Især familier i Gentofte gør brug af au pair-ordningen

I 2018 kom er der 1.012 til Danmark med au pair-opholdstilladelse. Det er det laveste tal i 15 år. Flest af dem går til hånde hos københavnske og nordsjællandske familier. 

Au pair-ordningen er kommet til debat, efter at integrationsminister Mattias Tesfaye vil afskaffe eller ændre ordningen, fordi den i dag mest af alt handler om penge og hjælp til praktiske gøremål og ikke kulturel udveksling, lyder budskabet. På Christiansborg er partierne splittet i holdningerne. Dansk Folkeparti kalder ordningen for social dumpning. 

Men hvor mange danskere gør egentlig brug af den, og hvor mange au pairer er der i landet? Det har Danmarks Statistik blandt andet svar på. 

Antallet af personer, der indvandrede til Danmark med en au pair-opholdstilladelse, toppede i 2008. I 2018 var de fleste indvandrere på denne ordning fra Filippinerne. På kommuneniveau tog de fleste til Gentofte Kommune. 

Færrest au pairer i femten år 

Helt konkret var der sidste år 1.012 personer, som indvandrede til Danmark som au pair. Og det var det laveste antal i næsten 15 år. Størstedelen af disse indfandt sig i Region Hovedstaden, der tegnede sig for hele 713 au pairer sidste år - altså godt 70 procent af alle, der kom til landet.  

I år er der kommet 689 personer hertil som au pairer i de første tre kvartaler, viser den foreløbige opgørelse fra Danmarks Statistik

I perioden fra 1999 til 2008 var der en næsten konstant stigning. På højdepunktet i 2008 var der 2.118 au pairer. Og siden da har udviklingen været helt modsat, hvor færre og færre år for år har gjort brug af ordningen.  

Den geografiske fordeling af au pairer er temmelig skæv. De fleste går til hånde hos københavnske og nordsjællandske familier. 

10 af landets kommuner modtog knap 70 procent af de personer, der indvandrede til Danmark med en au pair-opholdstilladelse sidste år. Det svarer til 698 personer. Gentofte var som nævnt den kommune, der modtog flest, nemlig 241. Med 108 personer indvandrede næstflest til København og den tredje kommune i rækken var Rudersdal, hvor familier husede 89 personer med au-pair-opholdstilladelse. 

Færrest au pairer finder vi i kommunerne i Region Nordjylland. Ud af de lidt 1.000 på landsplan, var der sidste år kun 36 au pairer i det nordjyske.

Der findes også au pair-drenge 

Selvom kvinder udgør langt størstedelen af de 1.012 au pairer, der sidste år søgte til Danmark, kom der faktisk også en lille skare af mænd. Mændene tegnede sig for 3,4 procent. I hele tal svarer det til 34 af det samlede antal au pairer, og kvinder udgjorde dermed de resterende 978 personer.   

Langt størstedelen af de au pairer, der kom til Danmark sidste år, kom fra Filippinerne. Den sydøstasiatiske østat tegnede sig for 823 - eller 81 procent - af de hertilkomne au pairer. 

Næstflest, nemlig 24, kom fra Ukraine. Mens Kenya med sine 22 kenyanske au pairer indtager en tredjeplads.


 
Forrige artikel Facebook sletter milliarder af falske brugere. Men ny rapport tyder på, at det ikke er godt nok Facebook sletter milliarder af falske brugere. Men ny rapport tyder på, at det ikke er godt nok Næste artikel Forud for amerikansk præsidentvalg: Facebook vil deepfake-videoer til livs Forud for amerikansk præsidentvalg: Facebook vil deepfake-videoer til livs
Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Udpeger Einstein i mystisk brev kærligheden som universets største kraft?

Verdens største kraft er kærligheden, slår Albert Einstein fast i et brev til sin datter. Budskabet har rejst i flere år og har spredt sig til flere kontinenter, men er det virkelig den verdenskendte fysiker, der står bag? Nej, viser vores jagt på historien bag teksten. Læs her, hvordan vi gjorde.

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Bill Gates har ikke købt milliarddyr superyacht

Microsoft-stifteren har købt en brintdrevet yacht til flere milliarder, beretter flere medier. Men det passer slet ikke, fastslår firmaet, der har lavet konceptet til det overdådige fartøj. 

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Nej, hverken vitaminer, hybenpulver eller olier kan bekæmpe KOL

Lungesygdommen KOL kan afhjælpes med vitaminer, hybenpulver og olier, påstår viral artikel, der lægger flere videnskabelige kilder til grund. Men artiklen overfortolker forskningen, og der findes ikke bevis for, at netop de midler afhjælper lungesygdommen. Faktisk kan den ikke kureres.

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Debat om coronavirus er inficeret med løgne

Coronavirus er dødelig og spredes lige nu til flere verdensdele. Men det er ikke kun virussen, der spreder sig. Det samme gør et væld af urigtige historier om den. Viser et billede for eksempel, at kinesere falder døde om på gaden?  

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Nej, en kort lunte er ikke et tegn på høj intelligens

Et stort temperament hos kvinder er tegn på intelligens, beretter flere alternative netmedier og henviser til et australsk-amerikansk studie. Men det viser studiet, som medierne henviser til, slet ikke, og der er heller ikke anden forskning, der bakker påstanden op. 

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Demokratikommissionen: Google og Facebook skal betale mere skat i Danmark

Store udenlandske tech-giganter som Google, Facebook og Youtube sidder på over 60 procent af annonceomsætningen på internettet i Danmark. Det udfordrer de danske medier og kan true demokratiet. Nu vil Demokratikommissionen have disse virksomheder til at betale mere til danskernes samfundskasse.

Når løgne og fake news bliver til det normale

Når løgne og fake news bliver til det normale

KOMMENTAR: Kan vi finde en mental vaccine mod fake news ved at lære at afkode manipulationens teknikker på nettet? Der er i hvert fald brug for en national plan for digital dannelse i Danmark.

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Det forkorter næppe dit liv at dele seng med en snorker

Hvis din kæreste eller ægtefælle snorker, lever du kortere. Sådan kan man læse i en artikel fra Se og Hør, der er kommenteret adskillige tusinde gange på sociale medier. Men intet tyder på, at din partners snorken koster år af dit liv, lyder det fra forskere.  

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Nej, gluten ødelægger ikke raske menneskers tarme

Gluten er skadeligt for alle menneskers tarmsystem. Sådan lyder det i en artikel, der florerer på Facebook, og som lægger et amerikansk studie til grund. Men gluten er ikke skadeligt for raske mennesker, lyder det fra flere forskere.