Indeholder e-cigaretter 10 gange flere kræftfremkaldende stoffer end almindelige cigaretter?

En viral historie om at e-cigaretter indeholder 10 gange så mange kræftfremkaldende stoffer som almindelige cigaretter, har floreret på nettet de sidste par år og er - igen - nået danske Facebookbrugere. Det forskningsresultat, historien baserer sig på, siger dog noget helt andet.

E-cigaretter skulle have været det gode alternativ til almindelige cigaretter. Men ny forskning viser, at det slet ikke er tilfældet. Sådan lyder i hvert fald en viral nyhed, der i flere omgange de seneste år er blevet delt op mod 1,5 millioner gange på Facebook - herunder også af danskere.

Men forskningsprojektet, der henvises til, kan ikke bruges som generelt belæg for den påstand, skriver det amerikanske faktatjekmedie Snopes

Ifølge den amerikanske hjemmeside tetribe.net, som er en af de netmedier, der bringer den vildledende historie, viser et japansk studie, at e-cigaretter indeholder 10 gange så mange kræftfremkaldende ingredienser som almindelige cigaretter.

Det er rigtigt, at flere indledende undersøgelser i det japanske studie fra 2014 viser, at en række konkrete e-cigaretprodukter, som forskerne har undersøgt, indeholder forskellige typer kræftfremkaldende stoffer. Blandt andet formaldehyd og acetaldehyd. Formaldehyd er blandt andet almindeligt brugt som desinfektionsmiddel og er klassificeret som giftigt, og stoffet er irriterende for øjne, hud og luftveje. Acetaldehyd kan medvirke til en forøgelse af afhængigheden af cigaretterne og skabe lettere og hurtigere optagelse af de skadelige og afhængighedsskabende stoffer i røgen. 

Men de undersøgte e-cigaretprodukter er vidt forskellige. Sammensætningen af stoffer og ikke mindst koncentrationerne er meget varierende, skriver de japanske forskere i undersøgelsen. Skadeligheden varierer alt efter, hvilken type væske, man tanker sit hylster med, og hvilket batteri, der sidder i ens e-cigaret. Den japanske undersøgelse peger blandt andet på, at e-cigaretter med høj elektrisk spænding ofte indeholder større mængder kræftfremkaldende stoffer end de lavspændte. Men dog typisk langt mindre end almindelige cigaretter.

Et enkelt e-cigaretmærke, som forskerne undersøgte, viser sig dog at udskille ti gange mere formaldehyd end almindelige cigaretter. Og det er formentlig den detalje, der har skabt den virale bølge om, at alle e-cigaretter indeholder ti gange så mange kræftfremkaldende ingredienser som almindelige cigaretter.

Men forskerne bag det japanske studie konkluderer, at der samlet set ikke er tilstrækkelig data om de kemiske forbindelser i e-cigaretterne til at sige noget om skadeligheden generelt. De japanske forskere har desuden kun testet enkelte typer e-cigaretter - som i øvrigt kun kan købes i Japan.

E-cigaretter

Linkdeling af dansk Facebook-bruger

Næppe så skadeligt som almindelige cigaretter

Generelt fremhæver forskerne altså, at der stadig mangler forskning og viden om, hvor skadelige e-cigaretter egentlig er. Sundhedsstyrelsen skriver på deres hjemmeside, at der efterhånden findes flere studier, der ligesom det japanske viser, at e-cigaretter kan indeholde kræftfremkaldende og sundhedsskadelige stoffer.

Men det er ikke det samme som at sige noget om de sundhedsmæssige konsekvenser ved at ryge e-cigaretter på længere sigt. Til gengæld er det påvist adskillige gange, at 'almindelige' tobaksvarer, der er bestemt til at ryges ved inhalation gennem for eksempel cigaret, pibe, cigarer, cerutter eller vandpibe, er årsag til næsten alle tilfælde af lungekræft og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), ligesom varerne kraftigt øger risikoen for mange andre kræftsygdomme og hjertekarsygdom.  

En opinionsundersøgelse fra 2016 bestilt af Kræftens Bekæmpelse viser, at knap halvdelen af danskerne har prøvet en e-cigaret, og at tre procent bruger en dagligt.

LÆS OGSÅ: Ryger danskerne mere og mere?

LÆS OGSÅ: Nej Manu Sareen, Lægemiddelstyrelsen har aldrig afvist et medicinsk cannabis-produkt

LÆS OGSÅ: “Han kan lave 20 cannabis-videoer mere, men det er stadig ikke dokumentation”

LÆS OGSÅ: Hvor overvægtige er danskerne egentlig?

LÆS OGSÅ: Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen?

LÆS OGSÅ: Medie pumper frygten op: 20 procent øget brystkræftrisiko er i virkeligheden meget lille 

Forrige artikel  Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen? Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen? Næste artikel Bliver regeringens nye havvindmøllepark verdens største? Bliver regeringens nye havvindmøllepark verdens største?
Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvornår må du bruge det lange lys på motorvejen?

Hvis du er i tvivl om, om du skal eller overhovedet må bruge det lange lys, når du kører på motorvejen, så er du ikke den eneste. Spørgsmålet har nemlig skabt stor debat på de sociale medier og i avisernes spalter. Og svaret er da heller ikke helt så enkelt, siger eksperterne.

Fødder med uhyggelig hudsygdom er ét stort fupnummer

En video med et menneskes fødder, der angiveligt er ramt af en eller anden gevækst, cirkulerer lige nu på Facebook. Men det hele er svindel. Videoen findes slet ikke, og i sidste ende risikerer du at blive flået for penge.

Sandheden tabte i det brasilianske valg

Sandheden tabte i det brasilianske valg

BLOG: Den nyvalgte brasilianske præsident Jair Bolsonaros valgkamp formåede at fabrikere sin egen virkelighed gennem velkoordineret brug af sociale medier til at misinformere offentligheden for at vinde valget - et valg, der blev et eksempel på, hvordan politiske sejre opnås gennem viralitet, skriver forsker i dette blogindlæg.

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Bogundersøgelse overdriver danskernes læselyst

Et flertal af danskerne vil gerne læse flere bøger, lyder det i en ny undersøgelse. Men undersøgelsen minder mest om en reklame og kan reelt ikke bruges til noget, siger forsker. Faktisk læser danskerne bøger sjældnere end tidligere, viser en anden undersøgelse.

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

Skattetrykket er dykket, men kan LA tage æren?

I et opslag på Twitter i forrige uge kunne udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) påvise, at det danske skattetryk steg under SRSF-regeringen, men er faldet markant, siden Liberal Alliance fik de afgørende mandater i 2015. Men det faldende skattetryk skyldes primært andet end politiske beslutninger.

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Nej, pomfritter giver dig ikke mere hår på hovedet

Hvis man ikke har så meget hår på hovedet, skal man bare spise pomfritter fra McDonald’s. Et nyt studie viser nemlig, at de friturestegte kartoffelstave kan kurere skaldethed. Sådan lyder det pudsige budskab på flere hjemmesider. Men det er en komplet misforståelse, slår forsker bag studiet fast.

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

To våben bekæmper forureningen af vores nyhedsstrøm

KOMMENTAR: Kampen mod forureningen af vores informationsmiljø med misinformation og disinformation må føres med to slags våben. Det ene våben har vi talt rigtig meget om, det andet våben taler vi alt for lidt om, skriver TjekDets chefredaktør Lisbeth Knudsen.

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Nej, du kan altså ikke drikke dellerne væk i rødvin

Et glas rødvin har samme positive virkning på kroppen som en rask løbetur. Det skulle et canadisk forskningsprojekt vise, fortæller flere danske og internationale netmedier. Men den konklusion er skudt helt ved siden af.

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Hvem er de ikke-vestlige udlændinge alle taler om?

Følger man udlændingedebatten i Danmark, kan man næsten ikke undgå at støde på begreberne vestlige og ikke-vestlige indvandrere og efterkommere. Men hvem er de 'ikke-vestlige' egentlig? Og hvilke lande kommer de fra?

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Jo, veganere må godt spise mandler og avocado

Du må hverken spise avocado, mandler, kiwi eller en lang række andre frugter og grøntsager, hvis du er veganer. De er nemlig alle sammen bestøvede af bier på en “unaturlig måde”, lyder budskabet i en video, der florerer på Facebook. Men hos Dansk Vegetarisk Forening stopper de ikke med at spise avocado.

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Nyt studie har desværre ikke løst 'fibromyalgimysteriet'

Forskere har fundet en forklaring på den mystiske sygdom fibromyalgi, der giver massevis af danskere muskel- og ledsmerter. Det hævder en artikel, der er blevet delt tusindvis af gange på Facebook. Men budskabet er (desværre) forkert, fastslår forskere.

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Klimaministeren overdriver landbrugets eksport: Tæller 24 fiske-milliarder med

Det danske landbrug eksporterer for hele 160 milliarder kroner årligt, lyder det fra både klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) og landbrugsorganisationen Bæredygtigt Landbrug. Men det tal passer ikke. Både ministeren og interesseorganisation medregner nemlig massevis af milliarder, der ikke har noget med landbruget at gøre, siger forsker. 

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Svindelnummer: Fodboldspiller, komiker og skuespiller løjet konkurs og rige igen

Hvad har fodboldspilleren Nicklas Bendtner, komikeren Anders Matthesen og skuespilleren Viggo Mortensen til fælles? Jo, de har alle været gået konkurs og er nu millionærer igen takket være investeringsfirmaet Bitcoin Revolution. Sådan lyder i hvert fald budskabet i tre artikler, der florerer på nettet. Men artiklerne er fup og svindel. 

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Manden bag kødfri måltidskasser overdriver danskernes kødforbrug

Danskerne spiser 300 gram kød om dagen - altså fire gange så meget kød, som Fødevarestyrelsen anbefaler - siger Jakob Jønck, der står bag firmaet Simple Feast, som sælger grøntsagsbaserede måltidskasser. Men postulatet om de 300 gram skyder langt over målet, slår forsker fast. 

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Gammelt pakkefupnummer i nye klæder vil flå din bankkonto

Mange danskere modtager i øjeblikket en sms, hvor det hævdes, at der ligger en pakke og venter. Modtageren skal bare lige betale et par kroner, så kommer pakken. Men det hele er et svindelnummer, advarer Forbrugerrådet. Og det er langt fra første gang, at fupmagere forsøger at lokke med mystiske pakker.

Her er verdens rigeste lande

Her er verdens rigeste lande

USA bliver ofte kaldt den største økonomi i verden, men størst er ikke nødvendigvis rigest. Og hvilket land, der har den største økonomi eller er rigest, kan være forskelligt, alt efter hvordan man gør det op.

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

DR manglede klarsyn i nyhed om clairvoyante

Ny undersøgelse viser, at danskerne oftere søger vejledning om livets store spørgsmål hos clairvoyante end hos præster, fortalte DR i både TV-avisen og P1 Morgen. Men det kan man nu ikke konkludere, fortæller analyseinstituttet bag undersøgelsen.