Har Morten Østergaard ret i, at højreradikale står bag de seneste terrorangreb?

Morten Østergaard (R) siger, at de seneste terrorangreb i verden er begået af højreradikale ekstremister. Men det har han ikke ret i. Den seneste tids terror er nemlig begået af både højreekstreme og islamister.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

”Når vi kigger ud i verden – også i den nære del – så har de seneste terrorangreb været fra højreradikale og ekstreme miljøer.”

Kilde: Morten Østergaard, politisk leder for Radikale Venstre, til TV 2 News.

Den seneste tids terrorangreb er både begået af højreradikale og militante islamister. 

For godt to uger siden dræbte en formodet islamisk ekstremist to mennesker på London Bridge i England. Siden har islamiske grupper udført angreb i Afghanistan, Niger og Kenya. 

Antallet af anholdelser forbundet med højreekstremistisk terrorisme er steget de seneste år, men truslen er fortsat størst fra militant islamisme, som også tegnede sig for størstedelen af alle terrorrelaterede dødsfald på verdensplan sidste år.

Onsdag i sidste uge foretog det danske politi ransagninger og anholdelser flere steder i landet. Ifølge politiet er baggrunden for aktionen mistanke om forberedelse af terrorangreb med militant, islamistisk motiv.

Men da Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, onsdag aften bliver spurgt af en TV 2-journalist, om ikke dagens aktion giver anledning til at være mindre åben overfor udlændinge, svarer han:

”Når vi kigger ud i verden – også i den nære del – så har de seneste terrorangreb været fra højreradikale og ekstreme miljøer,” siger Morten Østergaard til TV 2 News.

Men den radikale gruppeformand tager fuldstændig fejl, når han påstår, at de seneste terrorangreb i verden er begået af højreradikale. Det fastslår Magnus Ranstorp, der forsker i terrorisme på den svenske Forsvarshøjskolen, overfor TjekDet.

“Morten Østergaard tager fejl, hvis man kigger på Europa, og han tager også fejl, når man ser på hele verden samlet," siger han.

Så sent som den 29. november - altså for godt to uger siden – var der eksempelvis en formodet islamisk ekstremist, der dræbte to med en kniv på London Bridge i den engelske hovedstad. Siden har de islamiske grupper Islamisk Stat, Al-Shabaab og Taliban udført angreb i Afghanistan, Niger og Kenya.

Artiklen forsætter under billedet 

På både Twitter og Facebook kommenterede formand for Nye Borgerlige, Pernille Vermund, på Morten Østergaards udtalelse til TV 2 News onsdag aften. (Screenshot: Facebook). 

Henviser til norsk moské-skyderi

Da TjekDet spørger Radikale Venstres pressekontor, hvad Morten Østergaard baserer sin påstand på, lyder svaret:

“Konkret henviste Morten Østergaard til det skyderi, der var mod en norsk moske i august. Og det lægger sig i kølvandet på en generel stigning i antallet af højreekstremistiske angreb. Ligeledes skriver PET i sin årsrapport fra 2018, at truslen fra højreekstremistiske miljøer er i stigning.”

Men der har skam været islamisk motiveret terror både i verden og Europa, siden den handling Morten Østergaard henviser til, hvor norske Philip Manshaus affyrede skud i en moské i byen Bærum uden for Oslo den 10. august i år.

Og læser man PET’s årsberetning fra 2018, som den radikale gruppeformand også refererer til, så står der sort på hvidt, at “terrortruslen mod Danmark og danske interesser udgik også i 2018 primært fra militant islamisme.”

I beretningen kan man videre læse, at Center for Terroranalyse i starten af 2018 vurderede, at der i Danmark er en “begrænset terrortrussel” fra personer i højre- og venstreekstremistiske miljøer.

Ifølge Manni Crone, der forsker i terrorisme ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), er Morten Østergaards udtalelse “upræcis”.

“Selvfølgelig har der også på det seneste været terrorangreb begået af islamister som for eksempel det seneste angreb i London,” skriver Manni Crone i en mail til TjekDet.

Ifølge hende ville det have været mere præcist, hvis gruppeformanden havde sagt, at der over det seneste år er sket en stigning i antallet af højreradikale terrorangreb.

PET bemærker da også i sin årsberetning, at der særligt blandt personer med højreekstremistiske sympatier findes en “øget kapacitet og/eller adgang til våben samt hensigt til voldsanvendelse”.

Artiklen fortsætter under grafikken 

Terrorangreb i 2019

Tryk på kortet herunder for at få information om de terrorangreb, der er begået i 2019. Kortet er udarbejdet af Esri, der udvikler programmer til at lave digitale landkort. Dataene, der danner grundlag for kortet, er crowdsourcede og kan derfor indeholde fejl og mangler, ligesom de ikke tager udgangspunkt i en fast definition på terror. 

Tryk på i'et i øverste højre hjørne for mere information. 

De seneste rapporter fra Europol og amerikanske IEP opgør kun terrorangreb til og med 2018. 

</zoom: 0.5>


Antallet af angreb fra højreekstremister stiger

At flere terrorangreb bliver begået af højreradikale, kan man læse i Europols seneste terrorrapport fra juni i år. Her står blandt andet, at antallet af anholdelser forbundet med højreekstremistisk terrorisme er "steget for tredje år i træk”. Men mange terrorangreb begås fortsat af militante islamister.

I hele 2018 var der 129 forpurrede, fejlslagne eller gennemførte terrorangreb i EU’s medlemslande. Heriblandt var 83 højreekstremistiske og separatistiske, mens 24 af dem var jihadistiske.

Også ifølge den seneste rapport fra det amerikanske Institute for Economics and Peace (IEP) er højreekstremistisk terror på fremmarch i den vestlige verden.

Ifølge IEP’s Global Terrorism Index tegnede højreekstemistiske angreb sig for 17,2 procent af alle terrorangreb begået i Nordamerika, Vesteuropa, og Oceanien i 2018. Tallet for islamistiske grupperinger er 6,8 procent. 62,8 procent af angrebene er ikke knyttet til nogen bestemt gruppe.

Artiklen fortsætter under billedet

Norske Philip Manshaus affyrede skud i en moské i byen Bærum uden for Oslo den 10. august i år. Her er han fotograferet, da han fremstilles for en dommer med henblik på varetægtsfængsling. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/Ritzau Scanpix).

Jihadister udgør den største fare

Selvom antallet af terrorangreb fra højreekstremister er stigende, udgør jihadister - altså militante islamister - stadig den største sikkerhedsrisiko i forbindelse med terror, lyder det fra Magnus Ranstorp fra svenske Forsvarshøjskolen.

“Når jeg taler med sikkerhedstjenester, siger de, at den mest seriøse trussel er fra jihadister, selvom højreradikale grupper også har begået terror i 2019. Men det er rigtigt, at der er en stigende bekymring for terrorangreb fra højreradikale,” slår han fast.

Af IEP's rapport fremgår det også, at islamisk motiverede angreb tegnede sig for størstedelen af alle terrorrelaterede dødsfald på verdensplan i 2018.

TjekDet ville gerne have foreholdt Morten Østergaard forskernes kritik, men det har ikke været muligt at få et interview med Radikales politiske leder. I stedet har han sendt et mailsvar. 

“Det jeg havde i tankerne var et angreb mod en moske i Norge, der blev begået i august 2019 af en højreekstrem. Det ændrer naturligvis ikke på, at islamistisk terror er den største trussel mod Danmark, hvad jeg aldrig har sat spørgsmålstegn ved. Det var ikke mit ærinde at sætte den ene form for terror op over for den anden. Terror er terror uanset, hvilken syg undskyldning de, der begår eller ønsker at begå terror, benytter sig af,” skriver Morten Østergaard i mailen. 

Forrige artikel Netmedie spreder falsk nyhed om borgmester, svinekød i skoler og skældud til muslimer Netmedie spreder falsk nyhed om borgmester, svinekød i skoler og skældud til muslimer Næste artikel Gammelt kædebrev cirkulerer igen, men svensk politi advarer (stadig) ikke mod tyves bagrude-trick Gammelt kædebrev cirkulerer igen, men svensk politi advarer (stadig) ikke mod tyves bagrude-trick

Redaktionen holder sommerpause

TjekDets redaktion holder ferie frem til den 3. august, hvor vi vender stærkt tilbage. Du kan stadig tippe os om påstande i den offentlige debat, som du mener fortjener et faktatjek. Du kan skrive til os på tip@tjekdet.dk eller udfylde vores tipformular.

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Underholdningsbranchens genåbning udnyttes groft af svindlere

Adskillige virksomheder får deres navn misbrugt af svindlere, der gennem falske konkurrencer og tilbud forsøger at udnytte underholdningsbranchens genåbning efter coronanedlukningen. Legoland i Billund er seneste offer for fupmagernes forsøg på at snyde godtroende danskere.

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

Pensionist blev ikke fyret på grund af upassende joke om kunde

En spøjs artikel om en ældre mand, der angiveligt har fået en fyreseddel fra den amerikanske supermarkedskæde Walmart blot to timer, efter han var ansat, spreder sig på sociale medier. Han fyrede angiveligt en grov joke af om en kunde, men historien er med al sandsynlighed ren fiktion. 

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

Fupmagere jagter kreditkortoplysninger i falsk Disney-konkurrence

I en facebookkonkurrence, som filmgiganten Disney tilsyneladende står bag, udloves 200 gratis konti til den kommende streamingtjeneste Disney+. Men opslaget er det rene fup, der intet har med Disney at gøre, og svindlerne bag er blot ude efter godtroende danskeres penge.

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Nej, smittetrykket er næppe lavere i Skåne end i Region Hovedstaden

Rejsebegrænsningerne mellem Danmark og Sverige debatteres heftigt for tiden, og adskillige både danske og svenske politikere påstår, at smittetrykket for covid-19 er lavere i Skåne end i Region Hovedstaden. Men det er der ikke noget, der tyder på, vurderer flere forskere.