Indeholder e-cigaretter 10 gange flere kræftfremkaldende stoffer end almindelige cigaretter?

En viral historie om at e-cigaretter indeholder 10 gange så mange kræftfremkaldende stoffer som almindelige cigaretter, har floreret på nettet de sidste par år og er - igen - nået danske Facebookbrugere. Det forskningsresultat, historien baserer sig på, siger dog noget helt andet.

E-cigaretter skulle have været det gode alternativ til almindelige cigaretter. Men ny forskning viser, at det slet ikke er tilfældet. Sådan lyder i hvert fald en viral nyhed, der i flere omgange de seneste år er blevet delt op mod 1,5 millioner gange på Facebook - herunder også af danskere.

Men forskningsprojektet, der henvises til, kan ikke bruges som generelt belæg for den påstand, skriver det amerikanske faktatjekmedie Snopes

Ifølge den amerikanske hjemmeside tetribe.net, som er en af de netmedier, der bringer den vildledende historie, viser et japansk studie, at e-cigaretter indeholder 10 gange så mange kræftfremkaldende ingredienser som almindelige cigaretter.

Det er rigtigt, at flere indledende undersøgelser i det japanske studie fra 2014 viser, at en række konkrete e-cigaretprodukter, som forskerne har undersøgt, indeholder forskellige typer kræftfremkaldende stoffer. Blandt andet formaldehyd og acetaldehyd. Formaldehyd er blandt andet almindeligt brugt som desinfektionsmiddel og er klassificeret som giftigt, og stoffet er irriterende for øjne, hud og luftveje. Acetaldehyd kan medvirke til en forøgelse af afhængigheden af cigaretterne og skabe lettere og hurtigere optagelse af de skadelige og afhængighedsskabende stoffer i røgen. 

Men de undersøgte e-cigaretprodukter er vidt forskellige. Sammensætningen af stoffer og ikke mindst koncentrationerne er meget varierende, skriver de japanske forskere i undersøgelsen. Skadeligheden varierer alt efter, hvilken type væske, man tanker sit hylster med, og hvilket batteri, der sidder i ens e-cigaret. Den japanske undersøgelse peger blandt andet på, at e-cigaretter med høj elektrisk spænding ofte indeholder større mængder kræftfremkaldende stoffer end de lavspændte. Men dog typisk langt mindre end almindelige cigaretter.

Et enkelt e-cigaretmærke, som forskerne undersøgte, viser sig dog at udskille ti gange mere formaldehyd end almindelige cigaretter. Og det er formentlig den detalje, der har skabt den virale bølge om, at alle e-cigaretter indeholder ti gange så mange kræftfremkaldende ingredienser som almindelige cigaretter.

Men forskerne bag det japanske studie konkluderer, at der samlet set ikke er tilstrækkelig data om de kemiske forbindelser i e-cigaretterne til at sige noget om skadeligheden generelt. De japanske forskere har desuden kun testet enkelte typer e-cigaretter - som i øvrigt kun kan købes i Japan.

E-cigaretter

Linkdeling af dansk Facebook-bruger

Næppe så skadeligt som almindelige cigaretter

Generelt fremhæver forskerne altså, at der stadig mangler forskning og viden om, hvor skadelige e-cigaretter egentlig er. Sundhedsstyrelsen skriver på deres hjemmeside, at der efterhånden findes flere studier, der ligesom det japanske viser, at e-cigaretter kan indeholde kræftfremkaldende og sundhedsskadelige stoffer.

Men det er ikke det samme som at sige noget om de sundhedsmæssige konsekvenser ved at ryge e-cigaretter på længere sigt. Til gengæld er det påvist adskillige gange, at 'almindelige' tobaksvarer, der er bestemt til at ryges ved inhalation gennem for eksempel cigaret, pibe, cigarer, cerutter eller vandpibe, er årsag til næsten alle tilfælde af lungekræft og kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL), ligesom varerne kraftigt øger risikoen for mange andre kræftsygdomme og hjertekarsygdom.  

En opinionsundersøgelse fra 2016 bestilt af Kræftens Bekæmpelse viser, at knap halvdelen af danskerne har prøvet en e-cigaret, og at tre procent bruger en dagligt.

LÆS OGSÅ: Ryger danskerne mere og mere?

LÆS OGSÅ: Nej Manu Sareen, Lægemiddelstyrelsen har aldrig afvist et medicinsk cannabis-produkt

LÆS OGSÅ: “Han kan lave 20 cannabis-videoer mere, men det er stadig ikke dokumentation”

LÆS OGSÅ: Hvor overvægtige er danskerne egentlig?

LÆS OGSÅ: Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen?

LÆS OGSÅ: Medie pumper frygten op: 20 procent øget brystkræftrisiko er i virkeligheden meget lille 

Forrige artikel  Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen? Dør du for tidligt af at drikke otte glas vin om ugen? Næste artikel Bliver regeringens nye havvindmøllepark verdens største? Bliver regeringens nye havvindmøllepark verdens største?
Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Er Danmarks integrationsindsats håbløst bagud?

Danmarks integrationsindsats halter håbløst efter Norges og Sveriges, hvor langt flere flygtninge er i arbejde, konkluderer chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening. Men den konklusion afviser flere forskere.

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Fup-sms fra 'PostNord' lover gratis præmie uden hold i virkeligheden

Endnu engang må det dansk-svenske postselskab PostNord ufrivilligt lægge navn til et fupnummer, der i disse dage tikker ind på mange danskeres mobiltelefoner. Du lokkes med en gratis mobiltelefon, men skal i stedet betale dyrt for et abonnement på en angivelig datingside.

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Hjælper det overhovedet klimaet at spise mindre kød?

Ifølge en dansk forsker hjælper det ikke på klimaproblemerne at lade være med at spise kød, da det animalske landbrug ikke tilføjer flere drivhusgasser til atmosfæren - det er de samme drivhusgasser, der kører i ring. Men den påstand holder ikke.

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Også Chili Klaus må stå model til falske annoncer

Claus Pilgaard har overvundet sin konkurs ved at investere i bitcoin, og nu spreder han budskabet, så andre kan gøre ham kunsten efter. Sådan lyder det i en artikel, der lige nu florerer på nettet. Men artiklen er fup, og det er ikke første gang Claus Pilgaard har måtte lægge navn til den slags svindelnumre.   

Tilgodebevis til Magasin er fup

Tilgodebevis til Magasin er fup

Falske tilgodebeviser til Magasin tikker i øjeblikket ind på mange danskeres mobiltelefon på sms. Men der er - desværre - tale om et fupnummer, der i sidste ende kan koste dig dyrt. Svindlerne vil nemlig have snablen ned i din bankkonto.

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

Vi skal hacke demokratiet før andre gør det

KOMMENTAR: Europas demokratier er blevet svækket i de seneste 10 år. Populismen er i fremgang overalt i Europa. Vi må tænke nyt, hvis vi skal redde de demokratiske værdier.

Europæisk politik kan købes for penge

Europæisk politik kan købes for penge

National politik i hovedparten af EU-landene påvirkes af betydelige lyssky pengesummer – også fra Rusland, USA og andre verdensdele. Heller ikke det danske partistøttesystem er så transparent, som vi tror, siger en af Danmarks førende eksperter i finansiering af politiske partier.

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Har DF-politiker ret i, at flere våben giver mindre kriminalitet? 

Hvis danskerne får flere våben i hænderne, vil kriminaliteten falde, siger DF’s Kenneth Kristensen Berth, der samtidig mener, at vi bør tillade peberspray uden for hjemmet. Men om våben får kriminaliteten til at dale, er et spørgsmål, der splitter kriminalitetsforskere.

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

Her er de mest læste artikler på TjekDet.dk i 2018

I årets løb har vi her på redaktionen bragt faktatjek for at nuancere den offentlige debat, oplyst om falske nyheder der spredte sig på nettet, og vi har forsøgt at guide dig gennem fare og tendenser på de sociale medier. Her kommer en samling af årets mest læste artikler.

Nyt EU-faktatjekprojekt søger koordinator/redaktør

Internationalt netværk af faktatjekmedier, som også danske TjekDet.dk er en del af, skaber fælles tværnational platform, der skal korrigere og nuancere den offentlige debat forud for europa-parlamentsvalget i maj 2019. I den forbindelse søger netværket en projektleder, der i udgangspunktet vil have base i Paris.

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

Halverer et dagligt glas juice risikoen for demens?

En gruppe forskere fra det verdensførende universitet Harvard er klar med en god nyhed: Blot ét glas juice om dagen kan nemlig halvere risikoen for den frygtede sygdom demens. Sådan lyder en overskrift i Jyllands-Posten i hvert fald. Desværre holder nyheden ikke.

Spiser danskerne mere og mere kød?

Spiser danskerne mere og mere kød?

Danskerne spiser mere og mere kød, lød det fra livsstilsekspert Anne Glad i DR-programmet Aftenshowet. Men det siger undersøgelsen, som Anne Glad henviser til, ikke spor om.