Internetgiganten Google har afsløret, at russiske aktører har købt reklamer for titusindvis af dollars på virksomhedens mange platforme, siger anonyme kilder til amerikansk avis. Google afviser at kommentere sagen.

Internetgiganten Google har for første gang fundet tydelige beviser på, at russiske konti har købt sig adgang til annoncer på virksomhedens platforme. Angiveligt med det formål at påvirke det amerikanske præsidentvalg sidste år. Det skriver den amerikanske avis Washington Post, der har talt med anonyme kilder, der er involveret i Googles kortlægning.

Kilderne oplyser til avisen, at de foreløbige undersøgelser viser, at annoncer for titusindvis af dollars kan spores tilbage til russiske ophavsmænd, hvor formålet var at sprede misinformation på blandt andet YouTube og på Google-søgemaskinens hjemmeside. Google har det største online-reklame-netværk i verden, og YouTube er verdens største video-streaming-tjeneste.

Google har tidligere forsøgt at nedtone rygterne om russisk annoncering på selskabets platforme. Så sent som i sidste måned sagde en talskvinde, at ”selskabet altid monitorerer for misbrug eller overtrædelse af vores forretningsbetingelser, og vi har ikke set beviser på, at disse typer af annoncekampagner har kørt på vores platforme.”

Den igangværende undersøgelse kom efter ikke mindst politisk pres, hvor de amerikanske teknologivirksomheder blev kraftigt opfordret til at finde ud af, hvorvidt Rusland har brugt de sociale medier, købt annoncer og brugt andre digitale værktøjer i forsøget på at påvirke præsidentvalget og det amerikanske samfund generelt.

Indtil nu er det især Facebook, der har været genstand for kritik og beskyldninger om at lægge platform til russisk misinformation. Og forleden meddelte Facebook da også, at selskabet formoder at omkring 3.000 annoncer blev betalt med ’russiske penge’, og at regeringer og netværk har brugt det sociale medie til at påvirke den politiske debat og vælgere på en måde, der kan have haft en effekt på resultatet af det seneste præsidentvalg i USA. 

Nogle af annoncerne var rettet mod præsidentkandidaterne, mens andre angiveligt havde til formål at skabe splittelse mellem amerikanerne ved at puste til en anti-indvandrer-stemning og racehad.

En amerikansk efterretningstjeneste konkluderede i øvrigt i januar i år, at den russiske præsident Vladimir Putin rent faktisk havde forsøgt at blande sig i præsidentvalget til fordel for Donald Trump.

Google er endnu ikke færdig med sine analyser, der blandt andet involvere data, som Facebook har udleveret, oplyser de anonyme kilder til Washington Post.

Den 1. november afholdes en høring i den amerikanske kongres, hvor repræsentanter for Google, Facebook og Twitter skal redegøre for russiske forsøg på misinformation.

Google har ikke ønsket at kommentere avisens oplysninger.

Forrige artikel Donald Trump vil have parlamentsudvalg til at undersøge amerikanske nyhedsmedier Donald Trump vil have parlamentsudvalg til at undersøge amerikanske nyhedsmedier Næste artikel Falske nyheder gør østrigsk valgkamp til 'den mest beskidte nogensinde' Falske nyheder gør østrigsk valgkamp til 'den mest beskidte nogensinde'
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.