Guide: Undgå at blive fuppet i sommervarmen

Sommerferien står for døren, og tiden er kommet til at drage ud i sommerlandet. Men sommeren er også en periode, hvor mange får uønskede spammails, fup-sms’er eller præsenteres for falske annoncer på de sociale medier.

Svindlerne ved, du holder fri og har bedre tid til for eksempel at tjekke de sociale medier, og hver sommer forsøger de at stikke snablen ned i din bankkonto med tilbud på luksusvarer, falske konkurrencer eller andre fupnumre, som umiddelbart kan virke ganske troværdige. Men der er en hel del simple råd, der kan klæde dig bedre på til at gennemskue, om du er ved at blive taget ved næsen.

Lad os først se på nogle af de typiske svindelnumre, der florer i sommerperioderne.

En klassiker er en sms, der forsøger at lokke dig til at udlevere dine bankoplysninger, fordi du angiveligt har feriepenge til gode. Og hvem kunne ikke godt bruge et par ekstra kroner til at forsøde feriedagene.

Sms’en er allerede nu i omløb, hvor afsenderen angiveligt er ”BorgerDK” – et navn, der minder om hjemmesiden www.borger.dk, der er borgernes officielle indgang til kontakt med de danske myndigheder. Men sms’en indeholder også et link, der tydeligvis peger i en helt anden retning. I eksemplet på billedet hedder linket https://sdeal.net/bVc. Det er dit første advarselssignal om, at der er noget galt, og du derfor bør slette telefonbeskeden.

Hvis du ønsker at tjekke, hvorvidt du har feriepenge tilgængelig til udbetaling, bør du altid tjekke via den officielle hjemmeside på www.borger.dk/feriekonto. Myndigheder, banker og offentlige instanser vil kun i sjældne tilfælde sende et direkte link til en hjemmeside over sms, oplyser Forbrugerrådet Tænk.

En anden ferieklassiker er gode tilbud til feriedestinationer – typisk i form af falske digitale gavekort. Her udvælger svindlerne gerne nogle attraktioner, som danskerne gerne besøger under deres ferie. Sidste sommer måtte for eksempel Legoland advare mod en falsk konkurrence på Facebook, hvor du bare lige skulle svare på tre korte – og i nogen grad mærkværdige - spørgsmål, og derefter ville du blive belønnet med fem gratis billetter til forlystelsesparken til en samlet værdi af næsten 1.900 kroner. Men konkurrencen var fup.

Både Djurs Sommerland og Fårup Sommerland har været misbrugt i lignende fupnumre.

Også her var linket et klart signal om, at der var noget galt. Klikkede man på linket i opslaget på Facebook, havnede man slet ikke på Legolands hjemmeside www.legoland.dk, men derimod nogen gange "legoland-dk.net" eller ”http://legoland.com-usx.com”.

I det hele taget har forlystelsesparker været et yndet offer blandt svindlerne. For eksempel har Fårup Sommerland og Lalandia ufrivilligt måtte lægge navn til falske konkurrencer.

Med mindre du har egen bil eller tager på cykelferie, så indebærer en sommerferie ofte, at du skal ud at flyve. Og det er svindlerne også ganske godt klar over. Derfor kan du enten på Facebook, på mail eller sms støde ind i tilbud fra luftfartsselskaber, der er alt for gode til at være sande.

Både Norwegian og SAS har i flere omgange måtte advare om falske konkurrencer, der blandt andet lokkede med gratis flybilletter, fordi de fejrede ”kundens taknemmelighed uge!” – hvad det så end betyder.

Og lad os så tage et sidste eksempel. Svindlerne er selvfølgelig også klar over, at mange formodentlig er interesserede i at få fat i luksusvarer til absolut lavpris. Derfor bombarderes du måske ofte med mails og opslag på sociale medier, der lokker med uhørt lave priser på for eksempel Ray Ban-solbriller. I øjeblikket cirkulerer en falsk annonce, der faldbyder rabatter på helt op til 90 procent. Lyder det for godt til at være sandt? Så er det netop det, der er tilfældet.

De falske annoncer spredes vidt og bredt på Facebook af brugere, der slet ikke aner, at de er med til at udbrede svindlen.

Der er typisk tale om fupwebshops. I bedste fald får du en dårlig kopi, og i værste fald bliver dine kreditkortoplysninger misbrugt.

Sådan spotter du fup på Facebook, sms og mail

Ved blot at have nogle ganske få råd i baghovedet, vil du ofte let hurtigt kunne gennemskue et fupnummer – om det er på sociale medier, sms, mail eller en webbutik:

  1. Brug din sunde fornuft! Først og fremmest er det vigtigt at forholde dig kritisk til det tilbud eller budskab, du præsenteres for. Er det for eksempel luksusvarer til helt uhørt lave priser? Så er der nok noget galt. Bliver du bedt om at indbetale nogle penge for eksempelvis en pakke, du aldrig har bestilt, så er der nok også noget galt.
  2. Mærkeligt sprog! Er en mail, sms eller hjemmeside fyldt med stavefejl eller underlige sproglige formuleringer? Størstedelen af fupbutikkerne får oversat al tekst af en computer. Derfor er fupbutikker og svindelmails fulde af sprogfejl og sjove formuleringer.
  3. Tjek links og www-adresserne! Er du rent faktisk på vej til – eller er du nu også på – for eksempel Legolands hjemmeside? Svindlere bruger ofte www-adresser, der ligner en ægte adresse, men der vil alligevel en lille forskel. Og den være nem at overse. For eksempel er Legolands rigtige adresse www.legoland.dk. Men i et tidligere svindelnummer havde fupmagerne oprettet adressen legoland.com-usx.com.
  4. Kig dig omkring på hjemmesiden! Falske webbutikker eller hjemmesider med fupkonkurrencer ser ofte ikke særlig professionelle ud. Ofte er de halvtomme, der er oplyses ikke postadresser, telefonnumre, emailadresser eller cvr-numre, links virker ikke, og hvis de virker, så sendes du videre til andre hjemmesider.
  5. Hvad siger andre? Det er altid en god ide at være kritisk overfor webbutikker, du ikke kender. TjekDet advarer hyppigt om svindelnumre. Det samme gør Forbrugerrådet Tænk. Du kan også tjekke en webbutik på Trustpilot og se, om andre har anmeldt butikken.

App agerer værn mod fup på nettet

Mit digitale selvforsvar er Forbrugerrådet Tænk og TrygFondens gratis app, der hjælper dig med at være sikker online og holder dig opdateret på digitale trusler.

Forrige artikel Redaktionen anbefaler: 10 værktøjer til at faktatjekke billeder  Redaktionen anbefaler: 10 værktøjer til at faktatjekke billeder Næste artikel Må du hænge andre ud på nettet som svindlere? Må du hænge andre ud på nettet som svindlere?

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.