Især familier i Gentofte gør brug af au pair-ordningen

I 2018 kom er der 1.012 til Danmark med au pair-opholdstilladelse. Det er det laveste tal i 15 år. Flest af dem går til hånde hos københavnske og nordsjællandske familier. 

Au pair-ordningen er kommet til debat, efter at integrationsminister Mattias Tesfaye vil afskaffe eller ændre ordningen, fordi den i dag mest af alt handler om penge og hjælp til praktiske gøremål og ikke kulturel udveksling, lyder budskabet. På Christiansborg er partierne splittet i holdningerne. Dansk Folkeparti kalder ordningen for social dumpning. 

Men hvor mange danskere gør egentlig brug af den, og hvor mange au pairer er der i landet? Det har Danmarks Statistik blandt andet svar på. 

Antallet af personer, der indvandrede til Danmark med en au pair-opholdstilladelse, toppede i 2008. I 2018 var de fleste indvandrere på denne ordning fra Filippinerne. På kommuneniveau tog de fleste til Gentofte Kommune. 

Færrest au pairer i femten år 

Helt konkret var der sidste år 1.012 personer, som indvandrede til Danmark som au pair. Og det var det laveste antal i næsten 15 år. Størstedelen af disse indfandt sig i Region Hovedstaden, der tegnede sig for hele 713 au pairer sidste år - altså godt 70 procent af alle, der kom til landet.  

I år er der kommet 689 personer hertil som au pairer i de første tre kvartaler, viser den foreløbige opgørelse fra Danmarks Statistik

I perioden fra 1999 til 2008 var der en næsten konstant stigning. På højdepunktet i 2008 var der 2.118 au pairer. Og siden da har udviklingen været helt modsat, hvor færre og færre år for år har gjort brug af ordningen.  

Den geografiske fordeling af au pairer er temmelig skæv. De fleste går til hånde hos københavnske og nordsjællandske familier. 

10 af landets kommuner modtog knap 70 procent af de personer, der indvandrede til Danmark med en au pair-opholdstilladelse sidste år. Det svarer til 698 personer. Gentofte var som nævnt den kommune, der modtog flest, nemlig 241. Med 108 personer indvandrede næstflest til København og den tredje kommune i rækken var Rudersdal, hvor familier husede 89 personer med au-pair-opholdstilladelse. 

Færrest au pairer finder vi i kommunerne i Region Nordjylland. Ud af de lidt 1.000 på landsplan, var der sidste år kun 36 au pairer i det nordjyske.

Der findes også au pair-drenge 

Selvom kvinder udgør langt størstedelen af de 1.012 au pairer, der sidste år søgte til Danmark, kom der faktisk også en lille skare af mænd. Mændene tegnede sig for 3,4 procent. I hele tal svarer det til 34 af det samlede antal au pairer, og kvinder udgjorde dermed de resterende 978 personer.   

Langt størstedelen af de au pairer, der kom til Danmark sidste år, kom fra Filippinerne. Den sydøstasiatiske østat tegnede sig for 823 - eller 81 procent - af de hertilkomne au pairer. 

Næstflest, nemlig 24, kom fra Ukraine. Mens Kenya med sine 22 kenyanske au pairer indtager en tredjeplads.


 
Forrige artikel Facebook sletter milliarder af falske brugere. Men ny rapport tyder på, at det ikke er godt nok Facebook sletter milliarder af falske brugere. Men ny rapport tyder på, at det ikke er godt nok Næste artikel Forud for amerikansk præsidentvalg: Facebook vil deepfake-videoer til livs Forud for amerikansk præsidentvalg: Facebook vil deepfake-videoer til livs
Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Forestiller dette billede virkelig Australien i brand set fra rummet?

Et satellitfoto, der viser Australien i omfattende flammer, florerer i stor stil på sociale medier. Folk fra nær og fjern bruger det skræmmende foto til at vise sympati for australierne og understrege naturbrandenes omfang. Men billedet er ikke en retvisende fremstilling af omfanget af de mange brande. 

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Advarslen mod facebook-hackeren fra Skåne er det rene vås

Godkender du en anmodning om Facebook-venskab med Magnus fra Skåne, lænser han din bankkonto for penge. Sådan slår facebookbrugere i øjeblikket alarm på stribe. Men advarslen har intet på sig, og den har i øvrigt flere år på bagen.

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Vi søger universitetspraktikant til faktatjek

Mandag Morgens faktatjekmedie TjekDet søger universitetspraktikant, der vil være en del af redaktionen i første halvår 2020, og være med til at udfordre falske nyheder og påstande i den offentlige debat.

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Ny bølge af falske Ray-Ban-annoncer skyller ind over danskerne

Helt uden at være klar over det deler adskillige danskere på sociale medier lige nu reklamer for absurd billige Ray-Ban-solbriller. Og der skulle angiveligt være tale om den ægte vare. Men det hele er fup. De digitale spor fører os blandt andet til Kina.

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

PostNord advarer: Falske pakkebeskeder hitter i juletiden

Flere danskere modtager i øjeblikket sms'er og mails om, at de har en pakke liggende hos Postnord. Den kan de få udleveret, hvis bare de lige betaler 20 kroner. Men henvendelserne er fra svindlere, der forsøger at malke din bankkonto. 

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Nej, Expert har ikke sat et par Apple Airpods på højkant

Julen kan blive lidt sødere, hvis du deltager i en konkurrence om AirPods på Facebook, som elektronikkæden Expert står bag. Men både konkurrencen og facebooksiden, hvor opslaget med konkurrencen er slået op, er falsk.  

Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Nej, Rigshospitalet efterspørger slet ikke tøj til hjemløse

Adskillige velmenende danskere deler lige nu en tekst på de sociale medier, hvor Rigshospitalet angiveligt efterspørger tøj til deres hjemløse patienter, så de kan holde varmen, når de bliver udskrevet. Men hospitalet hverken indsamler eller modtager tøj.