Her kradsede skattefar pengene ind til statskassen sidste år

Hvert år kradser staten milliarder af kroner ind i skatter og afgifter, og det var naturligvis også tilfældet sidste år. En årlig rapport fra Danmarks Statistik giver det fulde overblik over, hvor pengene kommer fra. 

Det danske skattetryk er til evig debat blandt politikere og borgere, men uanset om man ønsker at hæve, sænke eller bevare det, er det indiskutabelt, at skatter og afgifter er en enorm indtægtskilde til finansiering af den offentlige sektor. 

Men hvor meget bidrager de forskellige skatter og afgifter egentlig til den offentlige pengekasse, og hvilke poster skiller sig særligt tydeligt ud?  

Det har Danmarks Statistik taget et kig på i deres årlige rapport, som i sin nyeste udgave fra oktober i år giver et overblik over skatteindtægterne i 2018. Danmarks Statistik fremhæver selv, at personlige indkomstskatter er den største bidragsyder til det samlede regnskab, men også at grundskylden vokser – og det samme gør danskernes gæld til Skat. 

Men lad os tage et kig på, hvor skatteindtægterne helt præcist kommer fra. 

LÆS OGSÅ: Hvem betaler egentlig topskat?

Personskat trækker læsset 

Den klart største indtægtskilde i det samlede danske skattesystem er indkomstskatterne. De dækker over personlige indkomstskatter, selskabsskatter og pensionsafkastskatter og udgjorde samlet set 630 milliarder kroner i 2018 – et fald på 10 milliarder kroner i forhold til året før. 

Omregnet betyder det, at for hver 100 kroner, skattefar putter ned i lommerne, kommer 62 af dem fra enten indkomst-, selskabs- eller pensionsafkastskatter. Med til den historie hører dog, at de personlige indkomstskatter, eller personskat, som det populært kaldes, trækker det klart tungeste læs. 

Personskatten alene stod nemlig for 55 af hver af de 62 kroner, mens selskabsskat og pensionsafkastskat bidrog med henholdsvis seks kroner og én krone.   

Personskatten omfatter både indkomstskat, kommuneskat, kirkeskat, sundhedsbidrag, aktieskat, ejendomsværdiskat, virksomhedsskat, arbejdsmarkedsbidrag og særlig pensionsopsparing. Blandt de mange poster stod kommuneskatten for den største andel af personskattens indtægter i 2018.

Artiklen fortsætter under billedet


Moms bidrager også stort 

Den næststørste indtægtskilde i regnskabet er moms og lønsumsafgift, der samlet set tegnede sig for 22 kroner af hver af statens 100 indtjente kroner sidste år. Momsen bidrog dog med betydeligt mere end lønsumsafgiften, idet moms alene indbragte næsten dobbelt så meget som samtlige andre forbrugsafgifter, herunder lønsumsafgiften. 

De resterende afgifter – altså alt ud over moms og lønsumsafgift – er fordelt på tre kategorier, der hedder ‘specielle varer, transaktioner og tjenester’, ‘andre skatter og afgifter’ samt ‘afgifter på motorkøretøjer’.  

Den første af de tre dækker blandt andet over told, som Danmark opkræver på vegne af EU, samt el-, tobaks- og alkoholafgifter. Den post bidrager samlet set med en indtjening på 10 af de 100 kroner. 

‘Andre skatter og afgifter’ står for 2 kroner i det samlede regnskab og tæller blandt andet medielicens og arveafgift, mens ‘afgifter på motorkøretøjer’ – som blandt andet omfatter den evigt debatterede registreringsafgift – står for en enkelt krone.  

Tilsammen bidrager alle nævnte kategorier med 97 af de 100 kroner, staten i vores omregning tjener i skatter og afgifter, og tilbage er derfor kun ejendomsskat, der altså står for de sidste 3 kroner. I det samlede budget tjente staten sidste år 29,4 milliarder kroner i ejendomsskatter, hvoraf størstedelen indhentes ved betaling af grundskyld, som er beskatning af den jord, man ejer. 

Grundskylden har været kraftigt stigende de seneste år, og i 2018 betød det, at 27,5 milliarder kroner røg ned i statskassen på den front. Til sammenligning var det tal 14,8 milliarder i 2006.

Artiklen fortsætter under tekstboksen

Hvad er moms og lønsumsafgift?

Moms er en forkortelse for meromsætningsafgift, men i dag anvender man betegnelsen merværdiafgift. I Danmark er momsen 25 procent af varens salgspris, som lægges oveni den endelige pris, når varen købes. Sælger afleverer derefter momsen, når der indberettes til skattevæsenet.

Lønsumsafgift er en afgift for virksomheder, der sælger momsfrie ydelser. Det er eksempelvis læger, tandlæger, banker og taxavognmænd. Denne type virksomheder skal betale en afgift af deres samlede lønudgifter, hvis beløbet overstiger 80.000 kroner om året. En række statsstøttede undervisningsaktiviteter, udlejere af fast ejendom og virksomheder, der bedriver persontransport direkte til og fra udlandet, skal ikke betale lønsumsafgift.

Kilder: Skattestyrelsen og Danmarks Statistik

Vores gæld vokser 

Mens der altså årligt bliver hevet milliarder af skattekroner ind fra borgere og virksomheder, er der også nogle, der går fri.   

Rapporten fra Danmarks Statistik viser nemlig også, at staten de seneste år har fået større og større udeståender med skatteyderne. Og den kedelige tendens fortsatte i 2018. 

Skattegælden er vokset hvert år siden 2013, og det betød, at staten sidste år manglede at få 78,9 milliarder kroner ind i skatter. Det er 6,6 milliarder mere end året før og svarer til, at hver dansker på mindst 15 år skylder lidt mere end 16.000 kroner i skat. 

Forrige artikel Facebook renser ud i russiske og iranske brugere forud for præsidentvalg i USA Facebook renser ud i russiske og iranske brugere forud for præsidentvalg i USA Næste artikel Har Fakta sløjfet julen? Tusinder deler falsk opslag, der driver gæk med DF-politiker Har Fakta sløjfet julen? Tusinder deler falsk opslag, der driver gæk med DF-politiker
Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Nordisk Film Biografer er under massivt angreb fra svindlerne

Du kan slippe for vintermørket i en stund og vinde en tur i biografen, lyder det i et opslag på et socialt medie, som Nordisk Film Biografer skulle stå bag. Det gør de bare ikke. Biografkæden er ramt af en storm af svindelkonkurrencer på både sms, mail og falske sider på sociale medier.

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Nej, en buttet kvinde får dig ikke til at leve længere

Er du mand, og har du en kvindelig og buttet kæreste, kan du se frem til et både langt og lykkeligt liv, viser ny forskning ifølge netmediet Dagens.dk. Men forskningen eksisterer ikke, og sammenhængen er alt for forsimplet. 

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Fupmagere udlover både el-løbehjul og biografture

Hele to angivelige computerreparatører lover på Facebook, at en heldig vinder kan erhverve sig et el-løbehjul. Et andet opslag sætter et par biografture på højkant. Men både siderne bag opslagene og konkurrencerne er falske.  

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Har vinter erstattet jul? Nu hagler kritikken ned over Aldis medister

Aldi har droppet sin klassiske julemedister til fordel for en vintermedister, lyder et budskab på sociale medier, som er delt mere end 11.000 gange. Flere kalder det et knæfald for islam. Men Aldi fejrer skam jul i alle deres butikker, og i kølediskene ligger metervis af julemedister.

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Hverken Ikea eller Føtex dropper julen

Både Ikea og Føtex er under anklage for at "gå på knæ for muslimer". Det skyldes, at Ikea kalder en kollektion for "vinterfest", og Føtex falder en bolle for vinterbolle i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke opstået af religiøse hensyn, siger både Føtex og Ikea.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.