Hvem er mest uerfaren, og hvem er yngst: Sjove tal om det nye Folketing

Hvordan står det til med ligestillingen i det nye Folketing? Hvem har mest erfaring? Og hvem er yngst? Få overblik over, hvordan det nye Folketing fordeler sig på køn, alder og erfaring. 

Hele 52 nye folketingsmedlemmer har nu indtaget Christiansborg, og det har både skubbet kønsbalancen tættere på ligestilling og hævet aldersgennemsnittet. 
Hele 52 nye folketingsmedlemmer har nu indtaget Christiansborg, og det har både skubbet kønsbalancen tættere på ligestilling og hævet aldersgennemsnittet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Af Emma Qvirin Holst, journalist, Altinget.dk

Vælgerne har talt, og et nyt Folketing har set dagens lys. 

Hele 52 nye folketingsmedlemmer har nu indtaget Christiansborg, og det har både skubbet kønsbalancen tættere på ligestilling og hævet aldersgennemsnittet. 

Mænd udgør stadig et flertal af de 179 medlemmer af Folketinget. Men med i alt 70 valgte kvinder er antallet af kvinder nu igen på samme rekordhøje niveau som i 2011. 

Dermed udgør kvinderne 39,1 procent af Folketinget. Efter valget i 2015 var det tal 37,1 procent. Siden grundlovsændringen i 1953 er det laveste antal valgte kvinder 15, hvilket var i 1957. 

Hvis man ser nærmere på kønsbalancen i de enkelte partier, er der fire partier med en helt ligelig fordeling, mens SF skiller sig særligt ud ved næsten at være et rent kvindeparti.

Fakta

Mens Folketinget har forbedret kønsbalancen, er aldersgennemsnittet blev hævet efter folketingsvalget. Det grønlandske medlem Aki-Matilda Høegh-Dam er med sine 22 år det yngste medlem af Folketinget. Det yngste danske medlem af Folketinget er Anne Valentina Berthelsen fra SF, der er 24 år. 

Folketingets alderspræsident er Marianne Jelved, der er 75 år. Hun bliver dog skarpt forfulgt af Bertel Haarder, som er 74 år. 

Hvis man udelukkende ser på Folketingets partier, er SF det yngste parti med en gennemsnitsalder på 38,9 år. Med en gennemsnitsalder på 52,3 er Dansk Folkeparti det ældste parti. 

Igen skiller SF sig også ud ved at være den folketingsgruppe med markant flest medlemmer under 30 år. Generelt er antallet af folketingsmedlemmer under 30 år højere denne gang, hvor der er blevet valgt hele 11. Til sammenligning blev der i 2016 valgt syv i denne alderskategori. 

Fakta

Fakta

Alle de nye, unge medlemmer betyder også, at der er en del af nyvalgte, der aldrig har siddet i Folketinget før.

I alt er Folketinget ukendt terræn for hele 41 af 175 danske medlemmer. Heraf er Venstre topscorer med ni helt nye medlemmer, mens Socialdemokratiet og SF kommer lige efter med henholdsvis syv og seks nye medlemmer.

Det er dog også Venstre, der har Folketingets længst siddende medlem i sin folketingsgruppe. Det er nemlig Bertel Haarder (V), der blev valgt første gang ved valget 9. januar 1975 og per 12. juni har været medlem i i alt 38 år, 11 måneder og 29 dage. 

Fakta

Fakta

Fakta

Artiklen blev oprindeligt udgivet på Altinget.dk


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu




Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu