Indeholder e-cigaretter 10 gange flere kræftfremkaldende stoffer end almindelige cigaretter?

En viral historie om at e-cigaretter indeholder 10 gange så mange kræftfremkaldende stoffer som almindelige cigaretter, har floreret på nettet de sidste par år og er - igen - nået danske Facebookbrugere. Det forskningsresultat, historien baserer sig på, siger dog noget helt andet.

Bemærk: Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

E-cigaretter skulle have været det gode alternativ til almindelige cigaretter. Men ny forskning viser, at det slet ikke er tilfældet. Sådan lyder i hvert fald en viral nyhed, der i flere omgange de seneste år er blevet delt op mod 1,5 millioner gange på Facebook - herunder også af danskere.

Men forskningsprojektet, der henvises til, kan ikke bruges som generelt belæg for den påstand, skriver det amerikanske faktatjekmedie Snopes

Ifølge den amerikanske hjemmeside tetribe.net, som er en af de netmedier, der bringer den vildledende historie, viser et japansk studie, at e-cigaretter indeholder 10 gange så mange kræftfremkaldende ingredienser som almindelige cigaretter.

Det er rigtigt, at flere indledende undersøgelser i det japanske studie fra 2014 viser, at en række konkrete e-cigaretprodukter, som forskerne har undersøgt, indeholder forskellige typer kræftfremkaldende stoffer. Blandt andet formaldehyd og acetaldehyd. Formaldehyd er blandt andet almindeligt brugt som desinfektionsmiddel og er klassificeret som giftigt, og stoffet er irriterende for øjne, hud og luftveje. Acetaldehyd kan medvirke til en forøgelse af afhængigheden af cigaretterne og skabe lettere og hurtigere optagelse af de skadelige og afhængighedsskabende stoffer i røgen. 

Men de undersøgte e-cigaretprodukter er vidt forskellige. Sammensætningen af stoffer og ikke mindst koncentrationerne er meget varierende, skriver de japanske forskere i undersøgelsen. Skadeligheden varierer alt efter, hvilken type væske, man tanker sit hylster med, og hvilket batteri, der sidder i ens e-cigaret. Den japanske undersøgelse peger blandt andet på, at e-cigaretter med høj elektrisk spænding ofte indeholder større mængder kræftfremkaldende stoffer end de lavspændte. Men dog typisk langt mindre end almindelige cigaretter.

Et enkelt e-cigaretmærke, som forskerne undersøgte, viser sig dog at udskille ti gange mere formaldehyd end almindelige cigaretter. Og det er formentlig den detalje, der har skabt den virale bølge om, at alle e-cigaretter indeholder ti gange så mange kræftfremkaldende ingredienser som almindelige cigaretter.

Men forskerne bag det japanske studie konkluderer, at der samlet set ikke er tilstrækkelig data om de kemiske forbindelser i e-cigaretterne til at sige noget om skadeligheden generelt. De japanske forskere har desuden kun testet enkelte typer e-cigaretter - som i øvrigt kun kan købes i Japan.

E-cigaretter

Linkdeling af dansk Facebook-bruger

Næppe så skadeligt som almindelige cigaretter

Generelt fremhæver forskerne altså, at der stadig mangler forskning og viden om, hvor skadelige e-cigaretter egentlig er. Sundhedsstyrelsen skriver på deres hjemmeside, at der efterhånden findes flere studier, der ligesom det japanske viser, at e-cigaretter kan indeholde kræftfremkaldende og sundhedsskadelige stoffer.

Men det er ikke det samme som at sige noget om de sundhedsmæssige konsekvenser ved at ryge e-cigaretter på længere sigt. Til gengæld er det påvist adskillige gange, at 'almindelige' tobaksvarer, der er bestemt til at ryges ved inhalation gennem for eksempel cigaret, pibe, cigarer, cerutter eller vandpibe, er årsag til næsten alle tilfælde af lungekræft og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), ligesom varerne kraftigt øger risikoen for mange andre kræftsygdomme og hjertekarsygdom.  

En opinionsundersøgelse fra 2016 bestilt af Kræftens Bekæmpelse viser, at knap halvdelen af danskerne har prøvet en e-cigaret, og at tre procent bruger en dagligt.

LÆS OGSÅ: Ryger danskerne mere og mere?

LÆS OGSÅ: Nej Manu Sareen, Lægemiddelstyrelsen har aldrig afvist et medicinsk cannabis-produkt

LÆS OGSÅ: “Han kan lave 20 cannabis-videoer mere, men det er stadig ikke dokumentation”

LÆS OGSÅ: Hvor overvægtige er danskerne egentlig?

LÆS OGSÅ: Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen?

LÆS OGSÅ: Medie pumper frygten op: 20 procent øget brystkræftrisiko er i virkeligheden meget lille 

Forrige artikel  Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen? Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen? Næste artikel Bliver regeringens nye havvindmøllepark verdens største? Bliver regeringens nye havvindmøllepark verdens største?
Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook lukker for indvandrerkritisk netmedie

Facebook har givet sparket til det alternative netmedie 24NYT uden at forklare hvorfor. 24NYT har vildledt læsere og angiveligt købt sig til medvind på det sociale medie, skriver DR. 

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

Radioen var mellemkrigstidens store propagandaplatform

BLOGINDLÆG: I dag er det blandt andet de sociale medier og andre digitale platforme, der bruges til at formidle mis- og desinformation. Men begreberne har længe været en del af verdenshistorien. I 30'erne blev radioen et vigtigt redskab til at sprede propaganda. 

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

EU-Parlamentet sløjfer egne meningsmålinger

Europa-Parlamentets ledelse har besluttet at aflyse valgprognoser, de selv har bestilt. Det sker efter kritik både udefra og indefra - og i erkendelse af, at det kan ses som upassende, at målingerne kommer fra parlamentet selv.

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Er danskerne højkriminelle indvandrere i Norge?

Danskerne er blandt de mest kriminelle indvandrere i Norge. Det viser kreativ brug af statistik i en populær video på Facebook. Videoen handler i virkeligheden om, at kultur og religion ikke har noget med kriminalitet at gøre, men det er der blandet opbakning til fra forskere. 

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Europas politikere er trætte af uafhængige journalister

Det tyske parti AfD er ved at oprette sit eget mediemæssige war room, hvorfra 20 journalister skal lave partiets egen 'dækning' af livet i Forbundsdagen. I Spanien kan journalisterne ikke længere stille spørgsmål til premierministeren. Uafhængige medier har det svært i mange EU-lande.

Politikere er blevet deres egne massemedier

Politikere er blevet deres egne massemedier

Højere partistøtte giver nye kommunikationsmuligheder hos danske politikere, som søsætter egne medier som aldrig før. Det har ændret nyhedernes fødekæde og vil give mere støj ved det kommende folketingsvalg. Måske bliver 2019 valgåret, hvor de traditionelle medier mister magten over dagsordenen.

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Lyser sharia-alarmen rødt i hovedstaden?

Københavns Kommune vil begrænse antallet af radikaliserede københavnere, der ønsker dansk lovgivning baseret på sharia. Desværre går det den helt forkerte vej, viser kommunens egne tal. Men det kan kommunens tal slet ikke sige noget om. 

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i anden halvdel af 2019, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.