Hvem har egentlig stemt på en Danmarkskanon?

Kulturminister Bertel Haarder (V) har haft et forslag til en kultur-danmarkskanon til afstemning blandt danskerne - på internettet. Men eksperter slår tvivl ved at bruge den type afstemning.

 

Fakta

tjekdet tjek det påstand

"Befolkningen har stemt på en Danmarkskanon"

Citat: Påstand stillet af Ugebrevet A4 den 24. november 2016.

Den 22. november sluttede internet-afstemningen om den nye Danmarkskanon for dansk kultur, hvor befolkningen skulle vælge de værdier, der kendetegner Danmark. Men afstemningsformen betyder, at resultatet ikke kan siges at være repræsentativt for danskerne. Sådan lyder kritikken fra flere forskere, skriver Ugebrevet A4.

Men der kan stilles spørgsmålstegn ved at bruge en internet-afstemning. Resultatet kan ikke siges at være repræsentativt for danskerne. Den nye kulturkanon risikerer dermed at få opbakning fra en "smal" del af befolkningen. For det første vil personer uden internetforbindelse være afskåret fra at stemme. For det andet vil det formodentlig være personer, der har høj grad af interesse for emnet, der vælger at afgive stemme. I princippet kunne det være alle storforbrugere af kultur, der får den afgørende indflydelse på det politiske projekt, fordi emnet interesserer dem.

Blandt andet lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet Johannes Andersen mener, at afstemningen dermed mangler legitimitet og troværdighed i videnskabelig forstand.

"Det er umuligt at lave en konklusion om, hvad danskerne mener på baggrund af denne afstemning. Vi kan lave en konklusion om, at danskere mener, men hvor mange det er, og hvem det er, kan vi slet ikke sige noget som helst om," siger Johannes Andersen til Ugebrevet A4.

Kulturminister, Bertel Haarder (V), afviser over for ugebrevet kritikken.

Læs hele faktatjekket her.

 

Forrige artikel Er Danmarks kontanthjælpssystem det mest generøse i verden? Er Danmarks kontanthjælpssystem det mest generøse i verden? Næste artikel Bliver bilejerne brandbeskattet? Bliver bilejerne brandbeskattet?
Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Er enigheden blandt verdens klimaforskere en stor løgn?

Når medier og klimaforskere fortæller befolkningen, at 97 procent af alle klimaforskere er enige om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, er det en løgnehistorie, skriver geolog og byrådsmedlem Jens Morten Hansen i et debatindlæg. Flere klimaforskere fra både ind- og udland er enige i kritikken af 97 procents-påstanden, men samtidig understreger de, at der i forskningsmiljøet er bred enighed om menneskets rolle i klimaforandringerne.

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Video lover dig “sandheden om Brexit” - men den kender vi ikke endnu

Historiske lønforhøjelser, den laveste arbejdsløshed i 40 år og et boom i udenlandske investeringer. Det er sandheden om Brexit, lyder budskabet i en viral video. Men det er “absurd” at tale om konsekvenserne af Brexit, før skilsmissen overhovedet er en realitet, siger to økonomiprofessorer. 

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

De har fået nok af fup! Her er Italiens initiativer mod desinformation

Fake news og desinformation er et betændt emne i Italien. Der er langt fra enighed om problemets størrelse, ej heller løsningsmodellerne. Myndighederne har indført initiativer mod desinformation, der spænder fra uddannelse af elever til en ”rød-knap-tjeneste”, der giver borgere adgang til at indberette falske nyheder til en online-politi-enhed.

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Sådan har techgiganterne håndteret fake news

Fire store techvirksomheder har aflagt rapport til EU om deres indsats mod desinformation. Fint, men der skal mere til, lyder svaret fra EU-Kommissionen, der mandag fik besøg af Facebook.

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Ny dansk forskning skal rense onlinedebatten for hadtale

Med næsten 16 millioner kroner i ryggen skal et nyt dansk forskningscenter undersøge årsagerne til og konsekvenserne af hadefulde ytringer på internettet. I sidste ende er målet at præsentere strategier, der kan dæmme op for fjendtlige politiske debatter.

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Falske facebooksider med VM-håndboldhelte snyder 100.000 danskere

Ukendte bagmænd har oprettet falske facebooksider, hvor de misbruger navnene på flere af de nykårede danske verdensmeste i håndbold. Til sammen har siderne allerede nu langt over 100.000 følgere. I sidste ende kan de falske sider bruges til at lokke penge ud af dig.

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Forskning: Højt betalte job tiltrækker løgnere og svindlere

Ifølge nyt studie er Britta Nielsens formodede svindel for millioner i Socialstyrelsen en statistisk undtagelse, og forskernes nye fund kan være med til at forklare svindelnumrene blandt mandlige topfolk i finansverdenen. Høj løn og løgnagtighed følges ad. Og så er mænd – statistisk set – større løgnere end kvinder.

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook skærper krav til politiske annoncer

Facebook vil gøre op med påvirkningskampagner. Derfor skal nye regler gøre det mere besværligt at indrykke politiske annoncer på det sociale medie. Reglerne vil også gælde i forbindelse med europaparlamentsvalg den 26. maj og folketingsvalget, der skal finde sted senest den 17. juni i år.

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.