Regeringen skeler til Tyskland i kampen mod falske nyheder

Justitsministeriet overvejer mulighederne for at bekæmpe falske nyheder og vil i den forbindelse søge inspiration i de initiativer, der er i gang i Tyskland.

 Justitsministeren vil afsøge mulighederne for at bekæmpe falske nyheder og vil i den forbindelse skele mod de initiativer, der er sat igang i Tyskland. Det fremgår af et svar, ministeriet har givet til Kulturudvalget, og som MediaWatch har fundet frem.

Svaret kommer i anledning af et spørgsmål rejst af Mogens Jensen (S) gennem Kulturudvalget, der blandt andet går på, hvad de lovgivningsmæssige muligheder er for at bekæmpe falske nyheder i Danmark - herunder om det er en mulighed at forpligte medier som Facebook under medieansvarsloven.

Mogens Jensen (S) har stillet spørgsmålet med henvisning til en artikel i Jyllands-Posten 30. december 2016, hvor en række politikere, herunder Mogens Jensen selv, opfordrer regeringen til at afsøge mulighederne for at bekæmpe spredningen af falske nyheder. I artiklen kalder han spredningen af falske nyheder "et problem for demokratiet".

I Tyskland har Facebook åbnet for, at brugerne kan anmelde falske nyheder med en knap. Hvis en nyhed bliver anmeldt, vil et hold faktatjekkere undersøge historien. Og viser historien sig at være falsk, vil Facebook give den et mærkat, der viser det.

Desuden har det tyske socialdemokrati, SPD, i december foreslået at udstede bøder til Facebook og andre sociale medier, hvis de ikke gør nok for at stoppe spredningen af en falsk nyhed.

 

Forrige artikel Indonesisk råd vil udstede fatwa mod falske nyheder Indonesisk råd vil udstede fatwa mod falske nyheder Næste artikel Apples topchef vil have statslige kampagner mod falske nyheder Apples topchef vil have statslige kampagner mod falske nyheder
Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

Bilka er lige nu et populært mål for fupkonkurrencer

For at sprede lidt glæde i coronakrisetiden, udlover Bilka i Skalborg spritnye høretelefoner til 10 heldige vindere. Sådan lyder det i et populært opslag på sociale medier. Men Bilka har intet med konkurrencen at gøre - den er et fupnummer. I øjeblikket lægger flere af kædens varehuse ufrivilligt navn til svindelnummeret.

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye

Helle Thorning-Schmidt bliver medlem af Facebooks nye "højesteret"

Jurister, menneskerettighedssaktivister, digitale eksperter og en tidligere dansk statsminister er blandt de udpegede medlemmer af Facebooks nye tilsynsråd. De skal tage stilling til, hvilke typer indhold der løbende skal fjernes på det sociale medie. 

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

Forvirring om (falsk) coronaskilt: Mener hun virkelig det helt alvorligt?

En amerikansk demonstrant hånes på sociale medier for at holde et protestskilt med et konspirerende budskab, der beskylder Barack Obama for at stå bag coronakrisen. Men billedet er manipuleret. I virkeligheden står der noget helt andet på skiltet, som hun brugte til at demonstrere mod nedlukningen af Californien under coronakrisen. 

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Hvor mange muslimer er der i Danmark?

Antallet af muslimer i Danmark er ofte genstand for debat på sociale medier. Ikke mindst fordi der ikke findes officielle danske opgørelser. Nye beregninger viser nu, at tallet sandsynligvis er lavere end tidligere vurderet.