Hvem har egentlig stemt på en Danmarkskanon?

Kulturminister Bertel Haarder (V) har haft et forslag til en kultur-danmarkskanon til afstemning blandt danskerne - på internettet. Men eksperter slår tvivl ved at bruge den type afstemning.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

 

Fakta

tjekdet tjek det påstand

"Befolkningen har stemt på en Danmarkskanon"

Citat: Påstand stillet af Ugebrevet A4 den 24. november 2016.

Den 22. november sluttede internet-afstemningen om den nye Danmarkskanon for dansk kultur, hvor befolkningen skulle vælge de værdier, der kendetegner Danmark. Men afstemningsformen betyder, at resultatet ikke kan siges at være repræsentativt for danskerne. Sådan lyder kritikken fra flere forskere, skriver Ugebrevet A4.

Men der kan stilles spørgsmålstegn ved at bruge en internet-afstemning. Resultatet kan ikke siges at være repræsentativt for danskerne. Den nye kulturkanon risikerer dermed at få opbakning fra en "smal" del af befolkningen. For det første vil personer uden internetforbindelse være afskåret fra at stemme. For det andet vil det formodentlig være personer, der har høj grad af interesse for emnet, der vælger at afgive stemme. I princippet kunne det være alle storforbrugere af kultur, der får den afgørende indflydelse på det politiske projekt, fordi emnet interesserer dem.

Blandt andet lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet Johannes Andersen mener, at afstemningen dermed mangler legitimitet og troværdighed i videnskabelig forstand.

"Det er umuligt at lave en konklusion om, hvad danskerne mener på baggrund af denne afstemning. Vi kan lave en konklusion om, at danskere mener, men hvor mange det er, og hvem det er, kan vi slet ikke sige noget som helst om," siger Johannes Andersen til Ugebrevet A4.

Kulturminister, Bertel Haarder (V), afviser over for ugebrevet kritikken.

Læs hele faktatjekket her.

 

Forrige artikel Er Danmarks kontanthjælpssystem det mest generøse i verden? Er Danmarks kontanthjælpssystem det mest generøse i verden? Næste artikel Bliver bilejerne brandbeskattet? Bliver bilejerne brandbeskattet?
Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Fik du læst? Hvor mange børn får egentlig ministerpension?

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Vores artikel om pension til ministres børn er over et år gammel. Borgerlige ministre måtte forlade deres poster ved folketingsvalget forleden. Og et borgerforslag mod pension til ministerbørn prægede dagsordenen i foråret. To begivenheder der måske har været med til at give artiklen nyt liv i år.

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Fik du læst? Her er verdens rigeste lande

Over sommeren kan du læse eller genlæse de mest læste artikler på tjekdet.dk. Artiklen med suverænt flest læsere i år ser på, hvilket land, der er det rigeste i verden. Det er slet ikke så nemt at afgøre, viste vores faktatjek. 

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Direktørsvindel rammer hårdest i sommerferien

Det er sommer, og direktionsgangen er højst sandsynligt ferietom. Dermed er højsæsonen for direktørsvindel indledt, hvor 'ikke-ferieramte' medarbejdere får en fupmail, der hævdes at komme fra direktøren.

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

LEGO-ejer misbruges i bitcoin-svindelnummer

For tiden tjener LEGO-ejer Kjeld Kirk Kristiansen bunkevis af penge på at investere i bitcoin, og du kan gøre det samme, lover artikel. Men der er tale om rendyrket snyd. 

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Nej, din smartphone giver dig ikke horn i nakken

Flere danske og udenlandske medier har de seneste uger berettet om et australsk studie, der beskylder smartphones for at give dig horn i nakken. Men den konklusion er helt gal, siger to forskere, der også er betænkelige ved, at studiets hovedforfatter forhandler puder, som skulle afhjælpe nakkesmerter.  

Godkender socialdemokratiske borgmestre Erdogan-moskéer på stribe?

Godkender socialdemokratiske borgmestre Erdogan-moskéer på stribe?

Socialdemokratiske borgmestre har godkendt opførelsen af 21 tyrkiske moskéer gennem tiden, skriver det alternative højrefløjsmedie Newspeek. Påstanden er ikke i nærheden af at være korrekt, viser TjekDets rundspørge til kommuner, og en række forskere stemmer i.