Hvorfor blev kvindelig VM-vinder ikke inviteret på rådhuspandekager, når hendes mandlige pendant gjorde?

Cykelrytteren Mads Pedersen blev fejret behørigt på Københavns Rådhus efter sin VM-sejr sidste måned, men hans kollega Amalie Dideriksen måtte se langt efter en invitation, da hun for tre år siden fuldførte samme bedrift. Københavns Kommune indrømmer, at fejlen ligger hos dem.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Den 29. september 2019 var en dag til historiebøgerne i dansk cykelsport.

23-årige Mads Pedersen kørte først over stregen ved VM i linjeløb i britiske Harrogate, og det fik sportsmedier, politikere og cykelentusiaster i hobetal til at lykønske den danske cykelrytter med det fremragende resultat.

Men i nogle tilfælde hoppede kæden af.

Eksempelvis skrev både Politiken og Ekstra Bladet, at det var den første danske VM-sejr nogensinde, selvom Amalie Dideriksen snuppede kvindernes VM-guld i 2016. Efterfølgende måtte de to mediers chefredaktører da også undskylde i Presselogen på TV 2, men bommerterne igangsatte en større diskussion af ligestilling i cykelsport.

TV 2 Lorry skrev blandt andet, at Amalie Dideriksen i modsætning til Mads Pedersen ikke blev inviteret på rådhuspandekager på Københavns Rådhus efter sin sejr, og samme problematik rejses i et populært facebookopslag med mere end 2.000 delinger og hele 6.500 likes.

Men passer det, at Amalie Dideriksen ikke blev inviteret på rådhuspandekager efter sin VM-sejr i 2016? Og hvis det gør, hvorfor var det så tilfældet, når nu Mads Pedersen fik indbydelsen efter sin VM-sejr for nylig?

Vi har undersøgt sagen.

Amalie Dideriksen ville gerne på rådhuset

TjekDet har naturligvis forsøgt at få en kommentar fra Amalie Dideriksen, men hun ønsker ikke at udtale sig om sagen, oplyser hun via Dansk Cykle Union (DCU). De henviser i stedet til et facebookopslag på Amalie Dideriksens egen profil fra den 7. oktober, hvor hun giver sit besyv med i debatten.

“Der er ingen tvivl om, at det ville have været stort at blive inviteret til Københavns Rådhus til pandekager sammen med mine holdkammerater (Cecilie Uttrup Ludwig og Julie Leth) for at fejre, at jeg vandt VM i Doha i 2016. Men jeg er utroligt glad for den fejring, min barndomsklub Amager Cykle Ring arrangerede for mig, da jeg landede i Københavns Lufthavn,” skriver Amalie Dideriksen blandt andet i det lange opslag, der fik mere end 6.000 likes det første døgn.

Artiklen fortsætter under billedet

I facebookopslagets kommentarspor gør flere personer opmærksom på deres utilfredshed med, at Amalie Dideriksen ikke blev inviteret på rådhuspandekager, når nu Mads Pedersen gjorde.

Ifølge Amalie Dideriksen selv er hun altså ikke blevet inviteret på rådhuspandekager hos Københavns overborgmester, Frank Jensen (S).

Det bekræfter Københavns Kommune i en mail til TjekDet, hvor de yderligere skriver, at “alle danske sportsatleter, som vinder guldmedaljer ved VM eller EM, kan blive inviteret til en reception med rådhuspandekager. Det koordineres ved henvendelse fra det pågældende forbund.”

Kommunen fortsætter i mailen med at forklare, at de ikke modtog en henvendelse fra DCU efter Amalie Dideriksens VM-triumf, og derfor var de ikke opmærksomme på at invitere hende på rådhuspandekager. Det beklager de.

Flere forbund modsiger kommunen

Det må i så fald betyde, at ansvaret for den manglende fejring ligger hos DCU.

Da vi tager kontakt til cykelforbundet, kan de ikke oplyse, om de undlod at tage kontakt til Københavns Kommune efter Amalie Dideriksens VM-sejr i 2016. Det skyldes, at DCU på det tidspunkt var uden direktør og sportschef, og stort set hele organisationen er blevet udskiftet siden da.

Til gengæld fortæller cykelforbundet, at det var Københavns Kommune, der tog kontakt til dem i forbindelse med Mads Pedersens fejring på rådhuset for nylig. DCU siger altså, at de ikke havde forudgående kontakt til kommunen inden henvendelsen. Men det strider jo åbenlyst mod forklaringen fra kommunen, der som nævnt lød, at “det (fejringen med rådhuspandekager, red.) koordineres ved henvendelse fra det pågældende forbund.”

Københavns overborgmester spiser de traditionsrige rådhuspandekager med den nyslåede verdensmester i linjeløb cykelrytteren Mads Pedersen. (Foto: Ida Guldbaek Arentsen/Ritzau Scanpix)

Fra flere andre danske idrætsforbund, der har haft sportsudøvere til pandekage-fejring på Københavns Rådhus, får vi samme forklaring som fra DCU.

Dansk Håndbold Forbund (DHF) havde det danske herrelandshold til rådhuspandekager så sent som i januar efter deres VM-triumf, og både herre- og kvindelandsholdet har været på besøg adskillige gange gennem årene. Til TjekDet oplyser DHF, at det altid er kommunen, der inviterer.

Det var ligeledes efter henvendelse fra Københavns Kommune, at Caroline Wozniacki blev inviteret på rådhuspandekager efter sin Australian Open-sejr i 2018. Og det samme var tilfældet, da Viktor Axelsen vandt VM-guld i badminton i 2017. Det oplyser henholdsvis Dansk Tennis Forbund og Badminton Danmark.

Også det danske Counter Strike-hold Astralis bekræfter, at Københavns Kommune henvendte sig til dem, da de vandt VM i e-sport i 2017. Deres pressechef fortæller i øvrigt, at de har været inviteret til rådhuspandekager flere gange – alle gange på Københavns Kommunes initiativ.

DBU kan, som det eneste forbund vi har talt med, ikke huske de præcise omstændigheder vedrørende kvindelandsholdets EM-sølvfejring i 2017 og herrelandsholdets EM-guld i 1992.

Amalie Dideriksen blev ikke inviteret på pandekager på Rådhuset efter hendes VM-triumf. Hun blev i stedet fejret i lokaler hos cykelklubben Amager Cykle Ring. (Foto: Amager Cykle Ring)

Erkender uklar praksis

Så flere danske idrætsforbund har altså en anden opfattelse af proceduren for fejring med pandekager på Københavns Rådhus, end kommunen forklarede over for os.

Vi ville derfor gerne have spurgt Københavns Kommune, hvorfor deres forklaring strider imod fem andre forbunds forklaringer. Men kommunen oplyser, at de ikke har tid til at stille op til interview. 

I stedet svarer deres presseafdeling på mail i generelle vendinger.

“Økonomiforvaltningen må konstatere, at vi ikke har haft en tilstrækkelig klar og konsekvent praksis på området. Det vil vi nu evaluere på. Generelt vil vi rigtig gerne modtage henvendelser fra forbundene, når deres medlemmer vinder EM eller VM-medaljer, så vi kan sikre, at alle relevante får mulighed for at blive fejret på Københavns Rådhus,” lyder det i mailen. 

Forrige artikel Protester mod kager på kontoret har rod i uholdbar undersøgelse Protester mod kager på kontoret har rod i uholdbar undersøgelse Næste artikel Gratis tandlægehjælp til indvandrere, mens danskernes tænder falder ud? Fejlspækket læserbrev turnerer igen Gratis tandlægehjælp til indvandrere, mens danskernes tænder falder ud? Fejlspækket læserbrev turnerer igen
Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto. 

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Julen kan blive lidt sødere, hvis du deltager i en konkurrence om AirPods på Facebook, som elektronikkæden Expert står bag. Men både konkurrencen og facebooksiden, hvor opslaget med konkurrencen er slået op, er falsk.  

Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Adskillige velmenende danskere deler lige nu en tekst på de sociale medier, hvor Rigshospitalet angiveligt efterspørger tøj til deres hjemløse patienter, så de kan holde varmen, når de bliver udskrevet. Men hospitalet hverken indsamler eller modtager tøj.