Jurist og samfundsdebattør: Vi skal bekæmpe falske nyheder ved at nedbryde ekkokamrene

De falske nyheder skal bekæmpes, men det hjælper ikke at forbyde dem, skriver direktøren for tænketanken Justitia, Jacob Mchangama til Zetland. Det handler om at nedbryde ekkokamrene.

 Vi skal bekrige de falske nyheder, skriver jurist, samfundsdebattør og direktør i tænketanken Justitia Jacob Mchangama i et indlæg til det digitale medie Zetland. For de udfordrer begrundelsen for vores ytringsfrihed, mener han.

Første skridt er at forstå, hvordan de falske nyheder opstår og bliver spredt.

Mange af de internationale falske nyheder, der spredes, stammer oprindeligt fra prorussiske nyhedssider. Som eksempel nævner Mchangama en falsk historie om, at USA i januar skulle have sendt 3.600 kampvogne til Rusland. Nyheden, der stammede fra, hvad Mchangama kalder "et obskurt nyhedssite i en udbryderprovins af Ukraine", nåede over Canada og hele vejen til både den yderste danske højrefløj og den yderste danske venstrefløj via diverse tvivlsomme nyhedssider og - selvfølgelig - massevis af delinger på Facebook.

Ifølge Jacob Mchangama er historien et godt eksempel på, hvor snedigt konstrueret den prorussiske propaganda kan være - godt hjulpet på vej af Facebooks algoritmer, der usynligt tilpasser nyhedsstrømmen til vores politiske standpunkt og interesser og dermed bekræfter det verdensbillede, vi i forvejen har.

EU-Kommissionen og ledende politikere og embedsmænd i både Tyskland og Italien vil gøre udbredelsen af falske nyheder strafbart. Men den løsning advarer Mchangama i sit indlæg imod. Både fordi det ifølge ham vil være uforeneligt med ytringsfriheden, men også fordi det kan risikere at styrke populismen, i stedet for at dæmme op for den.

"Alternative medier, der rammes af forbuddet mod falske nyheder, vil få dissidentstatus, og mærkatet #fakenews vil pludselig blive et særligt kvalitetsstempel blandt et segment i befolkningen, fordi de medier skriver de ting, som deres regeringer ikke tillader bliver offentliggjort," skriver han bl.a. til Zetland.

I stedet opfordrer Jacob Mchangama til, at vi nedbryder ekkokamrene og bl.a. tilføjer venner på Facebook, vi er uenige med, eller liker historier med et andet ideologisk udgangspunkt end vores eget, så vi kan få udfordret vores eget verdensbillede.

Du kan læse hele hans opfordring til at komme ekkokamrene og de falske nyheder til livs her.

Falske nyheder er et større tema hos Zetland. Du kan også læse chefredaktør Lea Korsgaards opsang til medierne om manglende klassificering af sandt og falsk i nyhedsstrømmen her.

 

Forrige artikel EU opruster i kampen mod russisk misinformation EU opruster i kampen mod russisk misinformation Næste artikel EU-kommissær advarer Facebook: Tag større ansvar for at stoppe falske nyheder EU-kommissær advarer Facebook: Tag større ansvar for at stoppe falske nyheder
DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

DF-medie tager fejl: Tyskland har ikke indført asylstop

Flygtninge, der søger asyl i Tyskland, bliver ikke længere registreret, og derfor kan de frit drage nordpå mod Danmark, skriver netmediet Dit Overblik, der forudser et øget pres på vores grænser. Men Tyskland registrerer fortsat asylansøgere, og Udlændinge- og Integrationsministeriet beretter om ganske få ansøgere. 

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

Kinesisk embedsmand deler falsk video med taknemmelige italienere

"Mens den kinesiske nationalmelodi spiller i Rom, råber italienerne 'Tak, Kina!'," skriver talskvinde fra det kinesiske udenrigsministerium på Twitter, hvor hun deler en video med angiveligt jublende italienere. Men videoen er en manipulation.

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kan neglelak og kunstige negle gemme på coronavirus?

Kunstige negle og neglelak udgør en massiv smitterisiko. Derfor skal lakken og de falske negle af med det samme, lyder det i et viralt kædebrev på sociale medier. Det kan være en god idé, lyder det fra eksperter, men der er ingen grund til alarm.

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

Når krisen rammer, skal du være ekstra kritisk

BLOGINDLÆG: Under kriser har vores kommunikationskanaler en tendens til at blive overfyldt af rygter, gisninger og misinformation. Det så vi under Første Verdenskrig, og vi ser det nu under coronakrisen.

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Kim Bodnia tjener (heller) ikke millioner på bitcoins

Endnu en dansk skuespiller er blevet offer for en svindelartikel. Ifølge artiklen skulle Kim Bodnia have tjent millioner på bitcoins, men indholdet er det pure opspind, bekræfter skuespillerens agent.

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Matas advarer mod falsk reklamemail om mundmaske

Materialistkæden Matas advarer mod en svindelmail, der i de seneste dage er havnet i mange danskeres indbakke. Her tages kæden til indtægt for at sælge masken OxyBreath Pro. En maske, der hævdes at være effektiv mod coronavirus. Men kæden forhandler slet ikke masken.