Hvor er Mette Frederiksens sharia-domstole?

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen hævder, at der findes sharia-domstole i Danmark. Det afviser eksperter. Et spørgsmål om definition, mener partiet.

Thomas Hedin

DR2-programmet Debatten rettede i sidste uge fokus på integration. Blandt debattørerne var Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen, der udtrykte bekymring for sharia-domstole i Danmark.

”I dag er der jo sharia-domstole. Der er jo i dag muslimer i Danmark, der ikke respekterer det danske retssystem, som kører efter deres egne spilleregler og det er jeg imod,” siger Mette Frederiksen i Debatten.

Men eksperter på området kender ikke til eksistensen af sådanne domstole i Danmark, viser et faktatjek, som Detektor har lavet.

”Jeg har aldrig stødt på en sharia-domstol i Danmark. Jeg har ikke hørt om dem eller hørt om nogen, der har anvendt sharia. Der er heller ikke nogen af min kollegaer, som kan bekræfte, at det er tilfældet,” siger islamforsker og lektor i tværkulturelle studier og religion ved Københavns Universitet Brian Arly Jacobsen til Detektor.

S: TV2-dokumentar afdækkede domstolene

Socialdemokratiet henholder sig blandt andet til TV2-dokumentaren ”Moskéerne bag sløret”, der blev sendt sidste år. Dokumentaren afslører blandt andet, at et såkaldt sharia-råd bestående af ledende personer med tilknytning til Fredens Moske i Aarhus afgør, om muslimske par kan blive islamisk skilt.

Men sharia-rådet er ikke det samme som en sharia-domstol, mener Brian Arly Jacobsen.

”Det jeg har set i de udsendelser er ikke sharia. Det er typisk religiøs rådgivning, hvor man i det her tilfælde går hen til imamen - det kunne også have været en præst eller noget andet - og spørger denne person til råds om, hvordan man bedst kan leve sit liv ifølge den religiøse lære, som i det her tilfælde er islam,” siger han til Detektor.

Han understreger, at religiøs rådgivning er frivilligt, mens en sharia-domstol implicerer, at der er en dom, som skal følges.

Ikke domstole i gængs forstand

Mette Frederiksen ønsker ikke at kommentere sin påstand over for Detektor. Det gør partifællen Pernille Rosenkrantz-Theil til gengæld. Hun anerkender, at der ikke er tale om domstole i traditionel dansk forstand.

”Det er en domstol, men det er ikke en domstol, som vi forstår det. Der sidder mænd, som underkender eller godkender - alt efter hvad de mener, der er rigtigt og forkert - om man skal følge dansk lovgivning på skilsmisseområdet eller ej. Det betyder, at en kvinde, som gerne vil skilles, kan komme for de her mænd, der agerer dommere og det vil sige, at det er dem, der effektuerer, hvilket grundlag de tager stilling på baggrund af og om hun må følge dansk lovgivning eller om hun ikke må følge dansk lovgivning og blive skilt”, siger Pernille Pernille Rosenkrantz-Theil til Detektor.

Hun henholder sig også til undersøgelser fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (VIVE), der ifølge hende konkluderer, at der findes privatretlige religiøse instanser, der må kunne sammenlignes med sharia-domstole.

Men VIVE afviser overfor Detektor, at deres undersøgelser har fundet frem til sådanne instanser. Faktisk forholder det sig stik modsat.

Læs hele faktatjekket her.

LÆS OGSÅ: Der er altså ikke 1,2 millioner muslimer i Danmark

LÆS OGSÅ: Hvad koster integration af flygtninge og indvandrere årligt?

LÆS OGSÅ: Er kriminaliteten blandt indvandrere og efterkommere halveret?

LÆS OGSÅ: "Kriminaliteten bliver værre og værre! - Nej den gør ikke! - Jo den gør! - Nej...."

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)


Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu

Få Mandag Morgens overskrifter direkte i din mail.

Tilmeld dig nyhedsbrevet nu