Hunde lukket inde i 85 graders varme?! Dyrebeskyttere overdriver høje temperaturer i biler

Selv på en dag, hvor temperaturen kun når 22 grader, er det livsfarligt for din hund at blive efterladt i bilen. Den kan nemlig blive 85 grader varm, hævder Dyreværnet. Men organisationen overdriver, viser faktatjek.

Først og fremmest: Det kan være fatalt at efterlade hunde i bilen i sommervarmen.

Men dyrebeskyttelsesorganisationen Dyreværnet mener at vide, at der kan blive helt op til 85 grader i en bil på en 22 grader varm dag - altså ikke engang en sommerdag.

Det hævder organisationen i hvert fald i et facebookopslag, der i skrivende stund delt mere end 2.500 gange, hvor de viser, at en udendørs temperaturstigning fra 14 til 22 grader mellem klokken 8.30 og 13.30 udløser en stigning fra 19 til 85 graders varme inde i din bil. 

Flere facebookbrugere stiller i kommentarsporet spørgsmål til udregningerne og metoden bag. Og faktatjek viser da også, at Dyreværnet slet ikke kan dokumentere de voldsomme temperaturstigninger, de har med i deres eget opslag.


TjekDet har været i kontakt med presseansvarlig i Dyreværnet Signe Sehested Lund, der som dokumentation henviser til Svensk Kennel Klubs hjemmeside. Men her finder man helt andre temperaturer, der slet ikke kommer i nærheden af 85 grader. 

Hun henviser også til en artikel fra TV 2. Men også i den finder man lavere temperaturer i biler på en sommerdag, end i Dyreværnets facebookopslag. Dog kan man i et skema i en nyere TV 2-artikel pudsigt nok se samme udvikling i temperaturer som Dyreværnet. Kilden til de tal er også Svensk Kennel Klub, skriver TV 2.

Tallene fremgår dog ikke af kennelklubbens hjemmeside, og de besvarer ikke TjekDets henvendelser. Men de har til gengæld samlet en række artikler om, hvor varmt der bliver i biler om sommeren. Artiklerne når dog alle frem til lavere temperaturer end Dyreværnet.

Forvirret? 

Det er der ikke noget at sige til. 

Men der er rent faktisk foretaget en del forskning på området, ligesom både den tyske forening af motorejere, ADAC, og den danske, FDM, har foretaget tests af sammenhængen mellem udetemperatur og temperaturen inde i en bil. 

Et amerikansk forskningsstudie viser, at 80 procent af temperaturstigningen sker, i løbet af den første halve time bilen holder parkeret. Den maksimale temperatur, de måler inde i bilen, er 67 grader celsius. Og temperaturen inde i bilen er i gennemsnit 5 grader varmere end udenfor på en normal dag. Et andet stort studie viser, at når udetemperaturen nåede 30 grader, kunne temperaturen ind i bilen nå op på 67 grader. 

Hvis du ser en hund i nød i en varm bil:

Det er altså ikke i nærheden af forholdet mellem ude- og indetemperaturer, som Dyreværnet bringer til torvs. TjekDet har konsulteret Christian Bahl, der er seniorforsker, DTU Energi. Han fortæller, at der er flere faktorer i spil, når man skal finde ud af, hvor varm en bil kan blive en sommerdag: 

”Eksempelvis er det selvfølgelig afhængigt af, hvor vi er på kloden. En bil i Kuwait skal nok kunne blive ekstremt varm, men 85 grader i Danmark lyder umiddelbart til den høje side,” siger Christian Bahl.

Han understreger, at han ikke selv har udført eksperimenter på området, og at han derfor taler i generelle vendinger omkring opvarmning af for eksempel biler.  

”Jeg vil antage, at hoveddelen af opvarmningen sker uafhængigt af bilens ydre farve, da den hovedsageligt sker inde i selve kabinen. På en sommerdag er der mange forskellige bølgelængder af varme, der kommer ind i bilen og bliver reflekteret på sæderne eller instrumentbrættet. Den reflekterede varme kan så ikke slippe ud igennem ruderne og vil føre til opvarmning,” siger Christian Bahl. 

Værst i sorte biler 

Tyske ADAC kommer i en stor test, som FDM omtaler i deres medlemsblad Motor, frem til nogenlunde de samme temperaturer, som de amerikanske forskere. 

Ligeledes kommer FDM i deres egen undersøgelse op på næsten 70 grader inde i bilen, men det var på en sommerdag, hvor temperaturen udenfor nåede 27,8 grader - altså væsentligt varmere end i eksemplet fra Dyreværnet. 

Peter Sahl, teknisk konsulent hos FDM, forklarer til TjekDet, at en bil kan føles som en sauna, hvis den står i solen en varm sommerdag. Men flere forhold har betydning for, hvor varm din bil kan blive. 

“Mørke farver suger varme til sig og holder på varmen, lyse farver gør det ikke ligeså meget. Det gælder, uanset om vi snakker farven på lakeringen eller indtrækket. Derudover vil lysindfaldet i bilen også have indflydelse på, hvor varm den bliver, altså hvor meget sol, der bager ind i kabinen. Nogle biler har for eksempel mere glas med et solfilter, der vil fungere som reflektor og dermed mindske opvarmningen af bilen,” siger Peter Sahl. 

118 hunde i 2018

Han understreger, at der naturligvis også kan være forskel på graderne i bilen alt efter, hvor man måler temperaturen.

Dødeligt for hunde 

Selv om temperaturerne ikke når helt op på 85 gader, så er det farligt at efterlade hunde i varme biler. Hanne Knude Palshof, der er formand for Dyrlægeforeningens faggruppe Familiedyr fortæller i en mail til TjekDet, at særligt små hunde er udsatte: 

“Da mindre dyr har en større kropsoverfalde end større dyr per kg legemsvægt, bliver de hurtigere dehydrerede og får kredsløbsproblemer og kan som følge heraf blive alvorligt syge. Det sker hvert eneste år, at hunde på grund af ophold i varme biler må aflives,” skriver hun. 

Hanne Knude Palshof er selv praktiserende dyrlæge ved Skibshus Dyreklinik i Odense, og de har faktisk også delt de samme tal som Dyreværnet.

Det er ikke ligetil at finde dokumentation for de tal, I har delt. Vil du fortælle, hvor I har dem fra?

“Jeg må desværre blive dig svar skyldig på, hvor det anvendte skema helt nøjagtigt kommer fra. Men et faktum er, at danske dyrlæger hvert eneste år oplever, at hunde lades tilbage i tillukkede biler, der hurtigt bliver alt for varme,” svarer Hanne Knude Palshof. 

TjekDet har kunnet finde de overdrevne tal på gamle hjemmesider, der ikke har været opdateret længe, ingen er vendt tilbage med dokumentation for dem.

Også Rigspolitiet har i 2016 lavet et facebookopslag, hvor der står, at en bil kan blive 80 til 90 grader varm på en dag, hvor der er 20 grader udenfor. TjekDet har bedt Rigspolitiet om dokumentation for opslaget, men det har de ikke kunnet finde.

Artiklen er opdateret 3. juli 2019 13.33: TjekDet havde før skrevet, at Rigspolitiet ikke havde reageret på vores ønske om dokumentation. Det gjorde politiet imidlertid, efter at artiklen var udgivet. Men de kunne ikke finde dokumentation for deres facebookopslag. 

Forrige artikel Gammel historie om falske betjente bekymrer nu facebookbrugere Gammel historie om falske betjente bekymrer nu facebookbrugere Næste artikel Børn i syriske lejre kan ikke nødvendigvis få forældre med til Danmark Børn i syriske lejre kan ikke nødvendigvis få forældre med til Danmark
Hverken IKEA eller Føtex dropper julen

Hverken IKEA eller Føtex dropper julen

Både IKEA og Føtex er under anklage for at 'gå på knæ for muslimer'. Det skyldes, at IKEA kalder en kollektion for 'Vinterfest', og Føtex falder en bolle for 'vinterbolle' i stedet for noget med jul. Men navnene er slet ikke lavet af religiøse hensyn, siger både Føtex og IKEA.  

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

Falsk Smartbox-side lokker danskere i kreditkortfælde

I et facebookopslag udlodder oplevelsesvirksomheden Smartbox angiveligt gratis biografture til heldige vindere. Men opslaget er det rene fup. Svindlere står bag facebooksiden, der udgiver sig for at være Smartbox, men intet har med virksomheden at gøre. 

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det er altså stadig tilladt at klappe på Oxford University

Det britiske Oxford University forbyder de studerende at klappe for ikke at genere studerende, der bruger høreapparat eller har en angstlidelse, beretter flere medier. Men det er forkert. Det anerkendte universitet tillader fortsat klapsalver. 

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Får danske svin mindre antibiotika end svin i andre lande?

Danske grise får mindre antibiotika end grise i andre europæiske lande, hævder Landbrug & Fødevarer og henviser til en opgørelse over antibiotikaforbrug på dyr i Europa. Men man kan slet ikke drage den konklusion på baggrund af opgørelsen, siger forskere.

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Hjælper det at hoste under et hjerteanfald?

Bliver du ramt af et hjerteanfald og er alene, så skal du hoste kraftigt. Det kan redde dit liv, fremgår det af et kædebrev, der i øjeblikket deles på Facebook. Men eksperter advarer mod at tage påstanden for gode varer. Det kan faktisk forværre situationen.

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Nej, gin og tonic er ikke en mirakelkur mod forkølelse

Hvis du døjer med lidt vintersnue, er det bare i gang med at drikke gin og tonic. Det påstår en populær artikel, som har tusindvis af interaktioner på Facebook. Men påstanden er noget sludder, fastslår forskere. 

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

Mennesket er det bedste værn mod bots og lumske algoritmer

BLOGINDLÆG: Kampen mod falske nyheder – og deres negative indvirkning på samfundsdebatten og demokratiet – handler til syvende og sidst om dig og mig, og hvordan vi reagerer på de historier og påstande, der konstant dukker op i vores feeds og kalder på vores opmærksomhed.

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Vi søger universitetspraktikanter til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikanter, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

Vaccineskeptikere vildleder om dansk HPV-forskning: “Deres studie viser det modsatte”

En gruppe danske forskere konkluderer, HPV-vaccinen virker. Men en kritisk artikel på en vaccineskeptisk hjemmeside hævder, at studiet benytter sig af en helt forkert metode, og at studiet faktisk dokumenterer, at vaccinen slet ikke virker. Kritikken er dog helt forfejlet, og vaccinen er ret effektiv, slår både forskere og myndigheder fast. 

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

To glas vin om dagen holder ikke kiloene fra bagen

Drik to glas vin om dagen og tab dig. Sådan lyder slankerådet i en artikel på netmediet Dagens.dk. Ifølge netmediet skulle det endda være videnskabeligt bevist. Men to forskere, TjekDet har talt med, kan ikke genkende deres forskningsresultater i det berusende slankeråd.    

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

Hvordan informationspåvirkning undergraver det liberale demokrati

BLOGINDLÆG: Debatten om, hvordan man skal håndtere informationspåvirkning, der undergraver og udnytter demokratiske processer, har kørt i over tre år nu. Men i forsøget på at værne om vores offentlige debat og demokratiet er det vigtigt at forstå, hvad der undergraves og hvordan.