Har Jesus levet i virkeligheden?

Hvor meget skal man tro på i juleevangeliet? TV2.dk har bedt en professor vurdere, hvad der er fup, fakta eller gætterier.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 

Blev Jesus født i Betlehem? Passer historien om de tre vise mænd? Og har Jesus levet i virkeligheden? Det er blot nogle af de spørgsmål om påstande i juleevangeliet, som tv2.dk har stillet Jesper Tang Nielsen, der er professor i teologi ved Københavns Universitet.

Juleevangeliet i Det Nye Testamente er fortællingen om Josefs og Marias rejse fra Nazaret til Betlehem, Jesu fødsel i stalden, englenes budskab til hyrderne og deres besøg hos barnet i stalden. Det helt store spørgsmål er, om Jesus overhovedet har levet. Og det mener Jesper Tang Nielsen er sandsynligt.

"Vi er ret sikre på, at der var en Jesus i Galilæa, der levede i det 1. århundrede. Vi er også ret sikre på, at han blev korsfæstet af romerne. Det er der meget få, der bestrider," siger han til tv2.dk. Han påpeger også, at juleevangeliet reelt er en sammenskrivning af to forskellige evangelier. Og det giver nogle udfordringer med evangeliets troværdighed, fordi der ind i mellem er to versioner af den samme påstand.

Som eksempel nævner Jesper Tang Nielsen et af de mest citerede linjer i evangeliet, at "der udgik en befaling fra kejser Augustus om, at alverden skulle skrives i mandtal". Men at Josef og Maria drog fra Nazareth i Galilæa til Bethlehem for at lade sig tælle, tror han ikke er rigtigt.

"Vi ved, at der har været en folketælling i Judæa. Men at der har været en familie med Josef og Maria, som er draget fra Nazareth i Galilæa til Betlehem for at lade sig tælle. Dét tror jeg ikke er særligt sandsynligt," siger Jesper Tang Nielsen.

Et af de mest fremherskende symboler juleaften er stjernen på toppen af juletræet. En stjerne, som ifølge fortællingen, leder de vise mænd fra Østerland hen til stalden, hvor Jesus var blevet født. Men var der virkelig en markant stjerne på himlen? Til det svarer professoren, at det måske nok kan være sandt.

Både astronomer, teologer og historikere har drøftet julestjernen i mange år. Tager vi den rent videnskabelige version, så har astronomer med moderne computerteknik fastslået, at der tilsyneladende var flere opsigtsvækkende fænomener på stjernehimlen omkring Jesu fødsel. Én teori om Bethlehems-stjernen siger, at vismændene var vidne til et såkaldt planetmøde mellem Jupiter og Saturn. Det kaldes på fagsprog en ’konjunktion’. Ifølge teorien skulle de to stjerner i år 7 f. Kr. hele tre gange have stået tæt. Det vil sige, at de to planeter set fra jorden stod med kun én grads afstand, selvom de i virkeligheden har haft millioner af kilometer mellem sig. Fra jorden vil de have synet som én stor stjerne, skriver Kristendom.dk.

Se flere påstande som tv2.dk har bedt Jesper Tang Nielsen vurdere her.

 

Forrige artikel Er mediernes dækning af krigen i Syrien fyldt med løgn? Er mediernes dækning af krigen i Syrien fyldt med løgn? Næste artikel Gør boom i østarbejdere jobmangel til en myte? Gør boom i østarbejdere jobmangel til en myte?
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.