Guide: Undgå at blive snydt under januarudsalget

Udsalg og tilbud kan friste alle, men chancen for at gøre en dårlig handel er der altid. Læs her hvad du skal være opmærksom på, inden du går i krig med januarudsalget.

Januarudsalget er godt i gang, og det vrimler med tilbud i butikkerne - både dem på gaderne og dem på internettet. Men hvordan sikrer du dig imod at gøre en dårlig handel? Med Forbrugerrådet i hånden giver vi her en række råd til, hvad du skal være opmærksom på, inden du bevæger dig ud i tilbudsjunglen.

For det første at holde sig for øje, at butikkerne bruger januarudsalget til at få ryddet op i deres varesortiment og komme af med de produkter, de har haft svært ved at få kunderne til at tage ned fra hylderne. Skal du for eksempel købe en ny vaskemaskine, så er det en god ide at tjekke maskinens model og de tekniske specifikationer. Dækker de dine behov? Er maskinen overhovedet bedre, end den du måske allerede har?

Forbrugerrådet laver løbende test af forskellige produkter såsom mobiltelefoner, hårde hvidevarer, køkkenudstyr og meget mere. De test kan hjælpe dig med at afklare, hvad dine behov er - og om det priskup af en vaskemaskine, du har fået øje på, overhovedet er pengene værd. 

Hvor meget er der at spare?

I det hele taget er det ofte svært at finde hoved og hale i de mange tilbud. Det er nemt at miste overblikket over, hvor du gør den bedste handel. Det er nemlig langt fra sikkert, at du har fundet den billigste pris. Græsset kan sagtens være grønnere på den anden side. Derfor er det en god ide at tjekke prisen på samme vare flere steder, skriver Forbrugerrådet Tænk.

For at sikre sig det bedste overblik over priserne, så man ikke bliver snydt, anbefaler Forbrugerrådet Tænk, at man benytter sig af prissammenligningssites som www.edbpriser.dk eller www.pricerunner.dk. Dermed kan du sikre dig, at prisen på varen giver dig en besparelse, oplyser Forbrugerrådet.

Returret og fejl på varen

Når du køber ting på udsalg, som viser sig at være et fejlkøb, så er det vigtig at du ved om det kan byttes igen. Undersøg derfor hvilke returrets regler der gælder, det pågældende sted du køber varen.

Hvis du eksempelvis handler online indenfor EU, har du 14 dages fortrydelsesret, der løber fra leveringen. Hvis du derimod køber en vare i en butik, så er et køb en bindende aftale, og du kan som udgangspunkt ikke fortryde dit køb. Selvom mange butikker tilbyder en retur- eller bytteret, er det ikke en ret, du har efter lovgivningen, hvis det ikke er aftalt ved købet

Du skal derfor altid bede butikken om at oplyse, hvor længe - eller om - du kan returnere en vare. Hvis derimod er en fejl ved varen eller den går i stykker, kan du få den byttet, repareret eller refunderet, alt efter situationen i op til 2 år. Du skal bare huske at gemme din bon.

En helt anden udfordring, du kan komme til at stå overfor, er, hvorvidt du kan stole på den netbutik, hvor du måske har fundet et godt tilbud. Her er en række gode råd til, hvordan du kan spotte, om en netbutik slet ikke er, hvad den giver sig ud for.

LÆS OGSÅ: Gør en sikker julehandel: Sådan tjekker du om netbutikken er fup

LÆS OGSÅ: Glad historie om mindre dansk madspild er noget tynd

LÆS OGSÅ: Bjørn Lomborg anvender forskning forkert i økologi-kritik

LÆS OGSÅ: Er alle norske burlaks giftige?

LÆS OGSÅ: Fordele bag Alternativets ønske om 100 procent økologi 

Forrige artikel Algoritme skal gøre Instagram mere sikker Algoritme skal gøre Instagram mere sikker Næste artikel Nordiske unge er storforbrugere af smartphones Nordiske unge er storforbrugere af smartphones
Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Nej, du kan ikke teste dit stressniveau med dette billede

Du kan nu afgøre, om du er stresset blot ved at kikke på et billede, der angiveligt er skabt af en japansk neurolog. Det fremgår af et opslag på Facebook, der for tiden deles flittigt i både ind- og udland. Men den virale stresstest er ren vås, fastslår både stressforskere og den ukrainske grafiker, der står bag billedet.

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Nye typer af manipulerede videoer giver misinformation en skræmmende styrke

Interview: Vi går en usikker tid i møde, når det kommer til falske nyheder. Ny teknologi kan lave avancerede manipulationer med lyd og video. Der kan gøre det endnu sværere at skelne virkelighed fra fiktion, fortæller en af verdens førende eksperter inden for misinformation og computerteknologi.  

Elgiganten lægger igen ufrivilligt navn til fupnummer

Elgiganten lægger igen ufrivilligt navn til fupnummer

Får du en mail fra "Elgiganten" med en kundeundersøgelse og vilde tilbud, så skal du passe på. Det er fup, advarer Forbrugerrådet. Og det er ikke første gang, at elektronikkædens navn misbruges i falsk kampagne. Det skete også i maj måned i år.

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Forsker: Kina bliver en større desinformations-trussel end Rusland

Ved en dansk konference om ‘fake news’, gav forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) udtryk for, at Rusland kan blive en trussel ved det kommende folketingsvalg. Men man skal passe på med at overvurdere truslen fra Rusland, sagde den amerikanske forsker Alina Polyakova ved samme konference. 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Ro på: EU spolerer ikke firmajulefrokosten 

Menuen til firmajulefrokosten er blevet en bøvlet affære, fordi nye EU-regler har gjort det ulovligt at spørge medarbejdere om allergier og spisevaner, skriver flere danske medier. Men reglerne er hverken nye eller bøvlede, lyder det fra flere kanter.

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

Er din nye elmåler en spion, livsfarlig og tyvens forlængede arm?

De nye fjernaflæste elmålere, som de seneste år er blevet installeret i husstande rundt om i landet, er farlige for dit helbred, vil medføre store prisstigninger, inviterer til indbrud, og så overvåger målerne dig, lyder budskabet fra blandt andet musikeren Klaus Kjellerup. Men de påstande er enten forkerte eller overdrevne.

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

En tillidsknap på Facebook skal løse fake news-krisen

Interview: Med internettets og især de sociale mediers udbredelse er spredningen af falske nyheder eksploderet. Verden står midt i en fake news-krise. Der er brug for en knap, hvor man kan udtrykke sin tillid til specifikt indhold på Facebook, mener cyberkriger og professor i journalistik Jonathan Albright. 

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjeksite TjekDet.dk søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Riget siger tak - men nej tak til varmt tøj til hjemløse

Doner varmt tøj til Rigshospitalets Traumecenter og hjælp hjemløse, der fryser i det kolde vintervejr. Sådan lyder en varmhjertet besked, der florerer på Facebook. Men Rigshospitalet mangler slet ikke lunt vintertøj, og sådanne donationer er desværre kun til besvær.

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Nej, den dansende pave tager ikke livet af din telefon

Adskillige facebookbrugere advarer mod en virus-video med navnet "den dansende pave", som kan formatere mobiltelefonen og slette alt. Men advarslen er fup og endnu et forsøg på skræmme eller lave sjov med os andre.

Et dataetisk råd med muskler, tak

Et dataetisk råd med muskler, tak

KOMMENTAR: Regeringens ekspertgruppe om dataetik er kommet med ni anbefalinger for arbejdet med dataetik, inklusive oprettelsen af et dataetisk råd. Det er godt, men spørgsmålet er, om et sådant råd vil få de ressourcer og kræfter, som opgaven kræver.

Kendt dansk blogger og realitystjerne offer for svindelnummer

Kendt dansk blogger og realitystjerne offer for svindelnummer

Mascha Vang har sagt farvel til livet som blogger og tv-stjerne for at hellige sig sit skønhedsprodukt. Sådan lyder nyheden i en artikel, der angiveligt er skrevet af Ekstra-Bladet. Men artiklen er fup – og har intet med hverken bloggeren eller avisen at gøre.  

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Hvor mange bliver rituelt omskåret i Danmark?

Folketinget havde på dagsordenen fredag et borgerforslag om en aldersgrænse for omskæring. Især rituel omskæring har været en central del af debatten. Vi har tidligere faktatjekket, hvor mange der egentlig bliver omskåret i Danmark.